Κοινωνώ Tinos Art Gathering 2018: Τρεις θεματικοί «Κήποι» στην Τήνο

Κοινωνώ Tinos Art Gathering

Μια συνάντηση καλλιτεχνών, εκπαιδευτικών, ερευνητών, θεωρητικών και επιστημόνων προσκαλούνται στην Τήνο ώστε να δημιουργήσουν έργο με αφετηρία το ίδιο το νησί

Το Κοινωνώ Tinos Art Gathering είναι μια συνάντηση καλλιτεχνών, εκπαιδευτικών, ερευνητών, θεωρητικών και επιστημόνων οι οποίοι προσκαλούνται στην Τήνο ώστε να δημιουργήσουν έργο με αφετηρία το ίδιο το νησί. Μέσα σε μια κοινότητα διαλόγου και συνέργειας, μια ανοιχτή διαδραστική εμπειρία φέρνει σε επαφή πολλαπλά πεδία της τέχνης, της επιστήμης και των νέων μέσων. Συμμετέχοντες, κάτοικοι και επισκέπτες, αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, εμπλεκόμενοι με το φυσικό τοπίο και την ιστορία του νησιού με σκοπό την επικοινωνία του έργου τους.

Το Κοινωνώ 2018, αναπτύσσοντας τρεις επιμέρους, συναφείς Κήπους (Μυστικοί 6-13/7, Εντόπιοι 23-28/7, Εικονικοί 24-31/8) επιχειρεί  να αναδείξει διαφορετικές προσεγγίσεις του κήπου υπό τη μορφή θεματικών περιηγήσεων, εικαστικών εκθέσεων, ανοιχτών εργαστηρίων, συζητήσεων και καλλιτεχνικών παρεμβάσεων στο περιβάλλον του νησιού.

Ο κήπος ορίζεται μέσα από ένα πλέγμα αντιθέσεων (γέννηση-θάνατος, άνθηση-μάρανση, οργανικό-ανόργανο, φυσικό-τεχνητό, ιδιωτικό-δημόσιο) μετουσιωμένων σε έναν οριοθετημένο, εδαφικό σχηματισμό. Από τους πρώτους σχεδιασμένους, ιδιωτικούς κήπους της Αιγύπτου (1400 π.Χ.) μέχρι τις «Κηπουπόλεις» του Ebenezer Howard (1898) και από τον κοσμολογικό συμβολισμό των κήπων του Ιράν μέχρι τους ιερούς κήπους Zεν της Ιαπωνίας, το κοινό στοιχείο που χαρακτηρίζει την πρακτική της κηπουρικής είναι η διασταύρωση φύσης-τέχνης, ανθρώπου-φυσικού τοπίου.

Οι Κήποι του Κοινωνώ αποπειρώνται να συνθέσουν οργανικούς χώρους, όπου η τοπικότητα, ο πολιτισμός, το ιδιαίτερο τοπίο και η παράδοση της Τήνου προσφέρονται για την καλλιέργεια της ανοιχτής διάδρασης και την εμπειρία της ελεύθερης περιπλάνησης. Συμμετέχοντες, κάτοικοι και επισκέπτες συνδιαμορφώνουν το περιεχόμενο της συμμετοχής τους, τον κήπο τους.

‘Ολες οι δράσεις του Κοινωνώ είναι με ελεύθερη είσοδο και συμμετοχή, Η θεματική του Κοινωνώ Τinos Art Gathering 2018 εισάγει το πρώτο μέρος του τριπτύχου των Κήπων, που θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2020.

1η Ενότητα | Μυστικοί Κήποι | 6-13 Ιουλίου

Οι “Μυστικοί Κήποι” του Κοινωνώ αποτελούν ένα οικείο, ιδιωτικό περιβάλλον που συσχετίζεται με την παράδοση, την ιερότητα, την τελετουργία και την εσωτερικότητα. Ο κήπος εμφανίζεται σαν ένας απόκρυφος, εσώκλειστος τόπος με συμβολικές διαστάσεις, παραπέμποντας στο μεσαιωνικό hortus conclusus και τον “κεκλεισμένο κήπο” της Βίβλου. Ο κήπος γίνεται ο χώρος όπου καλλιεργούνται οι πιο εύθραυστες μύχιες σχέσεις, αντανακλώντας την ανάγκη για αφοσίωση και συνέχεια, και την επιθυμία για μια συγκινησιακή κατάσταση που διέπεται από συναισθηματική φόρτιση και ρομαντικό πάθος.

Οι Μυστικοί Κήποι προσέγγισαν αυτόν τον χαρακτήρα του Κήπου μέσα από λογοτεχνικές απαγγελίες σε φυσικές σκηνές, μουσικοχορευτικές παρουσιάσεις από διαφορετικές παραδόσεις, εκθέσεις σύγχρονης τέχνης σε απρόσμενες, κρυμμένες τοποθεσίες του νησιού.

2η Ενότητα | Εντόπιοι Κήποι | 23-28 Ιουλίου

Οι δράσεις στην ενότητα αυτή ανοίγουν έναν διάλογο με τους τρόπους οικειοποίησης του φυσικού περιβάλλοντος από τους κατοίκους του νησιού (σχέση με τη γη και τον τόπο κατοίκησης) και την αποτύπωσή τους στο τοπίο (ξερολιθιές, κατατετμημένη γη, δημόσιες και ιδιωτικές αυλές). Οι οργανωμένες περιηγήσεις σε διαφορετικά μονοπάτια του νησιού σε συνδυασμό με εικαστικές παρεμβάσεων στο φυσικό τοπίο και δράσεις εμπνευσμένες από την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της Τήνου, συνεπάγονται μια πολυαισθητηριακή εμπειρία με πυρήνα τη σχέση ανθρώπου-φύσης.

Δευτέρα 23/7
Εγκαίνια έκθεσης ΕΦΗΜΕΡΟΙ ΚΗΠΟΙ
επιμέλεια: Ν. Ποδιάς
Περιβόλι της Παναγιάς | Χώρα Τήνου
εγκαίνια: 19:30

Τρίτη 24/7
Ιστορία της Τήνου: Ετεροτοπία-ηχοτοπία
εισήγηση: Κ. Διαμαντόπουλος
Κήπος της Συκιάς | Χώρα Τήνου
ώρα έναρξης: 20:00

Ανοιχτός διάλογος “Οι Κήποι της Τήνου” με την ομάδα TWIXTlab, κάλεσμα για τη συλλογή υλικού σχετικά με την Τήνο που θα χρησιμοποιηθεί στη δημιουργία του blog της ομάδας
μέλη TWIXTlab: Ε.Ρίκου, Σ.Γρηγοριάδου, Γ.Γεωργαντάς, Ν.Παπαχρήστου
Κήπος της Συκιάς | Χώρα Τήνου
ώρα έναρξης: 21:00

Τετάρτη 25/7
Διαβάζοντας το τοπίο με μια βιβλιοθήκη περιπάτων
Εργαστήρια και site specific εγκατάσταση
Σύλληψη/Εκτέλεση: Geert & Simona Vermeire,  Stefaan van Biesen
Καταπολιανή | Μύλοι Υστερνίων
Διάρκεια εργαστηρίου: 17:30-19.00

19:00
“Η Μουσική της Βιοπανίδας”
oμιλητές: Αναστασία Γεωργάκη, Κορνήλιος Διαμαντόπουλος
20:00
Μουσικός αυτοσχεδιασμός από φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών (Ε.Κ.Π.Α.)
Καταπολιανή | Μύλοι Υστερνίων

Πέμπτη 26/7
Συλλογή για τη Βιβλιοθήκη Περιπάτων
Παιδικό Εργαστήριο

“Η ξερολιθιά από την Τήνο στο Ζαγόρι”
Ομιλία και συζήτηση με την αρχιτέκτονα Μαρία Βιδάλη και τους συντελεστές του EcoMuseum Ζαγορίου
Κήπος της Συκιάς | Χώρα Τήνου
ώρα έναρξης: 22:00

Παρασκευή 27/7
Αφηγηματική περιήγηση στις ξερολιθιές από το Αγάπη στο Βωλάξ με την ομάδα  EcoMuseum, με μουσική συνοδεία από την ομάδα φοιτητών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών (Ε.Κ.Π.Α.)
Μονοπάτι Αγάπη – Βωλάξ | Συγκέντρωση στο δημοτικό σχολείο του χωριού Αγάπη
ώρα έναρξης: 18:00

Με την ολοκλήρωση της περιήγησης στο χωριό Βωλάξ, θα πραγματοποιηθεί συναυλία μελοποιημένης ποίησης από τους μουσικούς του Ε.Κ.Π.Α.
Χωριό Βωλάξ
ώρα έναρξης: 21:00

Σάββατο 28/7
Παρουσίαση παιδικού εργαστηρίου – εγκατάστασης ενός κήπου από ανακυκλώσιμα υλικά
υπεύθυνη εργαστηρίου Σ. Μαστρογιάννη
Κήπος της Συκιάς | Χώρα Τήνου
ώρα έναρξης: 20:00

Μουσική συναυλία – παρουσίαση ηχοτοπίων της Τήνου από την καταγραφή φυσικών ήχων Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας Ε.Κ.Π.Α.
υπεύθυνη Α. Γεωργάκη, σύνθεση Ο.Καραμανλής
Κήπος της Συκιάς | Χώρα Τήνου
ώρα έναρξης: 22:00

Η ομάδα ανθρωπολόγων και θεωρητικών τέχνης Twixtlab, κατόπιν της διαμονής της στην Τήνο κατά τη διάρκεια της ενότητας αυτής θα δημιουργήσει ένα συνεχώς εξελισσόμενο blog, που θα παρουσιαστεί στους εικονικούς κήπους.

Εργαστήρια – Παράλληλες δράσεις

Από Δευτέρα 23/7 μέχρι Παρασκευή 27/7 θα πραγματοποιηθούν:

Παιδικό εργαστήριο “Δημιουργία ενός κήπου απο ανακυκλώσιμα υλικά”
καθημερινά 11:00-13:00 και 19:00-21:00 (Κήπος της Συκιάς)
Δηλώσεις συμμετοχής: 6976794559 και στο inbox της σελίδας μας στο facebook

“Εργαστήρια διαμόρφωσης και ανάπτυξης μιας ερευνητικής κηπευτικής εργαλειοθήκης” από την ομάδα TWIXTlab.
Για πληροφορίες και συμμετοχή: tinostheislandasgarden.wordpre ss.com

Εργαστήριο “Βιβλιοθήκη Περιπάτων”, μια συλλογή σχεδίων, σημειώσεων, αντικειμένων και ιχνών κατά τη διάρκεια ενός περιπάτου (17:30, Καταπολιανή | Μύλοι Υστερνίων)
Δυνατότητα ατομικής συμμετοχής (κι εκτός εργαστηρίου) καθ’όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού

Παιδικό εργαστήριο “Βιβλιοθήκη Περιπάτων”
Πέμπτη 26/7, Συνάντηση στον Κήπο της Συκιάς | Χώρα Τήνου, 18:00

Καθημερινά, δέκα φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών (Ε.Κ.Π.Α.) θα δημιουργούν συνθέσεις από την καταγραφή φυσικών ήχων βάσει περιπάτων που αναδεικνύουν τα τοπόσημα–ηχόσημα της Τήνου.

3η Ενότητα | Εικονικοί Κήποι | 24-31 Αυγούστου

Οι “Εικονικοί Κήποι” επικεντρώνουν το ενδιαφέρον στη μετάβαση από το πραγματικό στο δυνητικό, που συντελείται μέσω της λογοτεχνίας, της τέχνης, της εικόνας. Η ενότητα αυτή συμπληρώνει θεματικά την προηγούμενη, αντιπαραβάλλοντας δράσεις από την αντιδιαστολή σωματικής – αποσωματικοποιημένης εμπειρίας, έτσι όπως αυτή προκύπτει μέσα από τη χρήση των νέων ψηφιακών μέσων.
Με την ανάμνηση των ποικίλων τοποθεσιών της προηγούμενης ενότητας, ο κήπος μεταφέρεται, μέσα από την τεχνολογία, στην εικόνα. Ένα σύμπλεγμα από εφήμερες  ψηφιακές εγκαταστάσεις, εργαστήρια και ξεναγήσεις σε ηχοτοπία, video art και animation, εικαστικές και χορευτικές performances πρόκειται να συνθέσει έναν ακόμη κήπο, προσκαλώντας τον επισκέπτη να περιηγηθεί με μια διαφορετική εικόνα.

Εκθέσεις

TΕΧΝΗΤΕΣ ΕΔΕΜ / Artificial Edens
επιμέλεια Θ. Μουτσόπουλος
συμμετέχουν: Kατερίνα Αντωνοπούλου, Νεφέλη Δημητριάδη, Στάθης-Αλέξανδρος Ζούλιας, Μυρτιά Hellner, Ηλίας Καφούρος, Kalos & Klio, Νόρα Λέφα, Εύα Μαραθάκη, Νικήτας Μπαχάρας, Βιβή Παπαδημητρίου, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Μάνθος Σαντοριναίος
Μουσείο Ουρσουλινών | Λουτρά Τήνου, διάρκεια: 10 Ιουλίου-31 Αυγούστου

“Volax Blind Date”
επιμέλεια Α. Βολανάκης
συμμετέχουν: Νάντια Καλαρά, Χριστίνα Κατσάρη, Δημήτρης Μαρτίδης, Ορέστης Μαυρουδής, Αλέξης Φιδετζής
χωριό Βωλάξ, διάρκεια: 11 Ιουλίου-31 Αυγούστου

Εφήμεροι κήποι / Ephemeral gardens
επιμέλεια Ν. Ποδιάς
συμμετέχουν: Παναγιώτης Βούλγαρης, Παναγιώτης Δαραμάρας, Δήμητρα Μαλταμπέ, Ελένη Παπαιωάννου, Κλειώ Αναστασία Παπαιωάννου, Λία Πέτρου, Ανδρέας Σιτορέγκο, Κωνσταντίνος Τηλιγάδης
περιβόλι της Παναγίας | Χώρα Τήνου, διάρκεια: 23 Ιουλίου-31 Αυγούστου

Οι εκθέσεις παρουσιάζουν πρωτότυπα έργα, τα οποία έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της παραμονής των καλλιτεχνών στο νησί (residency).

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.