«Λεόντιος και Λένα» του Μπύχνερ στο ΚΕΤ για 2η χρονιά

Ο Παντελής Φλατσούσης σκηνοθετεί την "τραγικωμωδία της ματαιότητας και της απογοήτευσης" για 8 μόνο παραστάσεις

Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά και μόνο για 8 παραστάσεις το έργο Λεόντιος και Λένα του Γκέοργκ Μπύχνερ, σε πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του Παντελή Φλατσούση και μ’ έναν έμπειρο θίασο ηθοποιών και συνεργατών στο πλευρό του.

 

Την ημέρα ακριβώς που ανακοινώνεται ο επιβεβλημένος γάμος του, ο Λεόντιος αποφασίζει να εγκαταλείψει τη χώρα και φεύγει για μια περιπλάνηση χωρίς σκοπό. Ταυτόχρονα, σε μια κοντινή χώρα η νεαρή Λένα δραπετεύει κι εκείνη προκειμένου να αποφύγει τον επίσης επιβεβλημένο γάμο. Στην άγνωστη χώρα όπου βρίσκονται, συναντιούνται τυχαία και ερωτεύονται αυθόρμητα, χωρίς να γνωρίζουν ο ένας ποιος είναι ο άλλος. Αλλά όταν αποκαλυφθούν οι ταυτότητές τους, τους περιμένει μια έκπληξη. Πρόκειται πράγματι για αληθινό, αυθόρμητο έρωτα ή τα πάντα είναι σχεδιασμένα από πριν;

 

Ο Γκέοργκ Μπύχνερ χαρακτήρισε το Λεόντιος και Λένα (1836), το δεύτερο θεατρικό έργο του μετά το Θάνατο του Δαντόν (1835) και πριν τον ημιτελή Βόυτσεκ (1837), “Lustspiel”: κωμωδία. Το έργο αυτό αρχικά προοριζόταν για ένα θεατρικό διαγωνισμό του διάσημου εκδότη Cotta, αλλά τελικά ο Μπύχνερ δεν πρόλαβε τις προθεσμίες του διαγωνισμού. Μεταγενέστεροι μελετητές κάνουν λόγο για «ουτοπικό ή λυπητερό κωμικό παραμύθι», για «ονειρικό έργο» ή «ειρωνική κωμωδία», αλλά και «μηδενιστικό δράμα» ή «τραγικωμωδία της ματαιότητας και της απογοήτευσης», θέλοντας να τονίσουν όχι μόνο τον παιγνιώδη, αλλά και το σκοτεινό χαρακτήρα του.

 

Όπως τονίζει ο σκηνοθέτης Παντελής Φλατσούσης:

«Η παράσταση στο ΚΕΤ κινείται ανάμεσα στους δύο αυτούς πόλους, θέλοντας να εξερευνήσει την αλληλεξάρτηση εξουσίας και επιθυμίας. Σε αυτήν οι θεατές καλούνται να γίνουν μάρτυρες μιας περίεργης ιστορίας ενηλικίωσης, και να αποφασίσουν πόσο τελικά έχουμε την δυνατότητα να επιλέγουμε εμείς οι ίδιοι τη ζωή μας ή αν όλα είναι τυχαία. Είναι κάθε πεδίο ανθρώπινης δραστηριότητας παγιδευμένο από τις εξουσίες ή μπορεί η επιθυμία να αποτελέσει μια δυνατότητα διαφυγής; Μέχρι ποια όρια μπορούμε να αλλάξουμε τις καταστάσεις μέσα στις οποίες γεννιόμαστε και ζούμε τις ζωές μας; Μήπως εμείς οι ίδιοι είμαστε ένα όριο σε αυτή μας την επιθυμία;»

Συντελεστές

μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας | σκηνοθεσία: Παντελής Φλατσούσης | δραματουργία: Κατερίνα Κωνσταντινάκου, Παναγιώτα Κωνσταντινάκου | σκηνικά: Δανάη Ελευσινιώτη | κοστούμια: Βασιλεία Ροζάνα | ηχητικός σχεδιασμός / φωνητική διδασκαλία: Ανρί Κεργκομάρ | φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος | video / φωτογραφίες: Γιάννης Gizmo Μπερερής | βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Γεωργιάδου | Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Δαρμανής | παίζουν: Στάθης Κόκκορης, Κατερίνα Λάττα, Νατάσα Παπανδρέου, Δημήτρης Τσιγκριμάνης

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 12 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

4 Απαντήσεις

  1. Έξυπνη σκηνοθεσία, με το εργο να διαδραματίζεται σε όλους τους πιθανούς χώρους του θεάτρου. Η ιδέα της κάμερας ευφυέστατη, ο δε Κόκκορης απλά απολαυστικός (χωρίς να θέλω να μειώσω τις ερμηνείες των υπόλοιπων ηθοποιών)!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.