Κύκλος προβολών: «Μάης 68 – Αναβιώνοντας τα γεγονότα 50 χρόνια μετά»

Μάης 68 Άστορ

Κάθε Παρασκευή & Σάββατο του Μαΐου στο φουαγέ του Κινηματογράφου Άστορ

Κάθε Παρασκευή και Σάββατο του Μαΐου στις 21:00 στο φουαγιέ του Άστορ, στήνουμε πανί και προτζέκτορα και παρακολουθούμε ξανά τα γεγονότα του Μάη ’68 μέσα από μια σειρά ντοκιμαντέρ, αλλά και δυο ταινιών μυθοπλασίας με κεντρικό ερώτημα αυτό του Μάη.

Ο Μάης του ’68 παραμένει το κοινωνικό κίνημα που σημάδεψε την ιστορία της Γαλλίας στον 20ο αιώνα, ενώ εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς για κοινωνικούς αγώνες σε όλο τον κόσμο.

Μάης ’68 – οι διαδηλώσεις των φοιτητών ξεσπούν στο Παρίσι, ενώ αργότερα σε αυτές συμμετέχουν τόσο το εργατικό κίνημα όσο και όλος ο κόσμος στο σύνολο της γαλλικής επικράτειας. Οι νέοι καταδικάζουν τον καπιταλισμό, την αυστηρή ηθική του De Gaulle, τις συλλήψεις των συντρόφων τους, προτάσσοντας μεταξύ άλλων τη σεξουαλική ελευθερία, περισσότερα δικαιώματα για τις γυναίκες. Τα γεγονότα αυτά σημαδεύτηκαν από τη μεγαλύτερη γενική απεργία του αιώνα. Η Γαλλία «συλλαμβάνεται», οι πολιτικοί είναι σε κίνδυνο. Η κυβέρνηση παραιτείται και επικυρώνει σε σύντομο χρονικό διάστημα μια σειρά κοινωνικών παροχών (αύξηση μισθών, μείωση του χρόνου εργασίας, δικαιώματα για τα συνδικάτα κλπ.).

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 50 χρόνων από τον Μάη του ’68, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδoς και ο κινηματογράφος Άστορ αναβιώνουν τα γεγονότα μέσα από τη μεγάλη οθόνη. Για την επέτειο αυτή, μια σειρά προβολών ντοκιμαντέρ, αλλά και ταινιών εμπνευσμένων από την ιστορική αυτή περίοδο θα προβληθούν καθ’ όλη τη διάρκεια του Μαΐου στο φουαγιέ του κινηματογράφου Άστορ με αγγλικούς υπότιτλους.

Πρόγραμμα προβολών

4/5 Ντοκιμαντέρ Μάης ’68 (Μέρος Α’) // Documentaire Mai 68 (Partie 1) : 105 min
5/5 Πεθαίνοντας στα 30, του Ρομέν Γκουπίλ // Mourir a 30 ans – Romain Goupil : 97 min
11/5 Ντοκιμαντέρ Μάης ’68 (Μέρος Β’) // Documentaire Mai 68 (Partie 2) : 82 min
12/5 Ο Μίλου τον Μάη, του Λουί Μαλ // Milou en Mai – Louis Malle : 107 min
18/5 Ο βυθός του αέρα είναι κόκκινος, του Κρις Μαρκέρ // Le fond de l’air est rouge – Chris Marker :180 min
19/5 Όλοι στο Larzac, του Κριστιάν Ρουάντ // Tous au Larzac – Christian Rouaud : 120min
25/5 Ο βυθός του αέρα είναι κόκκινος: η δεκαετία του ’60, του Κρις Μαρκέρ // Le fond de l’air est rouge – LES SIXTIES 5 films des années 60/70 – Chris Marker : 144 min
26/5 Η φαντασία στην εξουσία, του Κριστιάν Ρουάντ // Les Lip, l’imagination au pouvoir – Christian Rouaud : 120 min

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.