Μίκης Ματσάκης 1900-1978

«Μίκης Ματσάκης 1900-1978»

Έκθεση με ζωγραφικά έργα, σχέδια και αγιογραφίες του Μίκη Ματσάκη

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στο καλλιτεχνικό έργο του Μίκη Ματσάκη. Αφορμή για τη διοργάνωσή της αποτέλεσε η δωρεά στο ΜΙΕΤ του αρχείου του ζωγράφου (ελαιογραφίες, σχέδια, χαρακτικά, αγιογραφικές μελέτες και μακέτες, αρχείο εγγράφων και φωτογραφιών, βιβλιοθήκη, καθώς και συλλογή έργων τέχνης) από το γιo του ζωγράφου,  Γιάννη Ματσάκη, και την οικογένειά του.

Η έκθεση «Μίκης Ματσάκης 1900-1978» φιλοδοξεί να παρουσιάσει το σύνολο της εργασίας του ζωγράφου μέσα από το σώμα της δωρεάς, καθώς παρουσιάζονται συγκεντρωμένα για πρώτη φορά στο κοινό ζωγραφικά έργα, σχέδια και αγιογραφίες του Μίκη Ματσάκη από τα χρόνια των σπουδών του στο Μόναχο και έως τη δεκαετία του 1970. Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος με κείμενα γραμμένα ειδικά για την έκθεση, αλλά και αδημοσίευτα κείμενα του Μίκη Ματσάκη, όπως επίσης και κριτικές των Ο. Ελύτη, Δ. Πικιώνη, Ε. Βακαλό κ.ά. αφιερωμένες στο έργο του καλλιτέχνη.

Ο Μίκης Ματσάκης γεννήθηκε στα Μύρα της Μικράς Ασίας το 1900, από γονείς δωδεκανησιακής καταγωγής. Σπουδάζει ζωγραφική στο Παρίσι και στην Ακαδημία του Μονάχου, γνωρίζει τον Κ. Π. Καβάφη, γίνεται φίλος με τον Δ. Πικιώνη, τον Φ. Κόντογλου, τον Σ. Παπαλουκά και τον Δ. Δάβη, διατελεί πρόεδρος του καλλιτεχνικού σωματείου «Ένωσις Ελεύθεροι Καλλιτέχναι» και γενικός γραμματέας της «Ενώσεως Σωματείων Εικαστικών Τεχνών», ενώ  παράλληλα αναπτύσσει πλούσια εκθεσιακή και συνδικαλιστική δράση, κυριαρχώντας στην καλλιτεχνική ζωή της Αθήνας ως ένας από τους πλέον δραστήριους εικαστικούς δημιουργούς.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.