Μαρία Σάββα: Το ξύπνημα της μνήμης. Παιδιά- πρόσφυγες του ελληνικού Εμφυλίου

Μαρία Σάββα

Η παράσταση βασίζεται σε ιστορικά ντοκουμέντα και προσωπικές μαρτυρίες

Βασισμένο στο βιβλίο «Παιδιά του Ελληνικού Εμφυλίου-Πρόσφυγες και Πολιτική της Μνήμης» της Riki Van Boeschoten και Loring M.Danforth, η Μαρία Σάββα και η Εταιρεία Θεάτρου Παίκτες παρουσιάζουν, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, την παράσταση «Το ξύπνημα της μνήμης. Παιδιά- πρόσφυγες του ελληνικού Εμφυλίου», από τις 27 έως τις 30 Ιουνίου, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.Μαρία Σάββα

Παιδιά που ξεριζώθηκαν από τα χωριά τους και βίωσαν την καταστροφή, προσφυγόπουλα είτε στις Ανατολικές χώρες είτε στις παιδουπόλεις της Φρειδερίκης. Σ’ αυτή την παράσταση, που βασίζεται σε ιστορικά ντοκουμέντα και σε προσωπικές μαρτυρίες από το βιβλίο Παιδιά του ελληνικού Εμφυλίου. Πρόσφυγες και πολιτική της μνήμης (εκδόσεις Αλεξάνδρεια) που υπογράφουν η Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν και ο Λόρινγκ Ντάνφορθ, οι εξιστορήσεις παιδιών γίνονται μέρος μιας συλλογικής βιωματικής αφήγησης, μιας κοινής ιστορίας για τη βίαιη αποκοπή από τη μάνα, την οικογένεια και το σπίτι-πατρίδα. Ζωντανεύει έτσι ένας ιδιότυπος χορός από γερασμένα παιδιά που θυμούνται γιατί δεν μπορούν να ξεχάσουν, σε μια σκηνική σύνθεση που επιζητεί να ξυπνήσει την ενσυναίσθηση γι’ αυτό που συμβαίνει σήμερα δίπλα μας.

Στην παράσταση χρησιμοποιήθηκε φωτογραφικό υλικό των αρχείων του Ερυθρού Σταυρού που περιέχονται στο βιβλίο της Τασούλας Βερβενιώτη «Αναπαραστάσεις της Ιστορίας. Η Δεκαετία του 1940».

Η παράσταση ξεκινά από τους εξωτερικούς χώρους της Γεωπονικής σχολής και  καταλήγει στην αίθουσα του Γεωργικού μουσείου που βρίσκεται στο χώρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου όπου θα συνεχιστεί το μεγαλύτερο μέρος της.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Μαρία Σάββα
Δραματουργία: Μαρία Σάββα, με τη συμβολή της ομάδας
Εικαστική εγκατάσταση – Κοστούμια: Μαρία Καραθάνου
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Video mapping: COM.ODD.OR
Μουσική επιμέλεια-διδασκαλία & Τραγούδι-φωνητικός αυτοσχεδιασμός: Αγγελική Τουμπανάκη
Βοηθοί σκηνοθέτη: Νόρα Τολίδου, Βασίλης Ψυλλάς
Ηθοποιοί: Θωμάς Καζάσης, Μαρία Σάββα, Άννα Χανιώτη, Γιώργος Ψυχογυιός, Φαίδρα Παπανικολάου, Κώστας Ξυκομηνός, Βασίλης Ψυλλάς

Ευχαριστίες: Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν, για την πολύτιμη βοήθειά της, Τασούλα Βερβενιώτη, για το υλικό που παρέσχε

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 15 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.