«Ματίς – Γκάμπο. Οι χρονικογράφοι του Μακόντο» στο Μουσείο Μπενάκη

Ματίς - Γκάμπο

Οι εικόνες Λέο Ματίς συνοδεύονται από αποσπάσματα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες από το βιβλίο του «100 χρόνια μοναξιά»

Στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138, εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018 και ώρα 20:30, η φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Ματίς – Γκάμπο. Οι χρονικογράφοι του Μακόντο». Οι εικόνες του Κολομβιανού φωτογράφου Λέο Ματίς, συνοδεύονται από αποσπάσματα του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, από το βιβλίο του «100 χρόνια μοναξιά». Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Κυριακή 29 Ιουλίου 2018.

Την έκθεση, παρουσιάζουν η Πρεσβεία της Κολομβίας στη Ρώμη με δικαιοδοσία και στην Ελλάδα, ο Επίτιμος Πρόξενος της Κολομβίας στην Αθήνα και το Μουσείο Μπενάκη, στο πλαίσιο του 10ου Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία εν Αθήναις).

Στις 40 φωτογραφίες που παρουσιάζονται στην έκθεση, αποκαλύπτονται τα σημεία όπου οι εικόνες του Λέο Ματίς συναντούνται με τα κείμενα του συντοπίτη του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. Ο θρυλικός φωτογράφος και ο κορυφαίος εκπρόσωπος του μαγικού ρεαλισμού στη λογοτεχνία, γεννήθηκαν με διαφορά μίας δεκαετίας στην Αρακατάκα.

Ο θεατής, θα διαπιστώσει πως πολλές δεκαετίες πριν την επινόηση του μυθιστορηματικού Μακόντο, ο τόπος και η ζωή εκεί, υπήρξαν μια χειροπιαστή πραγματικότητα. Οι εικόνες, σε συνδυασμό με τα κείμενα, πλέκουν τη μυθοπλασία της γραφής με το ρεαλισμό του φωτογραφικού φακού.

Ο Λεονέτ Ματίς Εσπινόζα (Αρακατάκα, 1917 – Μποκοτά, 1998), γνωστός ως Λεό Ματίς, υπήρξε ένας από τους πλέον διακεκριμένους Κολομβιανούς φωτογράφους και καρικατουρίστες, με διεθνή αναγνώριση. Δεν έζησε μόνο στη χώρα του. Στο Μεξικό, σχετίστηκε με σημαντικούς καλλιτέχνες, στις ΗΠΑ, εργάστηκε για το Life και το Reader’s Digest και στη Βενεζουέλα, ως φωτογράφος του Παλάσιο δε Μιραφλόρες (Προεδρική κατοικία). Ένα από τα φωτογραφικά του έργα, το Pavo Real del mar, θεωρείται από τις ωραιότερες φωτογραφίες της Κολομβίας. Το 1949 εξελέγη ως ένας από τους δέκα καλύτερους φωτογράφους του κόσμου.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

2,5 €
- 5 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.