Μετασχηματισμοί II: Ο έρωτας του ποιητή

Μια συναυλία για φωνή και πιάνο από το ανθολόγιο της παγκόσμιας μουσικής δημιουργίας

Το Ελληνικό Σχέδιο και οι Μετασχηματισμοί επανέρχονται με μια νέα απόπειρα μεταφοράς σημαντικών κύκλων τραγουδιών για φωνή και πιάνο από το ανθολόγιο της παγκόσμιας μουσικής δημιουργίας.

Πρόκειται για τη συνέχεια του επιτυχημένου εγχειρήματος που ξεκίνησε το 2015, όταν η ιδέα των Μετασχηματισμών αντάμωσε το ερώτημα του Διονύση Καψάλη: «Δεν θα ήταν ὄμορφο να ακούσουμε κάποτε κα τα εἰκοσιτέσσερα τραγούδια τοῦ κύκλου τραγουδημένα σε μια κανονική κατά τα άλλα βραδιά τῆς ζωῆς μας, χωρίς την πολλή συνάφεια τῆς (δικαίως ἢ ἀδίκως) λεγόμενης σοβαρῆς μουσικῆς καί, πάνω ἀπ᾽ ὅλα, σαν να μπορούσαν να γίνουν για λίγο ἑλληνικά τραγούδια;» Παρουσιάστηκε λοιπόν το Φεβρουάριο του 2016 το Χειμωνιάτικο ταξίδι, από τη μετάφραση/προσαρμογή των τραγουδιών του κύκλου Winterreise του Franz Schubert, σε στίχους του Γερμανού ρομαντικού ποιητή Wilhelm Müller.

Φέτος, ο Διονύσης Καψάλης μεταφράζει τα ποιήματα του Heinrich Heine από τον κύκλο τραγουδιών Dichterliebe του Robert Schumann για φωνή και πιάνο, με στόχο πάντοτε την αμεσότητα στο περιεχόμενο, την κατανόησή του και τη συγκίνηση που εμπεριέχεται στο κείμενο.

Έτσι, στο πρώτο μέρος της φετινής συναυλίας του κύκλου των Μετασχηματισμών Ο έρωτας του ποιητή – Dichterliebe, στις 22 Ιανουαρίου, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, οι διακεκριμένοι καλλιτέχνες Γιώργος Κανάρης (βαρύτονος) και Peter Bortfeldt (πιανίστας) θα ερμηνεύσουν τα 20 τραγούδια του κύκλου Dichterliebe με την αρχική σειρά μελοποίησής τους από τον συνθέτη. Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς, θα ερμηνεύσουν μια επιλογή τραγουδιών από τον κύκλο Χειμωνιάτικο Ταξίδι (Winterreise) που παρουσιάστηκε στην πρώτη συναυλία με αυτήν την ιδέα.

Πρόγραμμα:
Ο έρωτας του ποιητή (Dichterliebe)
Συνθέτης: Robert Schumann
Ποίηση: Heinrich Heine

Χειμωνιάτικο ταξίδι (Winterreise) | επιλoγή τραγουδιών
Συνθέτης: Franz Schubert
Ποίηση: Wilhelm Müller

Συντελεστές

Καλλιτεχνική επιμέλεια Κύκλου: Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ραλλού Βογιατζή, Τάσος Ρωσόπουλος
Συνθέτης: Robert Schumann
Ποίηση: Heinrich Heine
Μετάφραση/προσαρμογή ποιημάτων: Διονύσης Καψάλης
Προσαρμογή μουσικού κειμένου: Τάσος Ρωσόπουλος

Φωνή: Γιώργος Κανάρης (βαρύτονος)
Πιάνο: Peter Bortfeldt

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 12 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.