Γιώργος Χριστιανάκης: Μια Εποχή στην Κόλαση

Ο Θεσσαλονικιός συνθέτης προσεγγίζει μουσικά το κείμενο του Αρθούρου Ρεμπώ στη μετάφραση του Χριστόφορου Λιοντάκη

Σε περιοδεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό και μετά τις sold out παραστάσεις σε Λευκωσία, Θεσσαλονίκη και Αθήνα παρουσιάζεται ξανά για μια παράσταση την Κυριακή 10 Απριλίου 2016 στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών το «Μια εποχή στην κόλαση» του Θεσσαλονικιού συνθέτη Γιώργου Χριστιανάκη, που προσεγγίζει μουσικά το εμβληματικό κείμενο του Αρθούρου Ρεμπώ στην μετάφραση του Χριστόφορου Λιοντάκη.

Το «Μια Εποχή στην Κόλαση» (1873) υπήρξε το μοναδικό βιβλίο του Αρθούρου Ρεμπώ (1854-1891), που δημοσιεύτηκε με δική του επιθυμία όσο ζούσε. Σημαία των σουρεαλιστών, προσευχή της μπητ γενιάς, είδωλο των φοιτητών του Μάη του ’68, ο Ρεμπώ με τη ζωή και το έργο του διαμόρφωσε την εικόνα ενός «ποιητή της εξέγερσης», όπως τον αποκάλεσε ο Αλμπέρ Καμύ, υπήρξε πηγή έμπνευσης λογίων, διανοούμενων μουσικών.

Μια μουσική συναυλίαπαράσταση που συνοδεύεται από πρωτότυπο οπτικό υλικό και που από σκηνής πλέον, αποπειράται να αποδώσει τον μονάκριβο κόσμο του κειμένου, τις ανάσες, τους ψιθύρους, τις κραυγές του, τις εναλλαγές των προσωπείων του, τα βέβηλα λόγια του, την τρέλα, τον ίλιγγο της φυγής  με μία μουσική γλώσσα ζωντανή που  αποφεύγει τους κινδύνους της περιγραφής και μιας στείρας μουσικής γλαφυρότητας.

Βιογραφικό Σημείωμα του Γιώργου Χριστιανάκη
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1961. Aπόφοιτος της Nομικής, άρχισε τις σπουδές του στο κλασσικό πιάνο σε ηλικία 17 χρονών. Aπό το 1982 ηχογραφεί σε στούντιο και παίζει ζωντανά με πολλά γνωστά συγκροτήματα της ελληνικής μουσικής σκηνής, όπως A Priori, Jazz Quartet, Da Capo, Rodondo Rocks, Τρύπες κ.ά.

Συνθέτει μουσική για το θέατρο, τον κινηματογράφο, βίντεο αρτ, εικαστικές εγκαταστάσεις και χορό. Έχει γράψει από το 1994 μουσική για περισσότερες από ογδόντα θεατρικές παραστάσεις τόσο του μοντέρνου, όσο και του κλασικού ρεπερτορίου, μεταξύ των οποίων επτά για το φεστιβάλ Eπιδαύρου, τέσσερις για το Hρώδειο και μία για το αρχαίο Θέατρο των Δελφών. Στο θέατρο συνεργάσθηκε με σκηνοθέτες όπως οι: Bασίλης Παπαβασιλείου, Kώστας Tσιάνος, Σταύρος Nτουφεξής, Γιώργος Μιχαηλίδης, Γιάννης Iορδανίδης, Γιάννης Pήγας, Γιώργος Αρμένης, Γρηγόρης Καραντινάκης, Σταμάτης Φασουλής, ΣωτήρηςΧατζάκης, Kυριάκος Kατζουράκης, Bαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Iσίδωρος Σιδέρης, Bασίλης Bαφέας, Πέρης Mιχαηλίδης, Φωτεινή Σισκοπούλου, Γιάννης Σαρακατσάνης, Κυριάκος Αργυρόπουλος, Έλενα Πέγκα, Μάνος Πετούσης κά.

Στον κινηματογράφο έχει συνεργασθεί με τους: Nίκο Γιαννόπουλο, Nίκο Γραμματικό, Γιάννη Kαρυπίδη, Nίκο Παναγιωτόπουλο, Nikolaus Wiesner, Παναγιώτη Kαρκανεβάτο, Φωτεινή Σισκοπούλου, Κώστα Γιαλλουρίδη κ.ά. Tο 2000 πήρε βραβείο Mουσικής Θεάτρου για τη μουσική της παράστασης «Γέρμα» στο Eθνικό Θέατρο.

O πρώτος προσωπικός του δίσκος «Tέμπλο» κυκλοφόρησε το 1997, ο δεύτερος προσωπικός του δίσκος με τίτλο «O Θυρωρός» κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2001, ο τρίτος προσωπικός του δίσκος με τίτλο «Παράξενες ιστορίες» κυκλοφόρησε τον Iούνιο του 2003, ο τέταρτος «Το Κύμα», που είναι η μουσική της ομώνυμης θεατρικής παράστασης, κυκλοφόρησε ως free download από την Alltogethernow το 2013. Ο πέμπτος προσωπικός του δίσκος με τίτλο «Μια εποχή στην κόλαση», βασισμένος στο κείμενο του Αρθούρ Ρεμπώ κυκλοφόρησε στις 20 Δεκεμβρίου του 2013 από την Alltogethernow.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

8 €
- 13 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.