Μουσικές ιστορίες για παιδιά και «έξυπνους» μεγάλους

Μουσικές ιστορίες για παιδιά και «έξυπνους» μεγάλους στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Έργα Αντές, Μούζα και Γκρούμπερ σε πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα από το Ergon Ensemble

Μουσικές ιστορίες για παιδιά και «έξυπνους» μεγάλους! Δύο συναυλίες στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, μία βραδινή (20:30) και μία πρωινή (11:30 π.μ.) αντίστοιχα, με τρία αναπάντεχα έργα, που θα παρουσιάσει σε πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα το Ergon Ensemble υπό τη μουσική διεύθυνση του Kasper de Roo [Κάσπερ ντε Ρόο]. Τα φωνητικά μέρη ερμηνεύει ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος. Την πρώτη μουσική ιστορία, η οποία έχει τίτλο Living Toys [Ζωντανά παιχνίδια] για ενόργανο σύνολο, έργο 9, υπογράφει ο διάσημος βρετανός συνθέτης Thomas Adès [Τόμας Αντές]. Η δεύτερη ιστορία είναι τα παιχνιδιάρικα τραγούδια για ανδρική φωνή και ενόργανο σύνολο Μικρές συνομωσίες (… για κακά παιδιά;) του Αλέξανδρου Μούζα. Όσο για το τελευταίο περιπετειώδες ακρόαμα του προγράμματος, φέρει τον εύγλωττο τίτλο Frankenstein!! και δεν είναι παρά «Ένα πανδαιμόνιο» για ανδρική φωνή και σύνολο πάνω σε παιδικούς στίχους του H.C. Artmann που έγραψε με άκρως χιουμοριστική διάθεση ο σύγχρονος αυστριακός δημιουργός Heinz Karl Gruber [Χάιντς Καρλ Γκρούμπερ].

Οι συναυλίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ετήσιου κύκλου εκδηλώσεων Το Μέγαρο των Παιδιών.

Ένα παιδί και τα όνειρά του… αποτελούν το θέμα του πρώτου έργου του προγράμματος, της δημοφιλούς σύνθεσης Living Toys [Ζωντανά παιχνίδια] για ενόργανο σύνολο (1993) του Τόμας Αντές που παίχτηκε από την London Sinfonietta. «Όταν οι άνθρωποι ρώτησαν το αγόρι τι ήθελε να γίνει όταν μεγαλώσει, εκείνο δεν αναφέρθηκε στα επαγγέλματά τους, όπως νόμιζαν όλοι. Απάντησε: “Εγώ θα γίνω ήρωας. Θα χορεύω με τους αγγέλους και τους ταύρους και θα πολεμάω ταύρους και στρατιώτες και θα πεθάνω σαν ήρωας στο διάστημα και θα με θάψουν σαν ήρωα”. Ένας άνδρας που παρακολουθούσε τη συζήτηση, βλέποντας το παιδί να στέκεται εκεί, ένιωσε μικρός γιατί κατάλαβε ότι κανένας από τους μεγάλους δεν ήταν ήρωας και ότι οι ζωές τους ήταν τόσο ασήμαντες σε σχέση με τα όνειρα που περιτριγύριζαν το παιδί σαν παιχνίδια».

Το πρόγραμμα συνεχίζεται με τις Μικρές συνομωσίες (… για κακά παιδιά;) για ανδρική φωνή και ενόργανο σύνολο του Αλέξανδρου Μούζα, που δεν είναι παρά σκανδαλιάρικες ιστορίες –πάντα διασκεδαστικές για τα παιδιά και πολύ συχνά λυτρωτικές για τους μεγάλους. Οι Μικρές συνομωσίες περιλαμβάνουν τις επιμέρους συνθέσεις «Ο χοντρός Βούδας» και «Ο Τζώννυ δεν ήταν μόνος». Τα αδόμενα μέρη ερμηνεύει ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος. Μαζί του το Ergon Ensemble υπό τον Κάσπερ ντε Ρόο.

Εμπνευσμένος από έναν παρεξηγημένο κακό, ο Χάιντς Καρλ Γκρούμπερ δημιουργεί τον Frankenstein!! (1976-77), «Ένα πανδαιμόνιο» για ανδρική φωνή και σύνολο πάνω σε παιδικούς στίχους του H.C. Artmann, ένα παιγνιώδες ακρόαμα ήχων και ρυθμών που απομυθοποιεί όλους τους κακούς ήρωες των παιδικών μας χρόνων και βάζει τα μέλη της ορχήστρας να παίζουν παιδικά μουσικά όργανα! Ενδεικτικοί είναι άλλωστε οι τίτλοι των μερών του διάσημου έργου του Γκρούμπερ: «Δεσποινίς Δρακουλία», «Χρυσοδάκτυλος και Μποντ», «Γεια σας, κύριε Φρανκενστάιν», «Ο σωστός ο καουμπόης», «Ο δαίμονας», «Το τερατάκι», «Η σερενάτα του λυκανθρώπου», «Κύριος Σούπερμαν», «Μπάτμαν και Ρόμπιν». O Frankenstein!! έχει ήδη δρέψει δάφνες σε όλο τον κόσμο, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση της Φιλαρμονικής της Βιέννης, όπου ο ίδιος ο Γκρούμπερ εμφανίστηκε σε ρόλο αφηγητή και μαέστρου, ενώ τον έχει διευθύνει στο παρελθόν και ο Σερ Σάιμον Ρατλ με τη Βασιλική Φιλαρμονική του Λίβερπουλ. Το έργο παρουσιάζεται στην Αίθουσα Δ. Μητρόπουλος στην εκδοχή του για ενόργανο σύνολο και σε ελληνική μετάφραση.

Συντελεστές

Τάσης Χριστογιαννόπουλος, φωνή
Ergon Ensemble
Kasper de Roo, μουσική διεύθυνση

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

4 €
- 15 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.