Ιστορικά ντοκιμαντέρ Ελλήνων δημιουργών: «Σεισμός»

Ένα ντοκιμαντέρ για το σεισμό του '53 που ισοπέδωσε την Κεφαλλονιά

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ)  συνεχίζει τις μηνιαίες προβολές του ειδικού κύκλου με τίτλο «Ιστορικά ντοκιμαντέρ Ελλήνων δημιουργών», στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, στον Ταύρο. Τη Δευτέρα 16 Ιανουάριου, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Γιούρι Αβέρωφ, «Σεισμός» (2003, 52’), παρουσία του σκηνοθέτη.

Το καλοκαίρι του 1953, ένας από τους μεγαλύτερους σεισμούς του 20ού αιώνα χτύπησε τα νησιά του Ιονίου. Η Κεφαλλονιά ισοπεδώθηκε σχεδόν ολοκληρωτικά. Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία των κατοίκων της, που είδαν τον τόπο τους να αφανίζεται μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα αναγκάζοντας τους περισσότερους να  εγκαταλείψουν το νησί.

Με άξονα το αυτοβιογραφικό κείμενο του Στρατή Χαβιαρά και με σπάνιο έγχρωμο κινηματογραφικό υλικό της δεκαετίας του ’50, ο «Σεισμός» είναι μια ταινία για τους ανθρώπους που έζησαν τις πιο σημαδιακές αλλαγές στην πορεία της μεταπολεμικής Ελλάδας, και που επιστρέφουν σε στιγμές και τόπους του παρελθόντος, για να μετρήσουν τη ζωή τους και τον χρόνο που περνά.

Το ντοκιμαντέρ απέσπασε ειδική τιμητική μνεία της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2003.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.