Οι «Λουόμενες» της Αναστασίας Κομσέλη

Αναστασία Κομσέλη

H γυναικεία παρουσία κατά την «τελετουργία» της λουτρικής πρακτικής σε μια έκθεση κεραμικής

Το 2018 το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού (πρώην Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης) γιορτάζει 100 χρόνια από την ίδρυσή του και διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων. Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιείται η έκθεση κεραμικής της Αναστασίας Κομσέλη, με τίτλο «Λουόμενες». 

Το Λουτρό των Αέρηδων, χώρος καθαρμού και χαλάρωσης των σωμάτων και των ψυχών, αποτέλεσε σημείο δημιουργικής «εκκίνησης» για την κεραμίστρια Αναστασία Κομσέλη, η οποία αποτυπώνει στα έργα της τη «ζωή» στο χαμάμ, αναδεικνύοντας την ανάγκη και τη σημασία της ανθρώπινης συνύπαρξης, προβάλλοντας εμφατικά την αίσθηση της ελευθερίας, της χαλάρωσης και του εξαγνισμού που μυστικά και καταλυτικά τελούνται στους χώρους του.

Αναστασία Κομσέλη

Οι «Λουόμενες» υπογραμμίζουν τη γυναικεία παρουσία κατά την «τελετουργία» της λουτρικής πρακτικής. Συνομιλούν με τον χώρο και τον χρόνο, ανασύροντας μνήμες άλλων εποχών, όταν οι γυναίκες, εφοδιασμένες με τα απαραίτητα για το λουτρό τους τάσια, τσόκαρα, μαχραμάδες, λουτρομπόλιες και άλλα ασπρόρουχα, αρώματα και καλλυντικά αλλά και φρούτα, φαγητά και ποτά, περνούσαν «εις τους μαγικούς του αλύτου μυστηρίου θαλάμους» του Λουτρού πολλές ευχάριστες ώρες.

Λουόμενες μοναδικές, τρυφερές, λουσάτες, χαδιάρες, αγαπημένες. Μπλέκονται στους πυκνούς υδρατμούς του Λουτρού, γλιστρούν στα βρεγμένα μάρμαρα και καθαρίζουν με  φροντίδα το σώμα και την ψυχή. Συνομιλούν χαμηλόφωνα, αφήνουν στην άκρη τις αναστολές και παραδίνονται νωχελικά στα χέρια της λουτράρισσας, γελούν και χαίρονται.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

1 €
- 2 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.