Οι Slowdive επιστρέφουν στην Αθήνα για ένα live

Slowdive at Fuzz Live Music Club (Athens)

Eπιστρέφουν μετά από 20 χρόνια και συστήνουν εκ νέου τον ονειρικό κόσμο τους

Οι Βρετανοί Slowdive, ένα από τα συγκροτήματα της shoegaze / indie rock σκηνής, επιστρέφουν στην Αθήνα! Η μπάντα από το Reading θα βρίσκεται το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου στο Fuzz Live Music Club για το πρώτο μεγάλο headline show στη χώρα μας, μετά τη εμφάνισή τους στο Release Athens 2016.

«Είναι η δουλειά μιας μπάντας που επανασυνδέθηκε και ηχογράφησε στους δικούς της ρυθμούς, φέρνοντας όλη τη συσσωρευμένη εμπειρία της ενήλικης ζωής των μελών της στη δημιουργία μιας μουσικής έξω από καλούπια, για πρώτη φορά. Δεν προκαλεί καμία έκπληξη πως, όπως και το ντεμπούτο EP, το νέο album φέρει σαν τίτλο το όνομά τους. Κατά συνέπεια, ξεχάστε τα αστέρια, τους ουρανούς και όλες τις σχετικές μεταφορές που έρχονται στο μυαλό όταν ακούς shoegaze. Οι Slowdive δεν το κάνουν να δείχνει εύκολο. Το κάνουν να μοιάζει δύσκολο. Και το να δημιουργείς τόσο σπουδαία μουσική είναι σχεδόν πάντα τέτοιο»./ Pitchfork

Slowdive at Fuzz Live Music Club (Athens)

Τα standards τους ήταν δεδομένα από την αρχή της πορείας τους με τα “Just For A Day” (1991), “Souvlaki” (1993), “Pygmalion” (1995). Οι Neil Halstead (φωνητικά, κιθάρα, πλήκτρα), Rachel Goswell (φωνητικά, κιθάρα), Nick Chaplin (μπάσο), Christian Savill (κιθάρα), Simon Scott (drums) συνεχίζουν την ιστορία της μπάντας, πραγματοποιώντας μία επιστροφή, προϊόν της οποίας είναι το 4ο album τους (22 χρόνια μετά το προηγούμενο), με τίτλο το όνομά τους. Το “Slowdive” κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2017, για λογαριασμό της Dead Oceans, και βάζει υποψηφιότητα για ένα από τα καλύτερα albums της χρονιάς, με βάση την υποδοχή που είχε από κοινό και κριτικούς.

Ο αργός και ζαλιστικός ήχος τους παρασύρει σε μια δίνη από κιθάρες, με «κρυμμένες» μελωδίες που ανακαλύπτονται σε κάθε ακρόαση. Στέκουν ισάξια δίπλα στους Ride, My Bloody Valentine, The Verve, Cocteau Twins και The Jesus and Mary Chain στο shoegaze ή dreampop – ρεύμα, που επικράτησε στα τέλη των 80’s και μέχρι τα μέσα των 90’s. Αυτό που αποκαλείται συχνά “The Scene That Celebrates Itself’, καθώς οι μουσικοί των shoegaze συγκροτημάτων της εποχής δεν ήταν ποτέ ανταγωνιστικοί μεταξύ τους.

Οι Slowdive σχηματίστηκαν στο Reading το 1989 από την, 18χρονη τότε, Rachel Goswell και τον 19χρονο Neil Halstead. Η πρώτη πρότεινε το όνομα από το αγαπημένο της τραγούδι των Siouxsie and the Banshees. Ο δεύτερος εξελίχθηκε στον βασικό συνθέτη της μπάντας, και έναν από τους κορυφαίους Βρετανούς συνθέτες της τελευταίας 25ετίας. Μαζί με την Goswell και τον Ian Mc Cutcheon, μετά το τέλος των Slowdive, δημιούργησε τους Mojave 3.

Slowdive at Fuzz Live Music Club (Athens)

Tα πρώτα singles και EPs οδήγησαν σε ένα πολύ γρήγορο συμβόλαιο με την Creation Records του Alan Mc Gee. Το πρώτο, από τα μόλις τρία albums τους, ήταν το “Just for a Day”, το Σεπτέμβρη του 1991. Οι Slowdive είχαν ήδη μια γερή βάση οπαδών σε Βρετανία και ΗΠΑ, ωστόσο ο Μουσικός Τύπος είχε αλλάξει στάση και γινόταν εχθρικός, καθώς brit-pop και grunge (και τα πολλά λεφτά) έρχονταν να σαρώσουν τα πάντα.

Η Creation τους ζήτησε ένα εμπορικό δεύτερο δίσκο. Ο Halstead αποσύρθηκε σε ένα σπίτι στην Ουαλία, ενώ είχαν ξεκινήσει να ηχογραφούν, αλλά ο McGee είχε απορρίψει το υλικό. Το ιστορικό πλέον “Souvlaki” κυκλοφόρησε το Μάιο του 1993 με τον τίτλο να προέρχεται από ένα σκετσάκι των Jerky Boys, μιας cult κωμικής δυάδας από τη Νέα Υόρκη με ιστορικές τηλεφωνικές φάρσες. Οι Slowdive ζήτησαν τη βοήθεια του Brian Eno στην παραγωγή. Εκείνος, συνεργάστηκε μαζί τους στη σύνθεση του “Sing” και στο “Here She Comes” παίζοντας keyboards. Σήμερα, το “Souvlaki” συγκαταλέγεται στις μεγάλες στιγμές της δεκαετίας του ’90, εξασφαλίζοντας στην μπάντα συνεχείς πετυχημένες εμφανίσεις σε μεγάλα festival και συναυλίες.

Ο δίσκος δεν πούλησε (ξανά) αρκετά. «Δεν ασχολούμασταν με τις πωλήσεις, μέχρι που η Creation έπαθε παράκρουση με αυτές. Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι που λατρεύαμε Nirvana και Soundgarden, ενώ όταν  γνωρίσαμε τους Smashing Pumpkins στο Chicago, ο Corgan μας εξομολογήθηκε πως τον είχαμε επηρεάσει», είναι τα λόγια των μελών των Slowdive.

O τελευταίος δίσκος τους πριν την επανένωση, “Pygmalion”, βγήκε το Φεβρουάριο του 1995. Λιγότερες κιθάρες, και περισσότερο ambient / electronic στοιχεία με τις σχέσεις μέσα στο συγκρότημα όμως να μην είναι οι καλύτερες, όπως και εκείνες με την δισκογραφική τους. Το τέλος ήταν αναπόφευκτο.

Τον Ιανουάριο του 2014, ήρθαν χαρμόσυνα νέα για τους απανταχού fans της shoegaze / dreampop σκηνής. Οι Slowdive αποφάσισαν να βρεθούν πάλι όλοι μαζί, ξεκινώντας εμφανίσεις σε μεγάλα festival. Τον Ιούνιο του 2016, εμφανίστηκαν στο Release Athens (παρέα με την PJ Harvey και τους Brian Jonestown Massacre) και τον Ιανουάριο του 2017 παρουσίασαν το πρώτο single τους μετά από 22 ολόκληρα χρόνια, το ρυθμικό “Star Roving”. Τον Μάρτιο ανακοίνωσαν την κυκλοφορία του 4ου album της καριέρας τους, το οποίο σηματοδοτεί πλέον την οριστική επιστροφή τους, με τη συνοδεία ενός ακόμα single, του ονειρικού “Sugar For The Pill”.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

27 €
- 55 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.