Ομάδα Dεcadēre – Ίσαλος γραμμή: μια ωδή στη φθίση

ίσαλος γραμμή κερατσίνι

Μία ξεχωριστή περφόρμανς στην Ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου από μια ομάδα ηθοποιών, μουσικών και μελών του ΚΑΠΗ Νίκαιας - Ρέντη

Μέσα στο χώρο δημοπρασιών της Ιχθυόσκαλας Κερατσινίου, η οποία ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες της στο κοινό, η ομάδα Dεcadēre (Άρτεμις Γρύμπλα, Άλκηστις Πολυχρόνη, Gary Salomon) παρουσιάζει την performance Ίσαλος Γραμμήμία ωδή στη φbθίση. Στο χώρο ανάμεσα στη θάλασσα και τη στεριά, ενδιάμεσα στη ζωή και το θάνατο, ένα αφήγημα – προσευχή ξετυλίγεται σαν κραυγή, για τα τετελεσμένα και αυτά που έπονται.

ίσαλος γραμμή

Συνθέτοντας τελετουργικά κείμενα διαφορετικών θρησκευτικών παραδόσεων, με φυσικούς και ηλεκτρονικά επεξεργασμένους ήχους, μέσα από το τραγούδι, το λόγο και με επίκεντρο τη μουσικότητα, η performance διαστέλλει τη στιγμή κατά την οποία ο άνθρωπος, ερχόμενος αντιμέτωπος με τη φθίση, την ύστατη στιγμή της συνειδητοποίησης του πεπερασμένου της ύπαρξης, δημιουργεί τον Θεό, ως πράξη απόγνωσης και ανάγκη πίστης. Τη στιγμή που ο άνθρωπος προσεύχεται, προσπαθώντας να νικήσει το αμετάκλητο γεγονός του θανάτου, να νικήσει τη φύση και την ίδια στιγμή που επιστρέφει σ’ αυτή, και γίνεται ένα ζώο λυσσασμένο για ζωή, ένα ψάρι που θα χτυπηθεί μέχρι την τελευταία ανάσα.

ίσαλος γραμμή

Δέκα ηθοποιοί, χορευτές και μουσικοί, μαζί με πενήντα μέλη από την Χορωδία των ΚΑΠΗ Νίκαιας Ρέντη, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Αναστάσιου Αναστασόπουλου, εξερευνούν την προσευχή η οποία από πράξη απόγνωσης, γίνεται πράξη επαναστατική, κόντρα στο θάνατο και την απελπισία, δημιουργώντας έναν πολυπολιτισμικό πολυφωνικό ύμνο, που τραγουδιέται απαράλλαχτος από την πρώτη στιγμή που ο πρώτος άνθρωπος απέκτησε συνείδηση του επερχόμενου θανάτου του.

*Ο όρος ίσαλος γραμμή είναι ναυπηγικός και τεχνικός όρος, ορίζεται ως επίπεδο από την οριζόντια τομή της επιφάνειας της θάλασσας με το πλοίο, στο σημείο που αυτό ισορροπεί και επιπλέει. Είναι η «γραμμή» δηλαδή, που χωρίζει τον αέρα από το νερό.

Συντελεστές

Μουσική σύνθεση – εκτέλεση: Gary Salomon
Σκηνοθεσία: Άρτεμις Γρύμπλα, Άλκηστις Πολυχρόνη
Κοστούμια: Βασιλική Σύρμα
Επιμέλεια σκηνικού χώρου: Αλέξανδρος Λαγόπουλος
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Ερμηνεύουν: Παναγιώτης Γαβρέλας, Άρτεμις Γρύμπλα, Ίρις Κανδρή, Άλκηστις Πολυχρόνη, Βαγγέλης Σαλευρής, Κυριάκος Σάλης, Γιάννης Σπανός, Λυγερή Ταμπακοπούλου, Gary Salomon, Raül Moreno Supervia
Συμμετέχει μέρος της χορωδίας ΚΑΠΗ Νίκαιας Ρέντη υπό την διεύθυνση του μαέστρου Αναστάσιου Αναστασόπουλο

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.