«Ο Γραμματισμός στα Μέσα Επικοινωνίας και οι Βιβλιοθήκες» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Γραμματισμός στα ΜΜΕ και βιβλιοθήκες

Ένα Διεθνές Συμπόσιο σχετικά με την εκπαίδευση στη χρήση των μέσων και τον ρόλο που διαδραματίζουν οι βιβλιοθήκες στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης

«Ο Γραμματισμός στα Μέσα Επικοινωνίας και οι Βιβλιοθήκες» είναι ο τίτλος του Διεθνούς Συμποσίου που πραγματοποιείται από την Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών (ΟΕΕΒ) το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018 (ώρες 10:00-14:30) και φιλοξενείται στη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο όρος Γραμματισμός στα Μέσα Επικοινωνίας αναφέρεται σε όλες τις τεχνικές, γνωστικές, κοινωνικές, πολιτικές και δημιουργικές ικανότητες και δεξιότητες που χρειάζονται οι πολίτες ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση και να κατανοούν κριτικά αλλά και να αλληλεπιδρούν με τα μέσα ενημέρωσης.

Στο συμπόσιο, έχουν προσκληθεί ομιλητές από τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ισπανία, τη Φινλανδία και την Ελλάδα, οι οποίοι θα παρουσιάσουν με τις ομιλίες τους, άκρως ενδιαφέροντα θέματα σχετικά με την εκπαίδευση στη χρήση των μέσων και τον ρόλο που διαδραματίζουν οι βιβλιοθήκες στην αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης. Επιπλέον, θα παρουσιαστούν διεθνείς εμπειρίες και καινοτόμες πρακτικές προώθησης του γραμματισμού και θα συζητηθεί η εφαρµοσιµότητά τους στις εγχώριες συνθήκες.

Στο συμπόσιο έχουν προσκληθεί:

Από τη Γερμανία, η Raphaela Müller, Ινστιτούτο Μέσων και Εκπαίδευσης στο Βερολίνο
Από τις Η.Π.Α, η Anne Johnson,  περιφερειακή Υπεύθυνη Πληροφοριακών Πόρων στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών
Από τη Φινλανδία, η Mervi Heikkilä, Διευθύντρια Βιβλιοθηκών του Seinäjoki
Από την Ελλάδα, η Τόνια Αράχωβα, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της IFLA
Από την Ισπανία,  η Rosa Sánchez-Fernández, Προϊσταμένη Στήριξης της Εκμάθησης και της Έρευνας της Βιβλιοθήκης του Εθνικού Πανεπιστήμιου για Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση
Από την Ελλάδα, η Δρ. Μπέττυ Τσακαρέστου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Επικεφαλής του Εργαστηρίου Διαφήμισης και Δημοσίων Σχέσεων του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Η διοργάνωση περιλαμβάνει έξι εισηγήσεις, μία από κάθε ομιλητή και μια συζήτηση στρογγυλής τράπεζας. Συντονίστρια των εισηγήσεων και της συζήτησης είναι η κυρία Τατιάνα Καραπαναγιώτη.

Το άνοιγμα των εργασιών και τον χαιρετισμό του συμποσίου θα απευθύνει η κυρία Στεφανία Μεράκου, διευθύντρια της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής.

Επίσημες γλώσσες του συμποσίου είναι η Ελληνική και η Αγγλική, ενώ θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία από τα Αγγλικά στα Ελληνικά και από τα Ελληνικά στα Αγγλικά.

Η Οργανωτική Επιτροπή Ενίσχυσης Βιβλιοθηκών ιδρύθηκε το 2003 και αποτελεί πρότυπο ισομερούς και ισότιμης αντιπροσώπευσης και συνεργασίας των φορέων που την απαρτίζουν, με στόχο να προσφέρει γνώσεις και υποστήριξη στην ελληνική βιβλιοθηκονομική κοινότητα για τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών.

Την Οργανωτική Επιτροπή απαρτίζουν οι παρακάτω φορείς: Goethe-Institut Athen, Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, U.S. Embassy Athens, Βιβλιοθήκη των Βορείων Χωρών στην Αθήνα, Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), Ένωση Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων Πληροφόρησης (Ε.Ε.Β.Ε.Π.), Ίδρυμα Ευγενίδου, Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, Σωματείο «Διαβάζοντας Μεγαλώνω» και Δημοτική Βιβλιοθήκη Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.