«Ο διχασμός στην Ευρώπη ενάντια στην πρόκληση της μετανάστευσης»: μια διάλεξη από τον François Héran

François Héran

Στο πλαίσιο του κύκλου Collège de France

Το κρίσιμο ζήτημα της μεταναστευτικής πίεσης, το οποίο αποκάλυψε πρόσφατα έναν βαθύ διχασμό στην Ευρώπη, αποτελεί το αντικείμενο της δεύτερης διάλεξης που διοργανώνεται στο πλαίσιο του κύκλου Collège de France, καρπού της συνεργασίας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος. Πρόκειται για έναν διεθνώς αναγνωρισμένο θεσμό, ο οποίος συγκεντρώνει στην υπηρεσία της έρευνας και της ανώτατης παιδείας μια ομάδα εκλεγμένων καθηγητών που έχουν διακριθεί για τη σπουδαιότητα των ερευνών τους στις θετικές καθώς και στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες. Ομιλητής, αυτή τη φορά, θα είναι ο François Héran [Φρανσουά Εράν], κάτοχος της έδρας «Μετανάστευση και κοινωνίες», ο οποίος την Τρίτη 21 Μαΐου θα προσεγγίσει το θέμα «Ο διχασμός στην Ευρώπη ενάντια στην πρόκληση της μετανάστευσης» (με ταυτόχρονη μετάφραση). Προλογίζει η καθηγήτρια Δέσποινα Παπαδοπούλου, πρόεδρος Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου.

«Ο διχασμός στην Ευρώπη ενάντια στην πρόκληση της μετανάστευσης»:

Από το 2015 έως το 2018, η Ευρωπαϊκή Ένωση έλαβε 3.250.000 αιτήσεις ασύλου ενώ τα τέσσερα προηγούμενα έτη ο αριθμός ανερχόταν στο 1.200.000. Ωστόσο, αυτή η τεράστια εισροή αιτημάτων έλαβε πολύ διαφορετικές απαντήσεις από τη μια χώρα στην άλλη. Σε έναν ολοκληρωμένο αριθμητικό απολογισμό των υπηρεσιών πρόνοιας που χορηγούνται στους αιτούντες ασύλου πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο πληθυσμός και ο πλούτος των χωρών υποδοχής. Βάσει αυτού του απολογισμού, ο Φρανσουά Εράν θα περιγράψει τις διαστάσεις της διαφορετικής μεταχείρισης των μεταναστών από τη μια χώρα στην άλλη και θα προσπαθήσει να εξηγήσει τους βασικούς λόγους του φαινομένου, είτε γεωγραφικούς, είτε ιστορικούς ή πολιτικούς. Θα εξετάσει τη μετανάστευση των αιτούντων ασύλου στο πλαίσιο των συνολικών μεταναστευτικών ροών και θα αναλύσει τις αιτίες και τις συνέπειες των μεταναστευτικών πολιτικών της Ευρώπης.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.