Ο 3ος κύκλος Liminal Sundays ξεκινά με θέμα την Σύνθεση

Liminal Sundays

Με εισηγήτρια την Στέλλα Σπύρου

Στον 3ο κύκλο Liminal Sundays με θέμα την Σύνθεση δημιουργούμε και παρουσιάζουμε μια χορογραφία σύγχρονου χορού.

Μέσα σε 9 συναντήσεις, θα πραγματοποιήσουμε μια κινητική έρευνα κατά την οποία θα αποδομήσουμε κινησιολογικά στοιχεία του αφρικάνικου χορού και θα τα αξιοποιήσουμε σε ομαδικούς αυτοσχεδιασμούς.

Αποτέλεσμα των συναντήσεων μας θα είναι η σύνθεση μιας χορογραφίας σύγχρονου χορού την οποία θα παρουσιάσουμε στις 10 Μαΐου στο Kyma Festival 2019.

Περιγραφή προγράμματος

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους όσους έχουν πάθος για τον χορό και ενδιαφέρονται να διερευνήσουν διαφορετικούς τρόπους καλλιτεχνικής κινητικής έκφρασης. Τέσσερις δίμηνοι κύκλοι εβδομαδιαίων εργαστηρίων.

Οι εκπαιδευτικοί αυτοί κύκλοι είναι αυτοτελείς ως προς το περιεχόμενο τους ώστε να μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει μέρος του προγράμματος, μεταξύ τους όμως υπάρχει μια εξελικτική συνοχή.

Έχοντας ως βασικό άξονα τον χορό και την κίνηση, οι συμμετέχοντες προσεγγίζουν περισσότερες παραστατικές τέχνες όπως το θέατρο, το χοροθέατρο, την φωνητική και τη μουσική, το περφόρμανς, την σκηνογραφία κ.α.

Ο κάθε κύκλος θα ολοκληρώνεται με ένα ανοιχτό μάθημα που θα παρουσιάζει τη δουλειά της εκάστοτε ομάδας.

Ο Σκοπός

Η σύνθεση μιας μικτής ομάδας, η οποία με κεντρικό άξονα τον χορό θα εκπαιδευτεί, θα εκφραστεί, θα επικοινωνήσει και θα συν-δημιουργήσει.

Επιμέρους στόχοι αποτελούν:

Η εξοικείωση με την τέχνη του χορού και η σύνδεση του με το θεάτρο, την φωνητικής/ορθοφωνίας και άλλες τέχνες και τεχνικές έκφρασης.

Η απόκτηση απαραίτητων δεξιοτήτων για την καλλιτεχνική δημιουργία.

Η έκφραση και εκτόνωση συναισθημάτων.

Η επικοινωνία, η κοινωνικοποίηση και η αποδοχή του διαφορετικού.

Μεθοδολογία – Περιεχόμενο

Η μεθοδολογία και το περιεχόμενο του προγράμματος διαμορφώθηκε και εφαρμόστηκε πιλοτικά κατά την διάρκεια τεσσάρων συναντήσεων τον Απρίλιο του 2018 (Liminal στο σανίδι – LinkPoint). Οι συντελεστές του προγράμματος, με εμπειρία στη διδασκαλία σε μικτές ομάδες, επιθυμούν να δημιουργήσουν/εξελίξουν έναν ισχυρό πυρήνα νέων καλλιτεχνών.

Γιατί χορός;

Από την αρχαιότητα έως σήμερα ο χορός ως τέχνη έχει εκφράζει όλες τις πτυχές της ζωής του ανθρώπου, από τη γέννηση και τον θάνατο, έως τον πόλεμο, την ειρήνη, την εξέγερση, την θεραπεία, την πολιτική.

Τα οφέλη του χορού για τον άνθρωπο είναι πολλαπλά: εκγύμναση του σώματος και του πνεύματος, ψυχαγωγία, μέσο κοινωνικοποίησης και δημιουργίας σχέσεων, πηγή μάθησης, καλλιέργεια κινητικών και ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων, δημιουργική ενασχόληση και διεύρυνση της φαντασίας, απόκτηση αρμονίας και συντονισμού, ενδυνάμωση της συγκέντρωσης, έκφραση συναισθημάτων και τρόπος επικοινωνίας. Οι έννοιες χορός και χαρά είναι πολλές φορές συνυφασμένες.

Ο χορός αποτελεί ένα πεδίο συμπεριληπτικό όπου όλοι μπορούν να συμμετέχουν και να απολαμβάνουν τα οφέλη του ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, εθνότητας, αναπηρίας, ηλικίας κ.α. Ο χορός γνωρίζει να πως να σέβεται τη διαφορετικότητα και την μοναδικότητα του καθενός και την αξιοποιεί εμπλουτίζοντας την καλλιτεχνική έκφραση.

Μικτή ομάδα χορού

Τα τελευταία χρόνια νέες ομάδες χορού κάνουν την εμφάνιση τους στην Ελλάδα, οι οποίες αποτελούνται από άτομα με και χωρίς αναπηρία ή και συμπεριλαμβάνουν άτομα από διαφορετικά περιβάλλοντα.

Έτσι περνάμε από το στάδιο των ομάδων που απευθύνονται μόνο σε άτομα με αναπηρία ή μόνο σε άτομα χωρίς αναπηρία σε ένα μεταβατικό στάδιο συνύπαρξης και συμπερίληψης. Με βασικό κριτήριο το ενδιαφέρον και το πάθος για το χορό και την έκφραση χωρίς τους περιορισμούς που θέτουν η εμπειρία, το επίπεδο ικανοτήτων το φύλο, η κοινωνική και ψυχική υπόσταση μας.

Δουλεύοντας με μικτές ομάδες μοιραζόμαστε, συνυπάρχουμε και εκφράζονται, κατανοώντας καλύτερα τις δυνατότητες του εαυτού μας, των άλλων και της ομάδας. Καλλιεργούμε το συναίσθημα της ενσυναίσθησης, αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες ως ενδιαφέρουσες προκλήσεις και ευκαιρίες για εξερεύνηση.

Με αυτόν τον τρόπο η καλλιτεχνική έκφραση που δεν αποκλείει, αξιοποιεί την διαφορετικότητα του καθενός μας για να γεννήσει ένα πλουσιότερο και περισσότερο πραγματικό/ αντιπροσωπευτικό της πραγματικότητας καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Με αυτή την πρακτική ελπίζουμε να εξελιχθούμε μαζί με την σπουδαία τέχνη του χορού σε πιο χαρούμενα άτομα.

Ο Χώρος

Στο κατάστημα της Πλατείας Θεάτρου η ομάδα συλλογικού πολιτισμού Εμεις στεγάζει τη δραστηριότητά της, δημιουργώντας έτσι έναν τόπο συνάντησης για καλλιτέχνες και κοινό.

Συναντήσεις, πρόβες, εκπαιδευτικά σεμινάρια, εργαστήρια και παραστατικές δράσεις πολιτισμού συνθέτουν το πρόγραμμα του «Χώρου».

Ο πολιτιστικός οργανισμός Liminal

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός liminal ιδρύθηκε το 2016 με στόχο την μετάβαση σε μια συμπεριληπτική και προσβάσιμη καλλιτεχνική πραγματικότητα.

Διασφαλίζει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε όλοι να έχουν την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με την τέχνη τόσο ως δημιουργοί αλλά και ως κοινό.

Τα εμπόδια που συχνά θέτουν φυσικά, γλωσσικά, κοινωνικά και άλλα χαρακτηριστικά, ξεπερνιούνται χάριν του καθολικού σχεδιασμού της εκάστοτε πολιτιστικής εμπειρίας.

Η δραστηριότητα του οργανισμού εκτείνεται σε τρεις αλληλένδετες κατευθύνσεις, την παραγωγή θεαμάτων, την συμπεριληπτική εκπαίδευση και την παροχή υπηρεσιών προσβασιμότητας.

Με μια δυναμική ομάδα καλλιτεχνών και άλλων επαγγελματιών δημιουργούμε με άξονα τον άνθρωπο, κατευθύνοντας την εξέλιξη της εγχώριας σκηνής σε ένα δημοκρατικότερο, πιο δίκαιο και βιώσιμο πεδίο δημιουργίας

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

15 €
- 90 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.