Ο NEON και το New Museum παρουσιάζουν το IdeasCity Αθήνα

Μία πλατφόρμα ανταλλαγής απόψεων πάνω στα σημερινά προβλήματα της πόλης

Ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και το New Museum Νέας Υόρκης συνεργάζονται στη παρουσίαση του «IdeasCity Αθήνα» τον Σεπτέμβριο, της διοργάνωσης που ερευνά το μέλλον των πόλεων, με κινητήριο δύναμη την τέχνη και τον πολιτισμό.

Αξιοποιώντας την εμπειρία της Lisa Phillips, Διευθύντριας Toby Devan Lewis του New Museum και συν-ιδρύτριας του IdeasCity, και τη βαθιά γνώση του ΝΕΟΝ πάνω στην πολιτιστική σκηνή της Αθήνας, το «IdeasCity Αθήνα» φιλοδοξεί να αποτελέσει μια πλατφόρμα ανταλλαγής απόψεων πάνω στα σημερινά προβλήματα της πόλης.

Έχοντας ως βάση τις συζητήσεις και συνεργασίες που ξεκίνησαν στο Ντιτρόιτ, το IdeasCity θα εστιάσει στην Αθήνα μέσα από δύο κύριους παράγοντες που επηρεάζουν τις πόλεις: τη ροή ανθρώπων και τη ροή κεφαλαίων. Η Αθήνα, ως βασικός γεωγραφικός κρίκος στην αλυσίδα της συνεχώς διευρυνόμενης προσφυγικής κρίσης, αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, ενώ παράλληλα αντιπροσωπεύει έναν ασφαλή προορισμό, ένα μέρος που ενσωματώνει την ελπίδα και την επιβίωση, έναν τόπο όπου δημιουργούνται νέες πραγματικότητες.

Το «IdeasCity Αθήνα», με επικεφαλής τον Joseph Grima, Διευθυντή του IdeasCity, θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 19-24 Σεπτεμβρίου 2016 στο Ωδείο Αθηνών, το οποίο έχει διαμορφωθεί ανάλογα σε χώρο φιλοξενίας και εργασίας.

Περιλαμβάνει ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα όπου οι συμμετέχοντες συνυπάρχουν για 5 μέρες σε ένα απαιτητικό πρόγραμμα ενημέρωσης και εξοικείωσης με την Αθήνα και ανταλλαγής απόψεων. Το πενθήμερο εργασιών ολοκληρώνεται με ένα ολοήμερο συνέδριο ανοιχτό στο κοινό.

Σε συνέχεια της ανοιχτής πρόσκλησης συμμετοχής, το «IdeasCity Αθήνα» έλαβε περισσότερες από 1.400 αιτήσεις από 44 χώρες, εκ των οποίων επιλέχθηκαν 40 συμμετέχοντες. Στη διάρκεια του πενθήμερου προγράμματος, οι συμμετέχοντες εργάζονται συλλογικά πάνω σε διασταυρούμενους τομείς όπως κοινοτική δραστηριοποίηση, τέχνη, design, τεχνολογία, και την πρακτική εφαρμογή τους στην πόλη.

Οι συμμετέχοντες του «IdeasCity Αθήνα» θα ζουν και θα εργάζονται στους χώρους του Ωδείου Αθηνών, μετατρέποντάς το σε ένα πολυλειτουργικό εργαστήριο πολιτιστικής δραστηριότητας. Οι ειδικοί χώροι ύπνου έχουν σχεδιαστεί από τον Thomas Lommee και η διαμόρφωσή τους για το IdeasCity Αθήνα έγινε υπό την καθοδήγηση του ίδιου και της σχεδιάστριας Αντιγόνης Λέντζος, μέσω workshop.

Στο συνέδριο θα λάβουν μέρος ομιλητές που έχουν σχέση με την τέχνη, την αρχιτεκτονική, τη χάραξη πολιτικής, τον αστικό χώρο, μεταξύ των οποίων οι Yašar Adanalí, John Akomfrah, Sophia Al-Maria, Tania Bruguera, Ναντίνα Χριστοπούλου, Θωμάς Δοξιάδης, Rosanne Haggerty, dream hampton, Γιώργος Πρεβελάκης, Nick Srnicek, Hito Steyerl, Pelin Tan. Το συνέδριο είναι ανοιχτό στο κοινό και θα πραγματοποιηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου στο Ωδείο Αθηνών.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.