Παίζουμε με τις επιστήμες

Τριήμερο εκπαιδευτικών δράσεων για μικρούς και μεγάλους

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου υποδέχεται το φετινό Athens Science Festival με ένα τριήμερο εκπαιδευτικών δράσεων για μικρούς και μεγάλους αφιερωμένο στις επιστήμες, τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία, από την Παρασκευή 1 ως και την Κυριακή 3 Απριλίου 2016.

Οι μικροί φίλοι του Μουσείου μαθαίνουν να προγραμματίζουν ρομποτάκια, κάνουν πειράματα, μελετούν το DNA με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο και φορούν τα γάντια τους για να συντηρήσουν μουσειακά αντικείμενα. Για τους πιο μεγάλους, το πρόγραμμα περιλαμβάνει το ξεχωριστό workshop στο οποίο εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν τις δικές τους τρισδιάστατες κατασκευές.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Εργαστήρια Εκπαιδευτικής Ρομποτικής

Lego Mindstorms
Μέσω της πλατφόρμας εκπαιδευτικής ρομποτικής LEGO Mindstorms EV3, η εκπαιδευτική ρομποτική συνδυάζει τη μάθηση με το παιχνίδι. Τα παιδιά συναρμολογούν τροχαλίες, γρανάζια, ρόδες, άξονες και κατασκευάζουν με τα χέρια τους «απλές μηχανές». Διασκεδάζοντας έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με αισθητήρες και αναπτύσσουν τους πρώτους αυτοματισμούς ενώ, ταυτόχρονα, μαθαίνουν να εργάζονται σε εικονικό περιβάλλον.

Πότε: Παρασκευή 1 Απριλίου
Ώρα: 18.00-19.00
Πού: Innovathens, Κτίριο Αεριοφυλάκιο 2
Απευθύνεται σε: Μαθητές Ε’ Δημοτικού ως Β’ Γυμνασίου
Είσοδος ελεύθερη

Lego WeDo0
Το πρόγραμμα εκπαιδευτικής ρομποτικής Lego WeDo 2.0 ήρθε για να αναβαθμίσει τον τρόπο που διδάσκονταν ρομποτική τα παιδιά μέχρι σήμερα. Με ολοκαίνουριο εκπαιδευτικό υλικό, κατασκευάζουμε ένα ρομπότ και το προγραμματίζουμε να μεταφέρει λιθάνθρακα, την πρώτη ύλη για την παραγωγή φωταερίου. Έτσι, κατανοούμε βιωματικά την κίνηση, τις δυνάμεις και την τριβή.

Πότε: Σάββατο 2 Απριλίου
Ώρα: 12.30-13.30
Πού: Innovathens, Κτίριο Αεριοφυλάκιο 2
Απευθύνεται σε: Μαθητές Δ’, Ε’ & Στ’ Δημοτικού
Είσοδος ελεύθερη

«Mυστήριο στο εργαστήριο!»
Δεν υπάρχει πιο διασκεδαστικός τρόπος για να μελετήσει κανείς το DNA και τα μυστικά του από το να γίνει ερευνητής και ντεντέκτιβ. Η ιστορία μας ξεκινά με μία κλοπή στο μουσείο και φυσικά με τα όσα κατέθεσαν οι ύποπτοί μας, ο κ. Εξαπατούλης, η κ. Αρπαχτίδου, ο κ. Κλεφτόπουλος και οι άλλοι κύριοι και κυρίες… υπεράνω πάσης υποψίας! Οι ντεντέκτιβ όμως επιστρατεύουν αποτυπώματα, μικροσκόπια και ανάλυση DNA για να ανακαλύψουν τον ένοχο.

Πότε: Σάββατο 2 Απριλίου
Ώρα: 11.00-12.00
Πού: Κτίριο Νέο Υδαταέριο (Αίθουσα Προβολών)
Απευθύνεται σε: Παιδιά 6-11 ετών
Κόστος συμμετοχής: 4 ευρώ/άτομο

«Συντηρούμε μουσειακά αντικείμενα»
Μικροί και μεγάλοι παίρνουν τα βουρτσάκια τους, φορούν τα γάντια τους και πιάνουν δουλειά. Γνωρίζουν από κοντά τα υλικά και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι συντηρητές αντικειμένων και μαθαίνουν να συντηρούν μετρητές, εργαλεία και εξοπλισμό του παλιού εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας, με τη βοήθεια σπουδαστών και καθηγητών από το Τ.Ε.Ι. της Αθήνας.

Πότε: Κυριακή 3 Απριλίου
Ώρα: 11.00-13.00
Πού: Κτίριο Παλαιοί Φούρνοι
Απευθύνεται σε: Οικογένειες με παιδιά 8-12 ετών
Είσοδος ελεύθερη

«Χελωνόσφαιρα»
Τι σχέση μπορεί να έχει ένας βιομηχανικός χώρος με τον προγραμματισμό; Πώς μπορούμε να σχεδιάσουμε τρισδιάστατες κατασκευές σε εικονικό περιβάλλον; Τι αλλάζει όταν από μια αναπαράσταση μεταφέρεται από τις δύο στις τρεις διαστάσεις;

Τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα θα δώσει το διαδικτυακό εκπαιδευτικό λογισμικό «Χελωνόσφαιρα». Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει 3D γεωμετρικές κατασκευές με μια απλή γλώσσα προγραμματισμού και να τις χειριστεί δυναμικά με μια σειρά εργαλείων. Οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με ένα περιβάλλον που υποστηρίζει τη διερευνητική μάθηση, τα μαθηματικά με ψηφιακές τεχνολογίες και τη μάθηση μέσα από την κατασκευή και τη διασκέδαση.

Πότε: Κυριακή 3 Απριλίου
Ώρα: 12.00-13.30
Πού: Innovathens, Κτίριο Αεριοφυλάκιο 2
Απευθύνεται σε: Εκπαιδευτικούς/φοιτητές Πληροφορικής και Μαθηματικών
Είσοδος ελεύθερη

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.