Ο Δημήτρης Καταλειφός ερμηνεύει Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη στις «Παραβάσεις» του ΚΠΙΣΝ

Παραβάσεις: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης

Ο Δημήτρης Καταλειφός διαβάζει στο φως του δειλινού μερικά από τα ωραιότερα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Οι Παραβάσεις, η σειρά θεατρικού αναλογίου του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) παρουσιάζει μια σειρά εορταστικών διηγημάτων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη με τον Δημήτρη Καταλειφό, την Κυριακή 7/01, 17.00, στον Φάρο, σηματοδοτώντας το κλείσιμο της εορταστικής περιόδου.

Με την επιμέλεια της σκηνοθέτη και θεατρολόγου Έφης Θεοδώρου, ο Δημήτρης Καταλειφός ένας από τους πιο εμβληματικούς Έλληνες ηθοποιούς διαβάζει, στο φως του δειλινού, μερικά από τα ωραιότερα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Με τη μουσική συνοδεία του Ταξιάρχη Γεωργούλη στο ούτι και το yayli tanbur, μας ταξιδεύει στις νοσταλγικές διηγήσεις του ‘αγίου’ των ελληνικών γραμμάτων οι οποίες έχουν συντροφεύσει γενιές και γενιές.

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης έχει γράψει πλήθος διηγημάτων που αναφέρονται στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων  και απηχούν το πνεύμα της. Όλα σχεδόν διαδραματίζονται στο νησί της καταγωγής του, τη Σκιάθο, εκεί απ’ όπου άντλησε την έμπνευση για να αποδώσει μια μεγάλη τοιχογραφία από ήρωες, τοπία και ήθη, σε μια  γλώσσα ιδιότυπη, μοναδική,  μια καθαρεύουσα εμπλουτισμένη με λαϊκά στοιχεία.

Σχεδόν όλα τα εορταστικά  διηγήματα του Παπαδιαμάντη γράφτηκαν για να δημοσιευτούν σε εφημερίδες και περιοδικά και η δραστηριότητα αυτή εξασφάλιζε στον συγγραφέα τα λιγοστά έσοδα για τον βιοπορισμό του.

Η ενότητα Παραβάσεις, καθώς και το σύνολο του προγραμματισμού του ΚΠΙΣΝ, πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.