«Παύση» της Τώνιας Μισιαλή στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Παύση

Η προκλητική γοητεία της γυναικείας ματιάς

Μια γυναίκα (Στέλα Φυρογένη), διψασμένη για αγάπη και επικοινωνία αλλά παγιδευμένη στη δυστυχία ενός καταπιεστικού γάμου, βρίσκει καταφύγιο σε ένα φανταστικό κόσμο εκδικητικής βίας. Σύντομα, πραγματικότητα και φαντασία συγχέονται.

Μετά από την Παγκόσμια Πρεμιέρα της ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι τον Ιούλιο του 2018, μετά από 20+ συμμετοχές σε σημαντικά Διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου σε Ευρώπη, Αφρική, Ασία και Αμερική και μετά από 4 βραβεία (βραβείο FIPRESCI καλύτερης Ελληνικής ταινίας και βραβείο της ΕΡΤ στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, βραβείο της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και  βραβείο Emerging Filmmakers στο Hellas FilmBox στο Βερολίνο), η ΠΑΥΣΗ βγαίνει σε διανομή στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος στην Αθήνα, στις 7-13 Μαρτίου 2019.

Η σκηνοθέτιδα θα παραστεί στην πρεμιέρα, που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το WIFT GR, την Κυριακή 3 Μαρτίου 2019, στις 17:00 με ελεύθερη είσοδο, και σειρά προτεραιότητας. Η Τώνια Μισιαλή θα παρουσιάσει την ταινία και θα ακολουθήσει συζήτηση, που συντονίζει το WIFT GR.

Η ηρωίδα της Τώνιας Μισιαλή, είναι μια γυναίκα σε συζυγική και υπαρξιακή κρίση στο κατώφλι της εμμηνόπαυσης που έρχεται αντιμέτωπη με έναν αδιάφορο και προσβλητικό σύζυγο -ένα αρσενικό «παλαιάς κοπής». Η ταινία τολμά να δείξει τον ερωτισμό μιας γυναίκας σε ώριμη ηλικία.

«Ζούμε σε μια εποχή όπου οι γυναίκες δεν εκπροσωπούνται επαρκώς στον κινηματογράφο ή εκπροσωπούνται εσφαλμένα, γι’ αυτό ήθελα αυτή η ταινία να απεικονίσει ένα γυναικείο χαρακτήρα που είναι πραγματικός. Η Παύση είναι μια γυναικεία ιστορία, ιδωμένη μέσα από τον γυναικείο φακό, πίσω και μπροστά από την κάμερα. Πρόθεσή μου ήταν να δημιουργήσω ένα μωσαϊκό του μικρόκοσμου της πατριαρχικής κοινωνίας και να απεικονίσω την αέναη μάχη μεταξύ των δύο φύλων, συνειδητά και μόνο από την ευαίσθητη και ευάλωτη γυναικεία ματιά.

Η ηρωίδα της Παύσης μεγάλωσε σε μια πατριαρχική κοινωνία όπου οι γυναίκες ζούσαν στο περιθώριο έχοντας ως κύριο σκοπό της ζωής τους να υπηρετούν τον σύζυγο και τα παιδιά τους. Ακόμα και σήμερα, η ηρωίδα αυτή, όπως χιλιάδες γυναίκες στον κόσμο, εξακολουθεί να περνά τη ζωή της μέσα από παρόμοιες καταστάσεις, ανήμπορη να βρει την προσωπική της φωνή και να παλέψει για τον εαυτό της και τα δικαιώματά της. Μέσα από τον φακό, βλέπει κανείς την πάλη και την αγωνία της. Είναι τόσο αδύναμη που δε μπορεί παρά να ξεφύγει μέσα με όχημα τη φαντασία της. Στον φανταστικό αυτό κόσμο, βρίσκει αγάπη, έρωτα, πάθος, θάρρος και δύναμη, όλα αυτά που δε βρίσκει στην πραγματικότητα. Και τα στοιχεία αυτά τα ζει τόσο έντονα που στο τέλος δε μπορεί ούτε η ίδια να καταλάβει ποια είναι η αλήθεια και ποια η φαντασία. Έχει χάσει την κρίση της και τα συναισθήματά της βρίσκονται σε λίμπο. Η κατάστασή της είναι για το θεατή ένα παράδειγμα προς αποφυγή» Τώνια Μισιαλή

Η ταινία έχει λάβει πολύ καλές κριτικές από το Cineuropa και το The Hollywood Reporter.

Η γεννημένη στην Κύπρο Τώνια Μισιαλή έχει κάνει μια εντυπωσιακή πορεία με τις μικρού μήκους ταινίες της Dead end (2013) και Το νανούρισμα της πεταλούδας (2014) οι οποίες έχουν διαγωνιστεί σε πάνω από 60 διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου στον κόσμο (Λοκάρνο, Σαράγεβο, Palmρ Springs, Δράμας, Cork, Busan, Encounters) και έχουν λάβει βραβεία καλύτερης ταινίας και καλύτερου σκηνοθέτη. Η Παύση, το σκηνοθετικό της ντεμπούτο στη μεγάλου μήκους, σε συμπαραγωγή Κύπρου-Ελλάδας, έχει συμμετάσχει στα εργαστήρια συμπαραγωγής Connecting Cottbus and Mannheim Meeting Place το 2015 και στο Karlovy Vary Works-in-Progress το 2017.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.