Περίπατοι και ξεναγήσεις τον Ιούλιο από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Ανακαλύπτοντας την Αθήνα σε έναν περίπατο

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης διοργανώνει τον Ιούλιο 4 διαφορετικούς περιπάτους και μας καλεί να γνωρίσουμε την ιστορία της πόλης μας μέσα από διαδραστικές ξεναγήσεις.

Περίπατος στην Αθήνα των Οθωμανικών χρόνων

Σάββατο 6 Ιουλίου, 19:00

Ποιο ήταν το σπίτι του κατή;

Τι ήταν ο μεντρεσές;

Πόσα τζαμιά υπήρχαν στην Πλάκα;

Πού ήταν ο τεκκές των Μεβλεβήδων;

Πού βρισκόταν το ωραιότερο τζαμί;

Ποιο είναι το παλαιότερο σπίτι που σώζεται;

Ένας περίπατος στην Αθήνα των Οθωμανικών χρόνων θα μας δώσει την ευκαιρία να ανασυνθέσουμε τις ψηφίδες της άγνωστης σχεδόν  ιστορίας της περιόδου αυτής. Ψάχνοντας τα κρυμμένα ίχνη θα ανακαλύψουμε τα μυστικά της οθωμανικής Αθήνας στην γειτονιά της Πλάκας.  Στον περίπατο αυτό θα γνωρίσουμε ποια ήταν η καθημερινότητα των Ελλήνων στην τουρκοκρατούμενη Αθήνα, ποιο σημείο της Πλάκας ήταν το θρησκευτικό κέντρο των Τούρκων,  ποια είναι τα οθωμανικά μνημεία που επέζησαν, πώς έβλεπαν την Αθήνα οι ξένοι περιηγητές.

Ο περίπατος ξεκινάει απολαμβάνοντας τσάι στην αυλή του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης.

Διάρκεια Ξενάγησης: 1, 5 ώρες

Κόστος ξενάγησης: 10 € /άτομο & Παιδιά έως 15 ετών: 5 €/άτομο (με τη συνοδεία ενηλίκου)

Σημείο συνάντησης: Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Tα μυστικά των Καρυάτιδων – Βραδινή ξενάγηση στο Nέο Μουσείο της Ακρόπολης

Παρασκευή 12 Ιουλίου, 19:00

Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και το Greek Cultural Institute συνεχίζουν τον κύκλο ξεναγήσεών τους στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Η ξενάγηση θα ξεκινήσει από το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και θα περπατήσουμε προς το Μουσείο της Ακρόπολης έχοντας έτσι την ευκαιρία να το δούμε να λάμπει φωτισμένο κάτω από τον Αττικό ουρανό, ένα ήρεμο απόγευμα, όταν πλέον οι περισσότεροι επισκέπτες θα έχουν αποχωρήσει.

Ελάτε µαζί  µας σε µια αξέχαστη νυχτερινή ξενάγηση, στο πιο φημισμένο μουσείο του κόσμου, το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Μικρά και μεγάλα μυστικά θα αποκαλυφθούν, μέσω της ιστορίας όπου θα σας ταξιδέψει πολλές χιλιετίες πίσω. Θα ανακαλύψουμε την ανεσκαμμένη αθηναϊκή γειτονιά κάτω από το Μουσείο, θα περιηγηθούμε ανάμεσα σε σπίτια, εργαστήρια, λουτρά και δρόμους, θα γνωρίσουμε την καθημερινότητα των αρχαίων Αθηναίων από τα κλασσικά έως τα βυζαντινά χρόνια και τα μυστικά των Καρυάτιδων που “ξαναγεννήθηκαν” με τη βοήθεια της τεχνολογίας, και θα θαυμάσουμε τις μετώπες του Παρθενώνα, τις κόρες, τους κούρους και τα χρωματιστά αγάλματα.

Αφετηρία: Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης / Τερματισμός: Μουσείο Ακρόπολης

Διάρκεια Ξενάγησης: 1, 5 ώρες / Συνολική Διάρκεια Δράσης: 2 ώρες

Κόστος ξενάγησης: 10 € /άτομο & Παιδιά έως 15 ετών: 5 €/άτομο (με τη συνοδεία ενηλίκου)

Εισιτήριο εισόδου στο Μουσείο Ακρόπολης: Ολόκληρο: €10, Μειωμένο: €5, Δωρεάν: Άνεργοι, Φοιτητές (με επίδειξη κάρτας ανεργίας/ φοιτητικής ταυτότητας)

Μια νύχτα με Πανσέληνο | Περίπατος στην Πλάκα

Τρίτη 16 Ιουλίου στις 19.30

Ελάτε να δούμε την Πανσέληνο του Ιουλίου να ανατέλλει πάνω από τον Υμηττό κι εμείς στη σκιά του Ιερού Βράχου θα ξεδιπλώσουμε ρομαντικές αλλά και παράξενες ιστορίες που συνέβησαν μια νύχτα σαν κι αυτή.

Την Τρίτη 16 Ιουλίου θα κάνουμε έναν διαφορετικό περίπατο στην Πλάκα, κάτω από το φως του φεγγαριού, που διοργανώνουν το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και το Greek Cultural Institute.

Ιστορίες πραγματικές και φανταστικές, ιστορίες που πέρασαν στον κινηματογράφο και στη λογοτεχνία. Ποιήματα, μυθιστορήματα, σενάρια…

Από τις «Έξι νύχτες στην Ακρόπολη» ως τα μαγικά κείμενα του Παπαδιαμάντη κι από αστυνομικά μυθιστορήματα σε ιστορίες πάθους που συγκλόνισαν την Πάλια Αθήνα, η πόλη αποκαλύπτει τα δικά της μυστικά.

Στο τέλος του περιπάτου μας, στην αυλή του Μουσείου θα έχουμε την ευκαιρία πίνοντας ένα ποτήρι κρασί να συνεχίσουμε τη βραδιά μας βλέποντας αποσπάσματα από κινηματογραφικές ταινίες που έχουν γυριστεί στην Πλάκα.

Οδηγός μας σε αυτό το ρομαντικό ταξίδι ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Κώστας Στοφόρος.

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων

Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ (περιλαμβάνει εκτός από τον περίπατο την είσοδο στο Μουσείο)

(*)Για ομάδες των πέντε ατόμων και άνω προβλέπεται έκπτωση 20%

Σημείο συνάντησης: Μου­σείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Βόλτα στα Αστέρια: Περίπατος με επίσκεψη στο Εθνικό Αστεροσκοπείο

Παρασκευή 19 Ιουλίου 19:30

Ποια είναι η έκταση του σύμπαντος;

Tί είναι ο χώρος, ο χρόνος και από τι περιβαλλόμαστε;

Ελάτε να δώσουμε τις απαντήσεις μέσα από μια βόλτα στα αστέρια και στον μαγευτικό τους κόσμο που διοργανώνουν το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και το Greek Cultural Institute. Αφετηρία μας είναι το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, το οποίο βρίσκεται στον αρχαιότερο δρόμο της πόλης. Διασχίζουμε το κρυμμένο κυκλαδίτικο νησί της Αθήνας κάτω από την Ακρόπολη και ανακαλύπτουμε τα μυστικά της γειτονιάς γύρω από τον Ιερό Βράχο. Καθώς ο ήλιος θα έχει πλέον δύσει, κατευθυνόμαστε προς τον λόφο των Νυμφών στο Θησείο, όπου βρίσκεται το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Η ξενάγησή μας ξεκινά με επίσκεψη στο κτίριο Σίνα, το οποίο θεμελιώθηκε το 1842, και όπου στεγάζεται η βιβλιοθήκη του Αστεροσκοπείου με πλήθος επιστημονικών συγγραμμάτων του 18ου και 19ου αιώνα. Στον ίδιο χώρο βρίσκονται επίσης εκτεθειμένα μερικά από τα πρώτα επιστημονικά όργανα που χρησιμοποιήθηκαν για την έρευνα σε θέματα αστρονομίας, μετεωρολογίας και σεισμολογίας στη σύγχρονη Ελλάδα. Επιπλέον θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε το τηλεσκόπιο Δωρίδη, αλλά και στο Μεσημβρινό Τηλεσκόπιο Συγγρού το οποίο καθόριζε την ώρα Ελλάδος από το 1902 έως το 1964.

Αφετηρία: Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Συνολική Διάρκεια Δράσης: 2 ώρες

Κόστος συμμετοχής (συμπεριλαμβάνεται η είσοδος και η ξενάγηση στο Αστεροσκοπείο): 15 € /άτομο & Παιδιά, Φοιτητές, Κάτοχοι κάρτας ανεργίας: 10 €/άτομο

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 15 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.