Περιπλάνηση στον πολύχρωμο κόσμο του πιάνου με τα χέρια του Μιχάλη Τάγκα

«Περιπλάνηση στον πολύχρωμο κόσμο του πιάνου με τα χέρια του Μιχάλη Τάγκα» στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Πέντε μουσικά κομμάτια στο κλίμα του ρομαντισμού και τους παραδοσιακούς ρυθμούς της Πολωνίας

Ματαιώνεται το ρεσιτάλ πιάνου που επρόκειτο να δώσει σήμερα, Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, στις 21:00, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με δημοφιλή έργα Χάιντ, Μπετόβεν και Σοπέν ο διαπρεπής Έλληνας ερμηνευτής Μιχάλης Τάγκας. Η ματαίωση της εκδήλωσης οφείλεται σε αιφνίδια ασθένεια του καλλιτέχνη.

Ένα δημοφιλές έργο παθιασμένης αγωνίας, εμπνευσμένο από τη σιωπηρή ανάμνηση μίας πριγκίπισσας της Βιέννης στα τέλη του 18ου αιώνα. Μία υποδειγματική σύνθεση τεχνικής και δεξιοτεχνίας των αρχών του 19ου αιώνα, που γράφτηκε κατά παραγγελία εν μέσω προχωρημένης βαρηκοΐας. Πέντε μουσικά διαμάντια, ηλικίας 175 ετών, με ανεξάντλητη μελωδικότητα και αρμονική φαντασία, κατεργασμένα στο κλίμα του ρομαντισμού και εμβαπτισμένα σε παραδοσιακούς ρυθμούς της Πολωνίας.

Ο Έλληνας ερμηνευτής Μιχάλης Τάγκας, ο οποίος ακολουθεί διεθνή καριέρα, προσκαλεί το κοινό της Θεσσαλονίκης σε πολύχρωμη περιπλάνηση στον κόσμο της πιανιστικής τέχνης, έχοντας ως εφαλτήριο τη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής. Στο ρεσιτάλ που θα δώσει τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, στις 9 μ.μ. (κτήριο Μ2, Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης), εκκινεί από τις «Παραλλαγές» του Γιόζεφ Χάιντ (1732-1809), το πιο εκτενές και επινοητικό έργο για πιάνο που συνέθεσε ο Αυστριακός μουσικός, γραμμένο το 1793 υπό την επίδραση του θανάτου της 38χρονης φίλης του, Μαριάν Γκένζινγκερ.

Επόμενος σταθμός είναι η μνημειώδης «Σονάτα για πιάνο, αρ. 31, έργο 110» του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827), την οποία ανέθεσε στο Γερμανό μουσουργό το 1820, ενώ αυτός βρισκόταν στα πρόθυρα της κώφωσης, ο Μουσικός Οίκος Σλέζινγκερ με έδρα το Βερολίνο.

Το απαιτητικό ταξίδι συνεχίζεται με πρελούδια, νυχτερινά και μαζούρκες του Φρεντερίκ Σοπέν (1810-1849), εμποτισμένα με μελωδική ευρηματικότητα. Αποκορύφωμα της απαιτητικής περιπλάνησης είναι η «Βαρκαρόλα, έργο 60», έργο της τελευταίας περιόδου της ζωής του Γαλλοπολωνού συνθέτη. Πρόκειται για σύνθεση με απαράμιλλη μουσική ωριμότητα και αρτιότητα, εκφραστική ευαισθησία και ηφαιστειώδη συναισθηματισμό.

Μιχάλης Τάγκας
Ο πιανίστας Μιχάλης Τάγκας, ο οποίος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984, διακρίνεται για την καθαρότητα, τη μουσική ευαισθησία και την ακρίβεια των διατυπώσεών του, οι οποίες αναδεικνύουν το κλασικό ύφος των έργων που ερμηνεύει.

Έχει να επιδείξει αξιοσημείωτες σπουδές σε γνωστά εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως το Ωδείο Αθηνών, η Βασιλική Ακαδημία Μουσικής στο Λονδίνο, το πανεπιστήμιο Mozarteum στο Σάλτσμπουργκ, η Διεθνής Ακαδημία Πιάνου της Λίμνης Κόμο στην Ιταλία και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.

Το 2015 ηχογράφησε το πρώτο του CD στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με έργα Χάιντ, Μπετόβεν και Σοπέν, υπό την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννη Φ. Κωστόπουλου. Δίνει συναυλίες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, εμπνευσμένος από τους μέντορες του Φου Τσονγκ και Βιτάλι Μάργκουλις, ενώ μoιράζει το χρόνο του μεταξύ Αθήνας, Λονδίνου και Λος Άντζελες.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 10 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.