Στέφανος Ρόκος – Αντιόπη Πανταζή: Δύο Κεντήματα στην Κλωστοϋφαντουργία Μέντη

Ρόκος Πανταζή

Η επανεφεύρεση του κεντήματος

Την Τρίτη 8 Μαΐου 2018, στις 20:00, πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της έκθεσης Στέφανος Ρόκος – Αντιόπη Πανταζή: Δύο Κεντήματα στο Μουσείο Μπενάκη / Κλωστοϋφαντουργία Μέντης.

Η έκθεση περιλαμβάνει δύο κεντήματα που υλοποιήθηκαν από το 2013 ως το 2016, με τίτλους «Κέντημα I: Le merveilleux tableau d’Edvard Munch à Paris» και «Το κέντημα ΙI»,  τα οποία αποτελούν προϊόν συνεργασίας μεταξύ του εικαστικού Στέφανου Ρόκου και της αρχιτέκτονος  Αντιόπης Πανταζή.

Με αφορμή την ατομική του έκθεση «Η εποχή του ηλεκτρισμού», ο Στέφανος Ρόκος ζήτησε από την Αντιόπη Πανταζή τη μεταφορά δύο ζωγραφικών έργων σε εργόχειρο κι εκείνη τα ενέγραψε σε κεντημένη εκδοχή.

Όπως γράφει η Μάρια Μπαχά: «Το αποτέλεσμα που παράχθηκε, θυμίζοντας μια πολύ παλαιότερη παράδοση ταπισερί, ξεπέρασε κατά πολύ τις, έτσι κι αλλιώς, φιλόδοξες προσδοκίες των εμπλεκομένων: Η Αντιόπη κατάφερε στην ουσία να επανεφεύρει το μέσον της. Μπορεί να τη φανταστεί κανείς να κεντάει όσο και να στοχάζεται, σε ίσες δόσεις, να συλλαμβάνει και τελικά να συγκροτεί ένα πολυεπίπεδο τεχνικό σύστημα, να χτίζει τον προσωπικό της καλλιτεχνικό κώδικα, να βρίσκει τον καλλιτεχνικό αλγόριθμο του πρωτότυπου. Με ένα παραδοσιακό υλικό να καταφέρνει να αποδώσει υφές υδάτινων υλικών όπως η ακουαρέλα ή τα μελάνια. Να σχεδιάζει, να χρωματίζει, να φωτίζει με οικονομία και ευρηματικότητα επιτυγχάνοντας μια οπτική απόλαυση, η οποία προϋποθέτει χιλιόμετρα πολύχρωμης κλωστής, χιλιάδες εργατοώρες, δεκάδες πολυχρησιμοποιημένες βελόνες».

Ο χώρος της Κλωστοϋφαντουργίας Μέντης αποτελεί τη φυσική και ιδανική στέγη μίας ισότιμης καλλιτεχνικής συνύπαρξης που συμπλέκει παράδοση και νεοτερικότητα, χειροτεχνία και δημιουργική φαντασία.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.