Στης Πλάκας τις ανηφοριές σε περιοδεία

Από την επτανησιακή στην αθηναϊκή καντάδα, την οπερέτα, το ταγκό και το αρχοντορεμπέτικο

Ένα μεγάλο αφιέρωμα στα μπελκάντο της Αθήνας: από την επτανησιακή στην αθηναϊκή καντάδα, στην οπερέτα, το ταγκό και το αρχοντορεμπέτικο.

Μετά από τη μεγάλη επιτυχία και την soldout παρουσίασή της στο Θέατρο Badminton, η μουσική παράσταση της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας με τίτλο «Στης Πλάκας τις ανηφοριές» ταξιδεύει στην Ελλάδα.

Αυτό το καλοκαίρι, η Χορωδία Λυρικών Καλλιτεχνών, η Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής και η Μαντολινάτα του Ιονίου της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας συμπράττουν σε ένα μεγάλο αφιέρωμα για το ελληνικό μπελκάντο και μάς ταξιδεύουν νοερά στην εποχή του ρομαντισμού, στην ανέμελη και νοσταλγική ατμόσφαιρα της παλιάς Αθήνας και του Ιονίου.

Τραγούδια του κρασιού και αθάνατες καντάδες όπως: «Θα το πιείς ένα ποτήρι, θα το πιείς», «Εγώ θα κόψω το κρασί», «Ακόμα ένα ποτηράκι», «Κελαηδήστε, ωραία μου πουλάκια», «Ετίναξε την ανθισμένη αμυγδαλιά», «Λίγα λουλούδια αν θέλεις στείλε μου», «Απόψε την κιθάρα μου», «Στης Πλάκας τις ανηφοριές», συνομιλούν μοναδικά με διάσημες όπερες και οπερέτες: «Carmen», «Rigoletto, «Ernani», «Βαπτιστικός», «Ριρίκα», «Απάχηδες των Αθηνών», ταυτόχρονα με το ελαφρό ερωτικό τραγούδι του μεσοπολέμου: «Ας ερχόσουν για λίγο», «Γλυκά μου μάτια», «Όταν γελάς», «Να με παίρνανε τα σύννεφα», «Αν ήμουνα Θεός», «Το πρωϊ με ξυπνάς με φιλιά» και παντρεύουν με μοναδικό τρόπο τις ωραιότερες μελωδίες του αρχοντορεμπέτικου των Γούναρη, Σογιούλ και Τσιτσάνη : «Για τις γυναίκες ζούμε όλοι», «Ένα βράδυ που βρεχε», «Άρχισαν τα όργανα», «Η αχάριστη», «Το τραμ το τελευταίο».

Λίγα λόγια για το έργο
Όλα εξελίσσονται εκεί, «στην παλιά ταβέρνα με τη λατέρνα και το σκουμπρί», θα υποδεχθεί την παλιοπαρέα, την χορωδία που εισέρχεται στην σκηνή κάνοντας σερενάδα εις το κοινό, ο θρυλικός «Μπαρμπαγιάννης κανατάς», τον οποίο υποδύεται ο βαθύφωνος Χρήστος Αμβράζης. O κάπελας κερνά κρασί τους χορωδούς και τους καλεί στο «Γλέντι μας» να θυμηθούνε τα παλιά.

Όμως απόψε η παρέα έχει πολλές εκπλήξεις και εκλεκτούς καλεσμένους: τον «Πρίγκηπα», τον τενόρο Αντώνη Κορωναίο, τον καλύτερο «Δούκα» του Ριγκολέτου. ερωτοχτυπημένο με την μεγάλη ντίβα «Ριρίκα», την καλύτερη «Κάρμεν» της εποχής, που υποδύονται η μεσόφωνος Ελένη Βουδουράκη και η υψίφωνος Τζίνα Φωτεινοπούλου, και αυτή η γυναίκα «διαόλου κάλτσα» τσιγκλάει τον Μπαρμπαγιάννη κανατά και τους χορωδούς σ’ ένα ερωτικό παιχνίδι γεμάτο «Τικ τακ», προκαλώντας τη ζήλια του Πρίγκιπα που αναγκάζεται να επιστρατεύσει τη γλύκα της φωνής του.

Έτσι λοιπόν η παλιοπαρέα, καλεί κοντά της έναν διάσημο συνθέτη της εποχής να δώσει λύση στο ερωτικό παιχνίδι. Τον υποδύεται ο μαέστρος Παναγής Μπαρμπάτης, που με τις μαγικές του νότες στο πιάνο καταφέρνει να στείλει το καράβι του ερωτοχτυπημένου Πρίγκιπα στης καρδιάς το «Λιμάνι» της όμορφης Ριρίκας. Τότε ο μαέστρος περιχαρής που τα κατάφερε Παρουσιάζει στη σκηνή τον μεγάλο λαϊκό τροβαδούρο της εποχής Μπάμπη Τσέρτο, ο οποίος θυμάται τον σπουδαίο Νίκο Γούναρη, τον Τσιτσάνη και τα αρχοντορεμπέτικα.

Και τότε το γλέντι κορυφώνεται…
Η σκηνοθεσία και οι χορογραφίες είναι της Σοφίας Σπυράτου, ενώ τα κείμενα, την ενορχήστρωση και την μουσική διεύθυνση υπογράφει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας Παναγής Μπαρμπάτης.

Σταθμοί περιοδεία

8 Αυγούστου: Λευκάδα – Ανοικτό Θέατρο Πνευματικού Κέντρου
9 Αυγούστου: Κέρκυρα – Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας
12 Αυγούστου: Κεφαλλονιά – Δημοτικό Στάδιο Αργοστολίου
19 Αυγούστου: Ζάκυνθος – Υπαίθριο Θέατρο Ζακύνθου
6 Σεπτεμβρίου: Αθήνα – Κηποθέατρο Παπάγου
13-14 Σεπτεμβρίου: Πάτρα – Ρωμαϊκό Ωδείο
22 Σεπτεμβρίου: Πειραίας – Βεάκειο Θέατρο

Συντελεστές

Συντελεστές: Χορωδία Λυρικών Καλλιτεχνών, Ορχήστρα Ποικίλης Μουσικής και Μαντολινάτα του Ιονίου της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας

Πρωταγωνιστούν:
Πρίγκιπας: Αντώνης Κορωναίος (τενόρος)
Ριρίκα: Τζίνα Φωτεινοπούλου (σοπράνο) – Ελένη Βουδουράκη (μέτζοσοπράνο)
Μπαρμπαγιάννης κανατάς: Χρήστος Αμβράζης (βαθύφωνος)
Λαϊκός τροβαδούρος: Μπάμπης Τσέρτος

Σκηνοθεσία – χορογραφίες: Σοφία Σπυράτου
Μουσική διεύθυνση, ενορχήστρωση, κείμενα: Παναγής Μπαρμπάτης

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

10 €
- 15 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.