Συλλογή από εκθέματα της Microcollection στη FokiaNou Art Space

Mικρά κομμάτια έργων επιστρέφουν στον κόσμο σαν σπορά τέχνης, φυτεμένα στο χώμα

Κατά την επίσκεψή της στην Μπιενάλε της Βενετίας το 1990 η Elisa Bollazzi μάζεψε μερικά μικρά κομμάτια από ένα έργο του Anish Kapoor που είχαν πέσει στο πάτωμα. Το τυχαίο αυτό περιστατικό στάθηκε αφορμή για να ξεκινήσει την εκτενή συλλογή της από σπαράγματα έργων τέχνης, αυτών των φαινομενικά ασήμαντων και μικρών κομματιών που αποτελούν πλέον το μουσείο της Microcollection, όπου καταχωρούνται και κατά την παρουσίασή τους μπορούν να ειδωθούν κάτω από ένα μικροσκόπιο.

Στη συλλογή της ανάμεσα σε άλλα, αντιπροσωπεύεται η εννοιολογική τέχνη, το Fluxus, η Pop Art και η Arte Povera με καλλιτέχνες όπως ο Joseph Beuys, o Daniel Buren, Tony Cragg και ο Richard Long καθώς και σημαντικοί Ιταλοί δημιουργοί όπως ο Alberto Burri, ο Piero Gilardi και ο Giuseppe Penone. Σπαράγματα από την εγκατάσταση The Year Of Hibernation II του Παναγιώτη Βούλγαρη αποτελούν την πρόσφατη προσθήκη της Microcollection.

Τα Art Sowings που ξεκίνησε η Elisa Bollazzi το 2008 είναι ο τρόπος με τον οποίον τα μικρά κομμάτια έργων επιστρέφουν στον κόσμο σαν σπορά τέχνης, φυτεμένα στο χώμα, κάτω από δέντρα, σε γλάστρες, σε πεζοδρόμια, σε κήπους και πάρκα διαφόρων πόλεων όπως το Μιλάνο, το Τορίνο και το Παρίσι σαν ουτοπικοί κήποι τέχνης, με την Αθήνα να είναι η επόμενη πόλη που θα υποδεχτεί αυτή την ιδιαίτερη σπορά.

Από το 2011 ως Art sowings on demand αποστέλνονται σε καλλιτέχνες, φίλους και υποστηρικτές της Microcollection για να φυτευτούν, όπως θα γίνει το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019 στις 17.00 το απόγευμα με ένα πολύτιμο σπάραγμα από το έργο Albero di 7 metri, 1980 – 82 του Giuseppe Penone που θα τοποθετηθεί στην είσοδο της πολυκατοικίας που στεγάζεται η FokiaNou Art Space και συγκεκριμένα σε μια κενή εσοχή με χώμα του πεζοδρομίου.

Συντελεστές

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βούλγαρης

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.