Συναυλία με την ευκαιρία της εκατονταετηρίδας από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο Θέατρο Ολύμπια

Sir Arthur Evans

Ο Sir Arthur Evans, ο Μεγάλος Πόλεμος και η ειρήνευση του μινωικού πολιτισμού

Ημερίδα και Συναυλία

Την Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2019, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (Αυτοτελές Τμήμα Στρατηγικού Σχεδιασμού, Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς) σε συνεργασία με τη Βρετανική Σχολή Αθηνών, τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων (Χορωδία και Συμφωνική Ορχήστρα δήμου Αθηναίων, Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας), το Βρετανικό Συμβούλιο και το περιοδικό Ποιητική, θα πραγματοποιήσουν Ημερίδα και Συναυλία, με την ευκαιρία της εκατονταετηρίδας από τη λήξη του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στη Βρετανική Σχολή Αθηνών, με ώρα έναρξης τις 15.00 και έρχεται λίγους μήνες μετά το πέρας των εορτασμών της Ανακωχής του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (Armistice, 11 Νοεμβρίου 2018).

Τα τρία τελευταία χρόνια της επετειακής τετραετίας, μικρές και μεγαλύτερες επέτειοι έφεραν τον ανασκαφέα του λεγόμενου Ανακτόρου της Κνωσού στο προσκήνιο. Το 2016 συμπληρώθηκαν 65 χρόνια από το θάνατο του Sir Arthur Evans (1851-1941), το 2017 ήταν τα 90χρονα από την έκδοση ενός μάλλον ξεχασμένου τιμητικού τόμου για τα 75α γενέθλια του διαπρεπούς προϊστοριολόγου, και τέλος, το 2018 ολοκληρώθηκε ένας αιώνας από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που συγκλόνισε τον κόσμο, σηματοδότησε την αυγή της Νέας Εποχής και θεωρήθηκε ο Μεγάλος Πόλεμος για τον Πολιτισμό.

Η ημερίδα (εργαστήριο και συναυλία) θα εστιάσει στον ανασκαφέα της Κνωσού, Το Ανάκτορον του Μίνωος, τον Πόλεμο, και τη Μουσική και Ποιητική παραγωγή της Εποχής.

Στόχος είναι να αναδείξει συνάψεις με το πολιτικοκοινωνικό περιβάλλον που ανατέμνει συναισθηματικά η μουσική και η ποίηση του πολέμου· περιβάλλον, εντός του οποίου διαμορφώθηκε η τελική έκδοση του Magnum Opus του Έβανς, παγιωμένου ως αυτοερμηνευτική ονοματοθεσία της σημαντικότερης αρχαιολογικής θέσης της Κρήτης με τουλάχιστον 9000 χρόνια ιστορίας: The Palace of Minos, «λίκνο του πολιτισμού» και «πρώτος ευρωπαϊκός θρόνος».


Συναυλία

Στις 20.30, θα πραγματοποιηθεί στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας, συναυλία με τη Χορωδία Δήμου Αθηναίων, τη Χορωδία της ΕΡΤ και τη Συμφωνική Ορχήστρα δήμου Αθηναίων.

Στη συναυλία θα ακουστούν δύο έργα, τα οποία συνετέθησαν υπό την επίδραση του μεγάλου Πολέμου, το Κοντσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα, Op. 85 (1919) του Edward Elgar και το Requiem του Frederick Delius.

Ο Elgar συνέθεσε το κοντσέρτο το 1919 στο εξοχικό του σπίτι κοντά στο Fittleworth του Sussex (Ηνωμένο Βασίλειο), εκεί όπου το προηγούμενο καλοκαίρι άκουγε τον ήχο του πυροβολικού να βάλλει στην απέναντι όχθη του καναλιού της Μάγχης.

Το λυπητερό άκουσμά του, εκφράζει το βαθύ συλλογισμό του συνθέτη σε σχέση με τον πόλεμο και το εύθραυστο της ύπαρξης.

Στο ίδιο μήκος κυμαίνεται και το δεύτερο έργο. O Delius, του οποίου ο ανιψιός σκοτώθηκε λίγο πριν τη λήξη του πολέμου, αφιέρωσε το Requiem που συνέθεσε στη μνήμη των νέων καλλιτεχνών που έχασαν τη ζωή τους στη μάχη.

Αυτή η βραδιά θα είναι αδιαμφισβήτητα πολύ ιδιαίτερη, καθώς από τη μία γίνεται με αφορμή ένα χαρμόσυνο γεγονός, που είναι η λήξη ενός πολέμου, από την άλλη θα μας προκαλέσει έντονα συναισθήματα με μουσικές, οι οποίες εστιάζουν στην ανθρώπινη ζωή μέσα από το πρίσμα της απώλειας και της βαρβαρότητας του πολέμου.

Μια ευκαιρία για να επανεξετάσουμε όλες τις αξίες, και να αναλογιστούμε το παρελθόν και το μέλλον.

Συντελεστές

Σοπράνο: Βιολέτα Λούστα
Βαρύτονος: Χάρης Ανδριανός
Χορωδία δήμου Αθηναίων
Διδασκαλία Χορωδίας: Σταύρος Μπερής
Χορωδία της ΕΡΤ
Διδασκαλία Χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος
Συμφωνική Ορχήστρα δήμου Αθηναίων
Μουσική διεύθυνση: Μύρων Μιχαηλίδης

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 25 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.