«Τέχνη στους δρόμους του κόσμου»: η πρώτη ομαδική street art έκθεση στην Ελλάδα

Tέχνη στους δρόμους του Κόσμου

Τέσσερις καλλιτέχνες μεταμορφώνουν την γκαλερί σε μια γωνιά street art που αντανακλά τη σύγχρονη κουλτούρα της Αθήνας

Ο Εικαστικός Κύκλος Sianti παρουσιάζει την πρώτη ομαδική street art έκθεση στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή τεσσάρων καλλιτεχνών του δρόμου με έδρα την Αθήνα και διεθνή απήχηση. Πρόκειται για τους: Μανώλη Αναστασάκο, Cacao Rocks, WD (Wild Drawing) και Όλγα Αλεξοπούλου.

Οι τέσσερις καλλιτέχνες θα μεταμορφώσουν την γκαλερί σε μια γωνιά street art που θα αντανακλά την σύγχρονη κουλτούρα της Αθήνας, αυτό που συμβαίνει στους δρόμους της πόλης σήμερα και όχι μόνο.

Μανώλης Αναστασάκος
Έργα του Μανώλη Αναστασάκου βρίσκονται ήδη σε Μουσεία σύγχρονης τέχνης εντός και εκτός Ελλάδας και σε σηµαντικές ιδιωτικές συλλογές.

Από τις 10 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου το κοινό της Αθήνας, καλείται να δει και να συμμετάσχει στη δημιουργία «ζωντανών έργων τέχνης» μέσω της αλληλεπίδρασης με τους καλλιτέχνες. Οι επισκέπτες ενθαρρύνονται επίσης να μοιραστούν φωτογραφίες της κρυμμένης street art των καλλιτεχνών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Cacao Rocks
Ο Cacao Rocks πρόσφατα φιλοξενήθηκε στο εξώφυλλο του περιοδικού National Geographic Traveller το όποιο τον ανέφερε ως Graffiti Guru.

Ο Μανώλης Αναστασάκος  με τη μεγάλη εμπειρία σε τοιχογραφίες μεγάλης κλίμακας, ο Cacao Rocks με το μοναδικό του στυλ που έχει κερδίσει τις εντυπώσεις διεθνώς, ο WD (Wild Drawing) που έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο με την επιβλητική του κουκουβάγια σε ένα παλιό κτίριο της Αθήνας και η Όλγα Αλεξοπούλου γνωστή για την αγάπη της για τη θάλασσα και τη δημιουργία της στο Πειραιά, ενώνουν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν τα έργα τους στον Εικαστικό Κύκλο Sianti, σε μια ξεχωριστή έκθεση που «σπάει» τα όρια του χώρου.

Την ημέρα των εγκαινίων,10 Νοεμβρίου, θα παρουσιαστεί και το βιβλίο «Τέχνη στους δρόμους του κόσμου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Μεταίχμιο» και παραγωγή Εικαστικού Κύκλου Sianti και έχει ως θέμα την ιστορία του graffiti και της street art από την απαρχή του στις λεωφόρους της Νέας Υόρκης μέχρι σήμερα. Το βιβλίο, που δημιουργήθηκε ειδικά για την συγκεκριμένη έκθεση, περιλαμβάνει κείμενα του ιστορικού τέχνης και Αναπληρωτή Καθηγητή στο ΕΚΠΑ Μάνου Στεφανίδη και του αρχιτέκτονα, ιστορικού τέχνης και αναπληρωτή καθηγητή στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης Θανάση Μουτσόπουλου, όπως επίσης και συνεντεύξεις των τεσσάρων καλλιτεχνών από την curator Βασιλική Σιαντή. Παράλληλα την ημέρα των εγκαινίων θα γίνουν και Live performances έκπληξη.

WD(Wild Drawing)
Ο Wild Drawing εστιάζει στις μεγάλης κλίμακας τοιχογραφίες με κύριο μέσο για τη δημιουργία τους ρολό και spray.

Την ίδια στιγμή, οι καλλιτέχνες δίνουν την ευκαιρία σε όποιον θέλει να πάρει ένα «κομμάτι» street art μαζί του, καθώς ο κάθε ένας τους έχει δημιουργήσει από δύο μεταξοτυπίες των χαρακτηριστικότερων έργων τους, μεταφέροντας έτσι την τέχνη του δρόμου στον εσωτερικό χώρο.

Καθώς η street art γίνεται όλο και πιο δημοφιλής σε όλο τον κόσμο, έτσι και η κουλτούρα του δρόμου της Αθήνας σημειώνει ανοδική πορεία. Οι καλλιτέχνες μέσα από τα έργα τους θίγουν κοινωνικά θέματα ή απλά φωτίζουν έναν γκρίζο τοίχο, προκαλώντας μια στιγμιαία αντίδραση.

Όλγα Αλεξοπούλου
Η Όλγα Αλεξοπούλου έχει ολοκληρώσει την μεγαλύτερη – μέχρι στιγμής – street art τοιχογραφία στην Ελλάδα.

O Μάνος Στεφανίδης χαρακτηριστικά αναφέρει: «Ο απαγορευμένος τοίχος και η σχεδόν μεταφυσική του λειτουργία στη συνείδηση εκείνων των νεαρών που αισθάνονται διαρκώς φυλακισμένοι μέσα σε τοίχους, διαθέτει στις μέρες μας την γοητεία του βιβλικού, απαγορευμένου καρπού καθώς συμφιλιώνει την αμαρτία με τον παράδεισο. Αυτό είναι το γκράφιτι, αυτή είναι η τέχνη του δρόμου!»

Τέλος ο Θανάσης Μουτσόπουλος υπογραμμίζει: «Πολλοί καλλιτέχνες του δρόμου πιστεύουν ότι «ομορφαίνουν» το περιβάλλον με τις ζωγραφιές τους και θεωρούν ότι επιτελούν κοινωνικό έργο, καταρρίπτοντας έτσι τις προθέσεις πιο αριστερών ή αναρχικών θεωρητικών που βάζουν την έμφαση στην παραβατικότητα του πράγματος. Αποφασίστε εσείς ποια είναι η αλήθεια…».

Συντελεστές

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Μανώλης Αναστασάκος, Cacao RocksWD (Wild Drawing) και Όλγα Αλεξοπούλου.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.