Το αστικό αθηναϊκό τοπίο στην ελληνική επιθεώρηση

Ειδικοί ομιλητές προσεγγίζουν τη σχέση της αθηναϊκής επιθεώρησης με την πόλη και τη ζωή της, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου (27/3), οργανώνει εκδήλωση με θέμα Το αστικό αθηναϊκό τοπίο στην ελληνική επιθεώρηση, την Τρίτη 27 Μαρτίου (ώρα 18:30), στην έδρα του στην Πλάκα.

Στην εκδήλωση, ειδικοί ομιλητές θα προσεγγίσουν τη σχέση της αθηναϊκής επιθεώρησης με την πόλη και τη ζωή της.  Οι θεατρικοί συγγραφείς εντάσσουν στα κείμενά τους χαρακτηριστικά τοπόσημα της Αθήνας: γειτονιές, πλατείες και κεντρικούς δρόμους, εμβληματικά αρχιτεκτονικά σύνολα και κτήρια, σκιαγραφώντας όψεις και προβλήματα της καθημερινής ζωής και αναδεικνύοντας τις αμφίδρομες διαδρομές ανάμεσα στη σκηνή και στο αστικό τοπίο.

Οι εισηγήσεις θα εστιάσουν, αντίστοιχα, στην αρχιτεκτονική, στη σκηνογραφία και στα επιθεωρησιακά κείμενα. Ειδικότερα, ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Φιλιππίδης, ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ, θα αναπτύξει το θέμα «Η Αθήνα του 19ου αιώνα ως θεατρική σκηνή». Εν συνεχεία, η Ελένη Δουνδουλάκη, δρ θεατρολογίας ΕΚΠΑ και σκηνογράφος, θα προσεγγίσει το θέμα «Η Αθήνα επί σκηνής: η πόλη στη σκηνογραφία της επιθεώρησης». Ο κύκλος των εισηγήσεων θα κλείσει με την ομιλία «Κλεινόν άστυ και επιθεωρησιακά αστεία: μια αμφίδρομη σχέση», της Κωνστάντζας Γεωργακάκη, αναπληρώτριας καθηγήτριας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ.

Μέλη της Θεατρικής Ομάδας Ομίλου Πειραιώς θα αναγνώσουν το φετινό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου και θα αποδώσουν αποσπάσματα από επιθεωρησιακά κείμενα.

Κεντρική φωτογραφία: 

Μακέτα σκηνικού του Γιώργου Ανεμογιάννη για την παράσταση «Χίππιδες και Ντιρλαντάδες», Θέατρο Καλουτά, 1970. © Μουσείο Καζαντζάκη – Αρχείο Γιώργου Ανεμογιάννη.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.