«Το Βιβλίο της Ανησυχίας» του Φ. Πεσόα ζωντανεύει στη Στέγη

Το βιβλίο της ανησυχίας από τον Μίσελ φαν ντερ Άα

Μια πρωτοποριακή παράσταση, όπου το τραγούδι, οι ηλεκτρονικοί ήχοι, η ζωντανή μουσική, οι εικόνες και ο λόγος σμίγουν αρμονικά

«Όσο περισσότερο βυθίζομαι μέσα μου, όλα τα μονοπάτια του ονείρου με οδηγούν στα ξέφωτα της αγωνίας», δηλώνει ο Μπερνάρντο Σοάρες, ο αφηγητής του Βιβλίου της Ανησυχίας, ένας από τους 70 και πλέον Ετερώνυμους του Φερνάντο Πεσόα και, ίσως, εκείνος που βρισκόταν πιο κοντά στο πραγματικό Εγώ του δημιουργού του.

Το βιβλίο της ανησυχίας από τον Μίσελ φαν ντερ Άα

Το magnum opus του Πορτογάλου λογοτέχνη ζωντανεύει στις 15 και 16 Δεκεμβρίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μέσα από το ομώνυμο μουσικοθεατρικό έργο του Μίσελ φαν ντερ Άα. Ο διάσημος συνθέτης και σκηνοθέτης από την Ολλανδία παρουσιάζει μια πρωτοποριακή παράσταση, όπου το τραγούδι, οι ηλεκτρονικοί ήχοι, η ζωντανή μουσική, οι εικόνες και ο λόγος σμίγουν αρμονικά, δίχως κανένα στοιχείο να επιβάλλεται στα υπόλοιπα. Αντίθετα, αλληλοσυμπληρώνονται εκπέμποντας στη σκηνή την αγωνιώδη λογοτεχνική και υπαρξιακή αναζήτηση του συγγραφέα.

Το βιβλίο της ανησυχίας από τον Μίσελ φαν ντερ Άα

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο του έργου αναλαμβάνει ένας σημαντικός εκπρόσωπος της νέας γενιάς ηθοποιών, ο Μιλτιάδης Φιορέντζης, ενώ το Ergon Ensemble, το επιτυχημένο ελληνικό σύνολο που ειδικεύεται στη σύγχρονη μουσική και εμφανίζεται για πέμπτη φορά στη Στέγη, θα τεθεί υπό την καθοδήγηση του πολύπειρου μαέστρου Kasper de Roo.

Η ζωντανή ερμηνεία των συντελεστών συνδιαλέγεται με διαφορετικούς χαρακτήρες του βιβλίου, οι οποίοι παρουσιάζονται σε κινηματογραφημένες προβολές επί σκηνής, δίνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο μια ονειρική διάσταση στο πολυεπίπεδο θέαμα. Η παράσταση μένει πιστή στο πνεύμα του Πεσόα, αναδεικνύοντας όλες εκείνες τις πολυπρόσωπες πτυχές της ζωής που τόσο ζωντανά διέκρινε ο συγγραφέας. Και το κοινό οδηγείται μέσα από ένα σύνολο σφιχτοδεμένων αποσπασμάτων σε μια γόνιμη και, τελικά, μεγαλειώδη ανησυχία.

 

Συντελεστές

Το Βιβλίο της Ανησυχίας- Michel van der Aa
Μουσικό θέατρο για ηθοποιό, μουσικό σύνολο και ταινία (2008)
λιμπρέτο πάνω στο βιβλίο του Fernando Pessoa, με προσαρμογή του Michel van der Aa

Μουσική διεύθυνση: Kasper De Roo
Ερμηνεύει: Μιλτιάδης Φιορέντζης
Μετάφραση λιμπρέτου στα ελληνικά: Άννυ Σπυράκου

Ergon Ensemble

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Νίκος Νικόπουλος (φλάουτο), Κώστας Τζέκος (κλαρινέτο), Παναγιώτης Σιωράς (κλαρινέτο), Δημήτρης Ντακοβάνος (φαγκότο), Σπύρος Λασκαρίδης (τρομπέτα), Μπάμπης Ταλιαδούρος (κρουστά σολίστ), Κώστας Παναγιωτίδης (βιολί), Παναγιώτη Τζιώτης (βιολί), Ευγένιος Ζιμπάι (βιολί), Αγγέλα Γιαννάκη (βιόλα), Μάριος Δαπέργολας (βιόλα), Δημήτρης Τραυλός (τσέλο), Αντώνης Πρατσινάκης (τσέλο), Νίκος Τσουκαλάς (κοντραμπάσο)

Καλλιτεχνικός συντονισμός: Αλέξανδρος Μούζας


Καστ ταινίας

Οφηλία (τραγουδίστρια fado): Ana Moura | Μπερνάρντο Σοάρες: João Reis | Νεαρή Οφηλία: Sara Ramadinha Pereira | Οδοκαθαριστής: David Pereira | Λογιστής: Rogério Tavares | Ταγματάρχης: Miguel Corte-Real

Συντελεστές παραγωγής

Michel van der Aa: συνθέτης μουσικής, σκηνοθέτης παράστασης και ταινίας
Αριάννα Χατζηγαλανού: βοηθός σκηνοθέτη
Siemen van der Weij: τεχνική διεύθυνση
Floriaan Ganzevoort: σχεδιασμός φωτισμών
Marc Warning: σκηνικά
Simon Hendry: χειρισμός ήχου και βίντεο
Intermusica: διεύθυνση πρότζεκτ
Disquiet Media: παραγωγή

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

5 €
- 15 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

2 Απαντήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.