Πάνω από 80 χειροποίητα βιβλία έργα τέχνης σε διάφορα υλικά και μεγέθη

Στην έκθεση «Το Βιβλίο ως Έργο Τέχνης– Contemporary Artists’ Books» συμμετέχουν 37 καλλιτέχνες και παρουσιάζονται πάνω από 80 χειροποίητα βιβλία έργα τέχνης σε διάφορα υλικά και μεγέθη.

Η έκθεση έχει σαν σκοπό να αναδείξει τα artists’ books, ένα μέσο έκφρασης των καλλιτεχνών που πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και εξελίχθηκε σε ένα πρωτότυπο και διαφορετικό τρόπο προβολής εννοιών και ιδεών που απασχολούν τον καλλιτέχνη.

Ο καλλιτέχνης με αφετηρία την μορφή του βιβλίου δημιουργεί βιβλία που συνδυάζουν πολλές μορφές τέχνης. Έτσι έχουμε τρισδιάστατα γλυπτά βιβλία, βιβλία με φωτογραφία, σχέδια, ζωγραφική, χαρακτικά, ποίηση, κείμενο, ψηφιακές εκτυπώσεις και ήχο. Είναι άπειρες οι δυνατότητες δημιουργίας και πειραματισμού των καλλιτεχνών με αυτό το μέσο.

Πολλά artists’ books αποτελούν ένα μοναδικό έργο τέχνης, άλλα βγαίνουν σε περιορισμένα αντίτυπα και άλλα κυκλοφορούν σε πολλαπλά αντίτυπα. Κάθε artist’s book ερευνά, αναλύει και πειραματίζεται με μια έννοια ή ιδέα που θέλει να μας μεταφέρει ο καλλιτέχνης. Πολλές φορές αποτελεί και μια προσωπική του κατάθεση.

Τα artists books έχουν μια αμεσότητα σε σχέση με τα έργα μιας έκθεσης. Ο επισκέπτης μπορεί να τα πιάσει, να τα ξεφυλλίσει, να τα διαβάσει. Είναι ένα έργο που όταν το αποκτήσουμε μπορούμε να το πάρουμε μαζί μας στις διακοπές μας, να το δανείσουμε σε φίλους και να το απολαύσουμε. Είναι ένα έργο μοναδικό αλλά συγχρόνως όχι απόμακρο.

Συντελεστές

Επιμελητές έκθεσης: Φιόνα Μουζακίτη, Δέσποινα Σταύρου

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:
Αθηνά Χατζή, Βούλα Φερεντίνου, Στέφανος Αλαφούζος, Στέλλα Τσιστράκη, Ελένη Αγγέλου, Μιχάλης Δουκουμετζάκις, Νεκτάριος Σταματόπουλος, Ελένη Γκλίνου, Μαρία Μπουρμπού, Αντιγόνη Μανωλίδου, Σούλα Πέτρου, Μαίρη Λουκά, Λένα Αντωνίου, Δημήτρης Θεοδόσης, Βασιλική Κοσκινιώτη, Έλενα Αθανασιάδου, Κυβέλη Ζαχαρίου, Άννα Γερολυμάτου, Ντορίνα Μάλλιου, Αλίκη Μουτούση, Κωστας Βίττης, Μαρία Σταμάτη, Βάσια Λεοντοπούλου, Αννέτα Σπανουδάκη, Θόδωρος Μπρουσκομμάτης, Βάσια Χαρίση, Μιχάλης Ηλιού, Φιόνα Μουζακίτη, Αγνή Χρονοπούλου, Δέσποινα Πανταζή, Λουκία Ανδρεάδου, Άρης Μ. Κλωνιζάκης, Χρήστος Σανταμούρης, Ελένη Καστρινογιάννη, Παναγιώτα Πιτσιρή, Άννα Δημητρίου, Σοφιάννα Θεοφάνους

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.