Ένα Ταξίδι στο Χώρο και στο Χρόνο

Στο όραμα του Μάνου Φαλτάϊτς «…για μια Πολιτιστική Αναγέννηση βασισμένη στην γνώση της ιστορίας και στην Παράδοση με τη δημιουργία ιστορικο-λαογραφικών Μουσείων σε όλη την επικράτεια…» συναντώνται τα δυο Μουσεία.

Στην έκθεση παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά αντικείμενα από τις συλλογές του Μουσείου Φαλτάϊτς, που αποδίδουν τον ιδιότυπο και χαρακτηριστικό πολιτισμό της Σκύρου καθώς και την ταυτότητα του Μουσείου, την πορεία του, τους σταθμούς της δημιουργίας και εξέλιξής του. Την έκθεση πλαισιώνει φωτογραφικό υλικό τόσο του αρχιτεκτονήματος που στεγάζει το Μουσείοκαι των συλλογών του.

Αέρηδες: ο πρώτος μετεωρολογικός σταθμός στον κόσμο, άνοιξε τις πόρτες του

Εκτός από αντικείμενα – τεκμήρια του Σκυριανού πολιτισμού, εκτίθενται επίσης, ντοκουμέντα από την Ελληνική Επανάσταση, έγγραφα από την ιστορία της Σκύρου, αρχειακό υλικό από τη Μικρασιατική Τραγωδία, καθώς και μέρος από τα σωζόμενα χειρόγραφα του Παπαδιαμάντη.

Οι πρώτες συλλογές, η ιστορία της οικογένειας, οι πρόγονοι που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, οι λόγοι που οδήγησαν τον δημιουργό του Μάνο Φαλτάϊτς στην ίδρυση του Μουσείου, ο άξονας γύρω απ’ τον οποίο κινείται η δράση του, το κτήριο που στους χώρους του υλοποιήθηκε το όραμά του, οι σχέσεις και επιρροές με τις εξέχουσες προσωπικότητες του εικοστού αιώνα Αγγελική Χατζημιχάλη, Εύα και Άγγελο Σικελιανό, Δημήτρη Πικιώνη, Φώτη Κόντογλου, Λίνο Καρζή, Αθηνά Ταρσούλη και άλλους, παρουσιάζονται με κειμήλια και  φωτογραφικό υλικό.

Kεντρική φωτογραφία: ©Travel Book – Παναγιώτης Σαρρής

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.