«Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων – Η περιπέτεια συνεχίζεται» στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

Τα ευρήματα των ετών 2014-2017 από τις ενάλιες αρχαιολογικές έρευνες που διεξάγονται στο πλαίσιο του προγράμματος «Επιστροφή στα Αντικύθηρα»

Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη για μία ακόμη χρονιά έχει την τιμή και την χαρά να φιλοξενεί τα νέα ευρήματα από την ενάλια αρχαιολογική ανασκαφή στο περίφημο Ναυάγιο των Αντικυθήρων, η οποία διενεργείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων. 

Ο χάλκινος δίσκος που «κρύβει» έναν ταύρο, το χέρι και το τμήμα ενδύματος -κομμάτια από χάλκινα αγάλματα που ίσως βρίσκονται καταπλακωμένα από τεράστιους λίθινους όγκους, αποτέλεσμα κατολίσθησης μετά από σεισμό- η μαρμάρινη πλάκα από ερυθρωπό μάρμαρο από επίστεψη τράπεζας, καθώς και τμήματα από τη χάλκινη διακόσμηση περίτεχνων ξύλινων επίπλων, περιμένουν τους επισκέπτες να τα θαυμάσουν. Παρά το γεγονός ότι τα αντικείμενα αυτά, ευρήματα που ανελκύσθηκαν μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, εκτίθενται σε δεξαμενές με νερό καθώς βρίσκονται στο στάδιο της αφαλάτωσης, δίνουν μια νέα διάσταση στις έρευνες και αναζωπυρώνουν τις προσδοκίες των επιστημόνων για επερχόμενες μεγάλες ανακαλύψεις.

Η ανακάλυψη του χάλκινου δίσκου που «κρύβει» την παράσταση ταύρου. ©Brett Seymour, EEA, Argo 2017
Η ανακάλυψη του χάλκινου δίσκου που «κρύβει» την παράσταση ταύρου. ©Brett Seymour, EEA, Argo 2017

Τριάντα επτά αντικείμενα παρουσιάζονται στην έκθεση, ευρήματα από τις ανασκαφές που διεξάγονται στον χώρο του ναυαγίου από το 2014, συντηρημένα πλέον, για να τα θαυμάσει το κοινό. Ανάμεσά τους το χρυσό δακτυλίδι, εύρημα του 2016, τμήματα από εξαιρετικής ομορφιάς γυάλινα αγγεία, ένα σύνολο από τα πήλινα αγγεία, μέρος κι αυτά του φορτίου του πλοίου, αλλά και κομμάτια από το ίδιο το σκαρί, όλα αντικείμενα που βοηθούν στην ανασύνθεση της εικόνας του σπουδαιότερου αρχαίου ναυαγίου. Τα ευρήματα πλαισιώνονται από εποπτικό υλικό και βίντεο από την υποβρύχια έρευνα, στην οποία χρησιμοποιείται η τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Ξεχωριστή αξία δίνει στην έκθεση το ανασκαφικό ημερολόγιο του Λάζαρου Κολώνα, του αρχαιολόγου που επέβλεψε την έρευνα του 1976 από τον Γάλλο ωκεανολόγο Ζακ-Υβ Κουστώ και Έλληνες αρχαιολόγους, με λεπτομερέστατες περιγραφές των εργασιών και σχέδια της ανασκαφής και των ευρημάτων της. Μαζί εκτίθενται αντικείμενα που ανελκύσθηκαν φέτος και συνδέονται με την ανασκαφή του 1976.

Πήλινα αγγεία από το Ναυάγιο των Αντικυθήρων.
Πήλινα αγγεία από το Ναυάγιο των Αντικυθήρων.

Το πλοίο που ναυάγησε στα μέσα του 1ου αιώνα π.Χ. στα Αντικύθηρα μεταφέροντας έναν μοναδικό πλούτο έργων τέχνης και τεχνολογίας, όπως ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, συνεχίζει να μας εκπλήσσει και ένα είναι σίγουρο: η περιπέτεια συνεχίζεται!

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.