Το Φως Πυκνώνει

Ομαδική έκθεση με τους καλλιτέχνες από το ντοκιμαντέρ της Λυδίας Κώνστα

Στην έκθεση με τίτλο «Το Φως Πυκνώνει» που εγκαινιάζεται στις 26/1 στο Goethe Institut στη Θεσσαλονίκη, συμμετέχουν οι καλλιτέχνες που δημιούργησαν δράσεις για το ομώνυμο ντοκιμαντέρ της Λυδίας Κώνστα.

Η έκθεση, με έντονα τα χαρακτηριστικά της πρωτοτυπίας, μπορεί σαν αυτόνομο καλλιτεχνικό προϊόν, να διαβαστεί τόσο υπό το πρίσμα της επαλληλίας του κύκλου, όσο και ως σχέση αλληλεπίδρασης μέσα στη διαδικασία ενός ευρύτερου καλλιτεχνικού έργου.

Οι καλλιτέχνες εμπνέονται από μαρτυρίες, από γεγονότα, από την Ιστορία και συνεισφέρουν, με το έργο που δημιουργούν, στην καταγραφή της. Το κρίσιμο διάστημα της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα, το αποτύπωμα του πολέμου στα χωριά της, ο θάνατος και η στρέβλωση, αλλά και η αξία της ζωής που αναδύθηκε μέσα από το παράδοξο των σχέσεων κατακτητών-κατακτημένων, έγιναν το αντικείμενο της μελέτης τους.

Η κάμερα, τους παρακολουθεί και καταγράφει τη δημιουργία και την πορεία των έργων τους σε όλα τα εξελικτικά στάδια, απʼ την έμπνευση ως την ολοκλήρωσή τους, χρησιμοποιώντας το εικαστικό έργο ως υποκείμενο αλλά και αντικείμενο της κινηματογραφικής αφήγησης, ως αφετηρία και προορισμό.

Αυτά τα έργα, που αποτελούν μέλη οργανικά δεμένα με το ντοκιμαντέρ, προορίζονται να ακολουθήσουν την ελεύθερη και ανεξάρτητη πορεία τους μέσα στο Χρόνο, αποτυπώνοντας ένα μικρό μέρος του συμπυκνωμένου αφηγηματικού χάρτη της ανθρώπινης ιστορίας.

Για την Ιστορία, τι μπορούμε να πούμε με σιγουριά; Ότι είναι ο καταγραφέας, απλώς, ή ο μετατροπέας του βιώματος; Παίζει κάποιον ουσιαστικό ρόλο στις συνειδήσεις μας ή λειτουργεί σαν επανάληψη και ακόμη χειρότερο σα φάρσα στις πλάτες του Χρόνου; Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στη παρούσα έκθεση, επιχειρούν να πάρουν μέρος με τα δικά τους μέσα στη συζήτηση για τους παραπάνω προβληματισμούς.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία ντοκιμαντέρ: Λυδία Κώνστα
Επιμέλεια έκθεσης: Ζωή Χατζησταύρου

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Παύλος Καστανάρας, Δημήτρης Καραγεώργος, Χρυσούλα Κεχαγιόγλου, Χρήστος Κυριαζίδης, Μαρία Λαγού, Αλέξανδρος Μιχαήλ, Δήμητρα Μπαϊρακτάρη, Ingo Dunnebier, Σοφία Παλαμπουγιούκη

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.