Το Δάσος κάτω από το δρόµο

«Το ∆άσος κάτω από το δρόµο» στο Γενί Τζαµί

Απολιθώματα που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της διάνοιξης του οδικού άξονα Καλλονής - Σιγρίου

Την περιοδική έκθεση με τίτλο «Το Δάσος κάτω από το δρόμο» παρουσιάζουν στην πόλη της Θεσσαλονίκης το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί από την 14η Φεβρουαρίου μέχρι και την 7η Απριλίου 2017 στο Γενί Τζαμί (παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο), που παραχωρήθηκε για το σκοπό αυτόν από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση ξεκίνησε το ταξίδι της τον Μάιο του 2015 και έχει ήδη φιλοξενηθεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου ∆άσους Λέσβου στο Σίγρι Λέσβου, στο Ίδρυμα Ευγενίδου στην Αθήνα και στο Επιμελητήριο Λέσβου στη Μυτιλήνη. Παρουσιάζει κυρίως νέα φυτικά απολιθώματα που αποκαλύφθηκαν μέσω σωστικών ανασκαφών κατά τη διάρκεια της πρόσφατης διάνοιξης του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου, ο οποίος διασχίζει την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου ∆άσους στη δυτική Λέσβο. Εντυπωσιακά απολιθώματα φυτών και μικροσκοπικά απολιθώματα ζώων που διασώθηκαν μέχρι τις μέρες μας μέσα σε ηφαιστειακή τέφρα, μάρτυρες της παρουσίας υποτροπικών οικοσυστημάτων στην περιοχή του Αιγαίου πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια και των βίαιων ηφαιστειακών εκρήξεων που τα κατέστρεψαν, μεταφέρουν ζωντανή την εικόνα του πεδίου ανασκαφής στο χώρο της έκθεσης.

Παράλληλα, παρουσιάζεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό όλων των φάσεων ανάδειξης και προστασίας των απολιθωμάτων, χάρτες διαδρομών στις επισκέψιμες θέσεις και χάρτες αποτύπωσης των απολιθωματοφόρων θέσεων, όργανα αποτύπωσης, καθώς και στοιχεία της μεθοδολογίας ανασκαφής, μεταφοράς, καθαρισμού και συντήρησης των απολιθωμάτων.

Η είσοδος στην έκθεση θα είναι ελεύθερη και θα οργανώνονται καθημερινά, κατόπιν ραντεβού, ειδικές εκπαιδευτικές ξεναγήσεις για ομάδες μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και για ειδικές ομάδες επισκεπτών.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.