Το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Θεσσαλονίκης ξεκινά

Το φεστιβάλ που προωθεί νέους δημιουργικούς σκηνοθέτες της Ελλάδας και του εξωτερικού επιστρέφει

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους (TiSFF) πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη από 2007 στο πλαίσιο των “Δημητρίων”, διαλέγοντας και παρουσιάζοντας κινηματογραφικές ταινίες διάρκειας μέχρι 40 λεπτών, προωθώντας την τέχνη του κινηματογράφου και νέους δημιουργικούς σκηνοθέτες τής Ελλάδας αλλά και όλου τού κόσμου.

Περνώντας αναμφισβήτητα στους ισχυρότερους θεσμούς τής Θεσσαλονίκης το TISFF παραμένει δυναμικά η «στέγη» νέων κινηματογραφιστών από ολόκληρο τον κόσμο. Ότι σημαντικότερο και πιο φρέσκο γεννιέται στην κινούμενη εικόνα δίνει ραντεβού στη Θεσσαλονίκη και παρουσιάζεται σ’ ένα «ανένταχτο» φεστιβάλ που δημιουργήθηκε και λειτουργεί κάτω από τη μπαγκέτα του ενορχηστρωτή, συντονιστή και ιδρυτή του Γιάννη Ζαχόπουλου.

Ένας από τους οραματιστές αυτού του τόπου εδώ και χρόνια αγωνίζεται ν’ ανακαλύψει, να προβάλει, να προωθήσει νέες ιδέες και νέες τάσεις οι οποίες καταγράφονται στις δουλειές νέων δημιουργών του κινηματογράφου. Η δειλή πρώτη προσπάθεια του TISSF, που ξεκίνησε το 2007, έχει γιγαντωθεί κι έχει αποτελέσει πόλο έλξης καλλιτεχνών που «συμπυκνώνουν» και καταγράφουν την ξέφρενη πορεία του πλανήτη σε επίπεδο κοινωνικό, πολιτικό, ερωτικό ή οτιδήποτε άλλο.

Η σχέση αμφίδρομη! Αν προτιμούν μετά μανίας «τη βορειοελλαδήτικη καλλονή» και αυτό το φεστιβάλ οι σκηνοθέτες καταθέτοντας τις πιο πρόσφατες δημιουργίες τους, με την ίδια ζέση το TISFF αντιπροσωπεύει τη Θεσσαλονίκη όχι μόνο κατά τις μέρες που διαρκεί το φεστιβάλ, αλλά ολόκληρο τον χρόνο. Απόδειξη οι προσκλήσεις πού  έχει δεχθεί να προβάλλει τούς πιό αξιόλογους νέους Ελληνες σκηνοθέτες σε κινηματογραφικά φεστιβάλ σε Αθήνα, Βρυξέλλες, Μπρίστολ, Λισαβώνα, Βαρκελώνη, Σανταντέρ, Μάλτα, Μοντρεάλ, Βελιγράδι, Σμύρνη και σε πολλές ελληνικές πόλεις.

Είναι μία καλή διαφήμιση για την Θεσσαλονίκη αλλά και για όλο το Ελληνικό σινεμά, κατακτώντας μια αξιόλογη θέση στον πολιτιστικό χάρτη της γηραιάς ηπείρου. Η διεθνής φήμη τού TISSF γιά το ψηλότατο επίπεδο των ταινιών και τού προγράμματος του, είχε σαν επιβράβευση να συμπεριληφθεί στα 44 «πιό σημαντικά» φεστιβάλ τού πλανήτη, εκ των οποίων τα 25 είναι ευρωπαϊκά όπως Κάννες, Βερολίνο, Κλαιρμόν-Φεράν, κ.ά. Σημειωτέον επίσης ότι είναι το μοναδικό ελληνικό φεστιβάλ μ.μ. στην λίστα και στα 3 καλύτερα από όλες τις Βαλκανικές χώρες.

Το TISSF πάντα διεκδικούσε την προβολή τής αξιόλογης κινηματογραφικής δημιουργίας, απεχθανόταν τους ερασιτεχνισμούς ή τις ανούσιες «βιντεοσκοπήσεις», πάλευε και διαμόρφωσε μια αξιοζήλευτη ταυτότητα η οποία στοχεύει σέ μιά αξέχαστη εμπειρία γιά τον θεατή. Πάνω από 1500 έργα είναι κάθε χρόνο ο αριθμός των συμμετοχών απ’ όλο τον κόσμο!  Η αυστηρή επιλογή του Γιάννη Ζαχόπουλου και τής Επιτροπής τού TiSFF είναι πάντα σκληρή για να λάμψουν τα καλύτερα «διαμάντια» απ’ όλον τον κόσμο.

Με την υποστήριξη τής  Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και τού Φεστιβάλ  Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αλλά και τών 8,200 δηλωμένων «φίλων» στα κοινωνικά δίκτυα, η 12η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στις 19 20 21 Οκτωβρίου 2018 στις δύο αίθουσες της Αποθήκης Δ’ στο Λιμάνι.

Φέτος το TiSFF θα παρουσιάσει και 2 σημαντικά αφιερώματα :

Η Opera National de Paris έχει επιλέξει το TiSFF για να παρουσιάσει στην Ελλάδα 4 δικές της παραγωγές με τα καλύτερα ονόματα τού Γαλλικού κινηματογράφου. Μια μεγάλη τιμή αναγνώρισης τού  κινηματογραφικού επιπέδου τού TiSFF Θεσσαλονίκης.

Focus on Denmark: ένα 3ωρο αφιέρωμα στο πρωτοποριακό σινεμά τής Δανίας με 5 αξέχαστα έργα, επιλογές τού Γιάννη Ζαχόπουλου μετά από έρευνα πολλών μηνών.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Μία Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.