Release Athens: Day 1

Οι Νορβηγοί "Röyksopp" και οι Γερμανοί "Moderat" έρχονται στην Πλατεία Νερού

To Release Athens την Παρασκευή 2 Ιουνίου υποδέχεται στην Πλατεία Νερού, δύο από τα σημαντικότερα ονόματα της σύγχρονης ηλεκτρονικής σκηνής, τους Νορβηγούς “Röyksopp” και τους Γερμανούς “Moderat”, ενώ η εμφάνισή τους θα συνοδεύεται από ένα ιδιαίτερο light show.

Röyksopp
Οι headliners Röyksopp ξεκίνησαν το 1998, στο Tromsø, και από το ντεμπούτο τους MelodyA.M.” (2001) μέχρι το Inevitable End (2014) κινούνται σε ολόκληρο το φάσμα της ηλεκτρονικής μουσικής – από την trip hop, ambient, chill out, downtempo μέχρι την synthpop,eurodance, house.

10 λόγοι για να πας στο Release Athens στις 2 Ιουνίου

Είναι πολύ σπάνιες οι περιπτώσεις που ένα όνομα της electronica έχει αποσπάσει υποψηφιότητες και βραβεία σε διάφορες κατηγορίες (από τη Νορβηγική Μουσική Βιομηχανία και τα MTV Europe Awards μέχρι τα Grammy και τα Brit Awards), ακόμα έχει σημειώσει εμπορική επιτυχία με το ντουέτο των Svein Berge και Torbjørn Brundtland, με εκατομμύρια πωλήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Έχοντας επιρροές από ονόματα όπως οι Kraftwerk, Brian Eno, Vangelis, Tangerine Dream, Pink Floyd, Giorgio Moroder, Art Of Noise έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα επτά albums και πολλά επιτυχημένα singles, μερικά από τα οποία εξακολουθούν να αποτελούν σημείο αναφοράς για συγκεκριμένες εποχές της pop μουσικής, όπως τα: Eple”, “What Else Is There?”, “Remind Me”, “Poor Leno”, “So Easy”, “Monument”, “Sparks”, “Only This Moment”, “Beautiful Day Without You”, “The Girl And The Robot”, “Happy Up There”, “This Must Be It”, “Here She Comes Again”, “Skulls”, “Running To The Sea”, “Do It Again”, “I Had This Thing και άλλα πολλά, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως η μαγεία των Röyksopp κρύβεται περισσότερο στα ορχηστρικά album tracks (“This Space”, “Computer Milk”, “Across The Graveyard”, “In Space”, “RoyksoppForever κ.α.).

Έχουν κάνει remixes σε κομμάτια των Coldplay, Vangelis, FR David, XTC, This Mortal Coil, Thomas Dolby, Depeche Mode, μεταξύ άλλων, ενώ οι συνεργασίες τους περιλαμβάνουν ονόματα όπως οι Robyn, The Knife, Fever Ray, Lykke Li, Jamie Irrepressible, Apparat, Erlend Øye (Kings OfConvenience), καθώς και την Susanne Sundfør (η οποία κάνει φωνητικά στο πιο πρόσφατο single “Never Ever” / 2016) και τον Rick Rubin(συμμετέχοντας στη συλλογή “Star Wars Headspace”, στην οποία κάνει παραγωγή, το 2016).

Moderat
Για τους Moderat ήρθαν στην Αθήνα, τον Νοέμβριο του 2016, όπου περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι έδωσαν το “παρών” εκείνο το βράδυ στο Gazi Music Hall και πρόσφεραν ένα εντυπωσιακό οπτικοακουστικό show.

Tο project των Modeselektor (Gernot Gronsert, Sebastian Szary) και Αpparat(Sascha Ring), δύο εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων της σκηνής του Bερολίνου την τελευταία δεκαπενταετία, δείχνει να βρίσκεται σε μία ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα το περσινό τρίτο τους album, Moderat III”, και κομμάτια σαν το Reminder και το λίγο παλαιότερο Bad Kingdom, τα οποία τους έχουν κάνει δημοφιλείς σε ολόκληρο τον κόσμο.

Έχοντας διαγράψει μία αξιοσημείωτη πορεία με τα ξεχωριστά τους σχήματα, ένωσαν τις δυνάμεις τους στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και αφού κυκλοφόρησαν μία σειρά από EPs και singles, παρουσίασαν την πρώτη ολοκληρωμένη τους δουλειά στα τέλη της. Στο “Moderat” (2009) συνδύασαν τα δημιουργικά τους ζενίθ για να φτιάξουν ένα ακόμα. Πανίσχυρα μπάσα και οι ευαίσθητες pop μελωδίες έδωσαν σε όλους την αίσθηση πως μια νέα κορυφή στη σκηνή της electronica πατήθηκε. ‘Ενας γάμος προορισμένος για μεγαλεία, όπως γράφτηκε, και που απλά προέβλεψε το μέλλον.

Το “Moderat II” (2013) ισχυροποίησε τη θέση τους ως ένα από τα ευφυέστερα projects στην παγκόσμια μουσική σκηνή. Στo “Moderat III” (2016) , το τρίο δημιουργεί πλέον μακριά από κάθε επιρροή, δημιουργώντας νέα ηχοτοπία και παίρνοντας ρίσκα. Πρόκειται για το εγκεφαλικό αποκορύφωμα του οράματός τους, μία δουλειά που τους φέρνει να κινούνται σε μία underground ηλεκτρονική ατμόσφαιρα που αναζητά μόνιμα τα όρια της pop, και ταυτόχρονα το ωριμότερο βήμα της μέχρι τώρα καριέρας τους, σε κάθε επίπεδο.

Στιχουργικά, ο Apparat προσφέρει μία αφιλτράριστη εικόνα της προσωπικής του οπτικής πάνω στο ταξίδι που αποκαλούμε ζωή. Στον κινηματογράφο συνηθίζεται να λέγεται πως οι αντιφάσεις δημιουργούν ρεαλιστικούς χαρακτήρες και στη μουσική των Moderat θα βρείτε πολλές: διασκέδαση και προβληματισμός, έκσταση και μελαγχολία.

Τρίτο όνομα της βραδιάς, ο Έλληνας μουσικός Larry Gus (καλλιτεχνικό όνομα του Βεροιώτη – και νυν κάτοικο Μιλάνου – Παναγιώτη Μελίδη). Είναι ένας πολυσύνθετος και ταλαντούχος συνθέτης, παραγωγός, τραγουδιστής και πολυοργανίστας. Για πάνω από μια δεκαετία, αποτελεί μία από τις πιο ιδιαίτερες και ενδιαφέρουσες προσωπικότητες της εγχώριας σκηνής.

 

Eκπρόσωπος της “ρυθμικής ποπ τραγουδοποιϊας”, όπως λέει ο ίδιος, έχει υπογράψει συμβόλαιο με την περίφημη δισκογραφική εταιρία DFA της Νέας Υόρκης, κάνοντας περιοδείες σε ολόκληρο τον πλανήτη και αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές από τα μουσικά Media. To στυλ του συνδυάζει πολλαπλά samples με pop μελωδίες με το συνεχές groove να σκεπάζει τα πάντα.

Αντλώντας έμπνευση από τον κινηματογράφο την μουσική και την εικονογραφία της Νέας Υόρκης στα τέλη της δεκαετίας του 70, αλλά και από τον σύγχρονο ηλεκτρονικό ήχο, οι The Rattler Proxy έχουν καταφέρει να οριοθετήσουν το δικό τους σκοτεινό προφίλ το οποίο έχει αποτυπωθεί μέχρι στιγμής σε μια σειρά από κυκλοφορίες στην Lurid Music και στην Nutty Wombat Records .

Έχοντας συνεργαστεί με μουσικούς, παραγωγούς και remixers όπως ο Timothy J Fairplay , o Antoni Maiovvi , οι Vox Low , οι Jokers of the Scene , οι Khidja και ο End , το δίδυμο των Μάκη Παπασημακόπουλου και Λουκά Σαββίδη συνεχίζει να εξελίσσεται, με την μουσική τους να ακούγεται σε πλατφόρμες όπως το Beats In Space , το KCRW και το Boiler Room .

 

Τραγουδίστρια, συνθέτρια, σχεδιάστρια και μόνιμα ανήσυχο πνεύμα, η Εtten έχει κυκλοφορήσει δύο εξαιρετικούς σόλο δίσκους, το “Lappuggla” (2012) και το “I K now Y ou‘re B ehind M e B ut I’m N ot S cared” (2009), και σε λίγο καιρό κυκλοφορεί τον επόμενο. Υπήρξε τραγουδίστρια των εξαιρετικών Film και έχει συνεργαστεί με πολλούς ακόμα καλλιτέχνες (Mechanimal, Μιχάλη Δέλτα κ.α.), ενώ έχει γράψει μουσική για εικαστικές εκθέσεις, χοροθέατρο, performances.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

35 €
- 110 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.