«Τω Μάθειμα»: μια παράσταση βασισμένη στο έργο του Ε. Ιονέσκο

ΤΩ ΜΑΘΕΙΜΑ

Από την Ομάδα 90°C & τον Δημήτρη Κομνηνό

Ο Δημήτρης Κομνηνός και η Ομάδα 90°C ανεβάζουν τη θερμοκρασία μεταφέροντας «Το Μάθημα» του Ε. Ιονέσκο, εμβληματικό κωμικό δράμα του 1950, ως «Τω Μάθειμα» στην Αθήνα του 2019, για δυο δωρεάν για το κοινό παραστάσεις στο Bios στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Athens Pride Week, τη Τετάρτη 5 και τη Πέμπτη 6 Ιουνίου. Ενημερώνουμε πως θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Λίγα λόγια για το έργο:

Ένας συνεσταλμένος δάσκαλος, γνήσιος εκφραστής της απολιθωμένης εκπαιδευτικής διαδικασίας, υπό το επιτηρητικό βλέμμα της πιστής του Υπηρέτριας, συμβολική εκπρόσωπο της νοσηρής κοινωνίας, παραδίδει μαθήματα γεωγραφίας, αριθμητικής και γλωσσολογίας, σε ένα non binary (εκτός του δίπολου άνδρας-γυναίκα) άτομο.

Η ομάδα 90οC, μέσα από εικόνες ντυμένες με το σαρδόνιο χιούμορ του Ιονέσκο και ερωταπαντήσεις που θυμίζουν όλα όσα έχουμε υποστεί στο σχολείο, σαρκάζει με ξεκαρδιστικό τρόπο το χάσμα που υφίσταται μεταξύ των δυο «κόσμων» : Από τη μια, ο απαρχαιωμένος τρόπος διδασκαλίας της συντήρησης και ακραίας πειθαρχίας που εκπροσωπεί ο δάσκαλος και από την άλλη το φρέσκο φιλελεύθερο πνεύμα που εκπροσωπεί το μαθητευόμενο άτομο.

Πάνω σε αυτόν ακριβώς τον καμβά, η ομάδα 90οC, στήνει τη θεατρική της παγίδα:

Στην Αθήνα του 2019, που μετά από 10 χρόνια μνημονίων, μετεωρίζεται κάπου ανάμεσα σε παρατατικό και αόριστο, ο απολιθωμένος δάσκαλος που εδράζει τις απόψεις του στις αρχές του εθνικοσοσιαλισμού, έρχεται αντιμέτωπος με το νέο, έξυπνο, γοητευτικό, μη-δυαδικό άτομο, που δεν ενδίδει στις ύπουλες μεθόδους του.

Οι δυο ισχυροί αντίπαλοι πόλοι συγκρούονται. Η κατάσταση εκτροχιάζεται…

Ποιος θα επικρατήσει;

Μότο της παράστασης: «Ξέχασε ότι σε έχουν μάθει»

Στο Μάθημα – ξεκάθαρα το πιο queer μάθημα στην ιστορία της παιδαγωγικής – ο Ακαδημαϊκός Ιονέσκο στηλιτεύει με τρόπο ωμό, τον αυταρχισμό και την άνοδο της φασιστικής νοοτροπίας στη διδακτική διαδικασία. Η έλλειψη οράματος στην εκπαίδευση, η ελλιπής κατάρτιση των διδασκόντων, σε συνδυασμό με τα απαρχαιωμένα σχολικά εγχειρίδια, έχουν ως αποτέλεσμα την ισοπέδωση κάθε κριτικής σκέψης, θεμελιώνοντας έτσι την πολιτισμική παρακμή της χώρας.

Στην παράσταση της, η ομάδα 90οC έχει αντικαταστήσει το ρόλο της πρωταγωνίστριας μαθήτριας, όπως περιγράφεται στο πρωτότυπο κείμενο του Ionesco, με ένα non-binary άτομο (εκτός του δίπολου άνδρας-γυναίκα), ενισχύοντας έτσι ακόμα περισσότερο την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο κόσμων.

Υπογραμμίζει την αποδοχή στη διαφορετικότητα, και υποστηρίζει πως μέσα από τις χαραμάδες διαφαίνεται η γνώση.

Η ομάδα αφιερώνει την παράσταση στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη, ο οποίος βασανίστηκε άγρια και δολοφονήθηκε από συμφοιτητές του στη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων το 2015.

Συντελεστές

Συμπαραγωγή: Ομάδα 90οC / ΟΔΥΣΣΕΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / Bios – Exploring Urban Culture

Μετάφραση / Σκηνοθεσία / Φωτισμοί: Δημήτρης Κομνηνός

Ιστορική Έρευνα / Διασκευή: Ομάδα 90°C

Σκηνογραφική επιμέλεια: Γιώργος Λυντζέρης

Κοστούμια: Μαρίνα Πολυμέρη Atelier

Πρωτότυπη Μουσική / Visuals: Ανδρέας Τρούσσας

Κινησιολογική Επιμέλεια: Πάνος Μεταξόπουλος

Φωτογραφίες: Μάνος Χρυσοβέργης

Make-up / Μαλλιά: Σάλλη Αλ Ταπάς

Βοηθός Σκηνοθέτη: Σεμέλη Παπαοικονόμου

Διανομή:

Καθηγητής: Μελέτης Γεωργιάδης

Μαθητευόμενο άτομο: James Rodi

Υπηρέτρια: Μαρίνα Πολυμέρη

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.