15ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου

To φεστιβάλ γιορτάζει φέτος τα 15 του χρόνια

Το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, εορτάζοντας τα 15 χρόνια παρουσίας του, έρχεται ανανεωμένο να αναδείξει μουσικές, όπως αρμόζει στην παράδοση του νησιού που φιλοξενεί το Σπήλαιο όπου ο Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψή του. Ο πολιτισμός, η υψηλή τέχνη και η πνευματικότητα, βρίσκουν στην Πάτμο το ιδανικό σημείο συνάντησης, σε έναν ιερό χώρο που ανακηρύχτηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Το 15ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου με Καλλιτεχνικό Διευθυντή τον μαέστρο Άλκη Μπαλτά, και διοργανωτή το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πάτμου, θα πραγματοποιηθεί από το Σάββατο 27 Αυγούστου έως την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016, στον Ιερό Χώρο της Αποκάλυψης, με ελεύθερη είσοδο.

Το Φεστιβάλ κατέχει ξεχωριστή θέση στον πολιτιστικό χάρτη της Ελλάδας. Δεκαπέντε χρόνια έχει φιλοξενήσει πλήθος καλλιτεχνών, και πολλά από τα μουσικά έργα της ορθόδοξης, της καθολικής αλλά και της λαϊκής μουσικής παράδοσης στον ανοικτό αμφιθεατρικό του χώρο. Οι εκδηλώσεις του, έχουν γίνει σημείο αναφοράς και προσμονής, από τους πολυπληθείς επισκέπτες αλλά και τους κατοίκους του νησιού. Και είναι το ίδιο το νησί με το φυσικό του κάλλος αλλά και την πνευματική του παράδοση αυτό που προδιαθέτει για ιδιαίτερες καλλιτεχνικές βραδιές μέθεξης, οι οποίες συνδυάζονται με μία επίσκεψη στο Ιερό Σπήλαιο, αλλά και στις πολλές και διαφορετικές τοποθεσίες του. Μία παράδοση ψυχαγωγίας και απολαυστικών διακοπών με διακριτό χαρακτήρα, στο πλαίσιο της ανάπτυξης του θεματικού τουρισμού, για μικρούς και μεγάλους, που, παρά τις δυσκολίες της εποχής, θα συνεχιστεί για χρόνια.

Το 15ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου περιλαμβάνει 5 μουσικές βραδιές με έργα της μεγάλης ελληνικής και διεθνούς θρησκευτικής μουσικής δημιουργίας, καθώς και παραδοσιακά τραγούδια της ξενιτειάς και της προσφυγιάς. Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα παρουσιαστεί μία μουσικο-θεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους.

Στο Φεστιβάλ συμμετέχουν τρεις εξαιρετικές χορωδίες, (δύο από την Ελλάδα και μία από την Αρμενία), η Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου, με μαέστρο τον Άλκη Μπαλτά, κορυφαίοι ερμηνευτές Βυζαντινής Μουσικής, μονωδοί, σύνολο λαϊκών οργάνων, και διακεκριμένοι μουσικοί, ηθοποιοί, τραγουδιστές.

Πιο αναλυτικά:
– Σάββατο 27 Αυγούστου 2016, στις 20:30
Βυζαντινό Ορατόριο «Αποκάλυψη Ευαγγελιστή Ιωάννη», με τον Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ και τον Βυζαντινό Χορό «Οι Δομεστικοί της Δράμας»
Συμμετέχει η Παραδοσιακή Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Δράμας

– Κυριακή 28 Αυγούστου, στις 20.30
Η Χορωδία AYB από την Αρμενία
Μαέστρος: Anahit Papayan

-Δευτέρα 29 Αυγούστου, στις 20.30 (Εκδήλωση στο πλαίσιο του Φεστιβάλ)
Ο Βασιλιάς Τζίτζικας και η επανάσταση των μυρμηγκιών
Μια μουσικο-θεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους 

– Τρίτη 30 Αυγούστου, στις 20.30
Προσευχές λυρικών φωνών
Τραγούδι: Χρύσα Μαλιαμάνη, Άρτεμις Μπόγρη, Βασίλης Καβάγιας
Συνοδεύει στο πιάνο: Δημήτρης Γιάκας 

Οι μονωδοί Χρύσα Μαλιαμάνη, Άρτεμις Μπόγρη, Βασίλης Καβάγιας και ο πιανίστας Δημήτρης Γιάκας θα ερμηνεύσουν  αποσπάσματα από όπερες και άλλες  συνθέσεις που κοινό χαρακτηριστικό τους είναι η  θρησκευτική κατάνυξη.
Θα ακουστούν έργα των Μότσαρτ, Φωρέ, Ροσίνι, Βέρντι και άλλων μεγάλων κλασικών συνθετών.

– Τετάρτη 31 Αυγούστου, στις 20.30
Χορωδία Ιερού Ναού Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης
Διευθύνει: Μαρία Μελιγκοπούλου 

Η Μικτή χορωδία του Ιερού Ναού Αγίων Κυρίλλου &  Μεθοδίου Θεσσαλονίκης, υπό την διεύθυνση της Μαρίας Μελιγκοπούλου, έχει δώσει περισσότερες από 700 συναυλίες στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες της Ευρώπης, Αφρικής και Αμερικής.

Στην εμφάνισή της στο Θρησκευτικό Φεστιβάλ Πάτμου θα ερμηνεύσει ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα με έργα των Θ. Παπακωνσταντίνου, Κατσίνι, Μπαχ, Μότσαρτ, γκόσπελς και άλλα θρησκευτικά έργα διαφόρων συνθετών.

Χορωδία Ι.Ν. Αγίων Κύριλλου & Μεθόδιου Θεσσαλονίκης
Ιδρύθηκε το 1992 από την σημερινή της διευθύντρια Μαρία Έμμα Μελιγκοπούλου. Λειτουργεί σε τέσσερα τμήματα: προχορωδία, παιδική, φωνητικό σύνολο και νεανική χορωδία, στα οποία συμμετέχουν πάνω από 200 χορωδοί. Εκτός από την Ελλάδα, η χορωδία έχει εμφανιστεί και στο εξωτερικό (Αυστρία, Ελβετία, Ιταλία, Αγγλία, Τσεχία, Φιλανδία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ολλανδία,  Ισπανία, Κίνα, Ρωσία, Τουρκία, Ισραήλ, Νότιο Αφρική, Καναδά κα.) σε περισσότερες από 700 συναυλίες.

Έχει αποσπάσει σημαντικές διεθνείς διακρίσεις. Ενδεικτικά αναφέρεται η απόκτηση Χρυσών Μεταλλίων στο “5th Brahms International Choir Festival” (2007), στο “10th International Festival Moscow Sounds” (2008), στο “5thLoto-Quebec Choir Festival” (2009). Τον Απρίλιο του 2011 απέσπασε δύο χρυσά μετάλλια και αναδείχθηκε Category Winner στο “9th Venezia in Musica Choir Festival” στην Ιταλία. Συνεργάζεται τακτικά με τo ΜΜΘ, το ΜΜΑ, την ΚΟΘ, την ΣΟΔΘ, έχει συμπράξει με την Καμεράτα, έχει λάβει μέρος στο Φεστιβάλ Αθηνών, έχει μαγνητοσκοπήσει για την Ελληνική και Γερμανική Κρατική τηλεόραση και έχει εκδώσει 3 ψηφιακούς δίσκους με επιλεγμένα έργα του ρεπερτορίου της.

Τη χορωδία συνοδεύει ο διακεκριμένος πιανίστας και Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, Νίκος Ζαφρανάς.

– Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου, στις 20.30
“Κλασικά έργα Θρησκευτικής Μουσικής”
Ορχήστρα του Φεστιβάλ Πάτμου

Σολίστ :
Μαργαρίτα Συγγενιώτου: μεσόφωνος
Σωκράτης Άνθης: τρομπέτα
Ζαχαρίας Ταρπάγκος: φλάουτο
Βίκυ Στυλιανού: πιάνο

Απαγγελία: Νίκος Γεωργάκης (αποσπάσματα από τους “Ψαλμούς” του Δαυίδ)
Στην φετινή της εμφάνιση, η Ορχήστρα (εξάρχων ο Οδυσσέας Κορέλης), με την συμμετοχή των σολίστ Βίκυς Στυλιανού (πιάνο), Μαργαρίτας Συγγενιώτου (μέτζο-σοπράνο), Ζαχαρία Ταρπάγκου (φλάουτο) και Σωκράτη Άνθη (τρομπέτα), θα παρουσιάσει θρησκευτικά έργα μεγάλων συνθετών όπως των Χέντελ, Βιβάλντι, Αλμπινόνι κ.α. Την Ορχήστρα του φεστιβάλ θα διευθύνει ο μαέστρος Άλκης Μπαλτάς.

Το Πρόγραμμα:
George Frederic Handel (1685 – 1759)
Εισαγωγή στο Ορατόριο “Μεσσίας”
Εσύ που αγγέλλεις…  (άρια από το ορατόριο “Μεσσίας”)

Tomaso Albinoni  (1671 – 1751)
Σονάτα “Του Αγίου Μάρκου” εργ.6, αρ.11 για τρομπέτα και ορχήστρα,
Grave – Allegro – Andante – Allegro

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791)
Andanteγια φλάουτο και ορχήστρα KV. 315

George  Frederic Handel(1685 – 1759)
Εκείνος θα δώσει τροφή στο ποίμνιό Του  (άρια από το ορατόριο “Μεσσίας”)
Ιδού, εγεννήθη ημίν παιδίον νέον (από το ορατόριο “Μεσσίας”, μεταγραφή για ορχήστρα εγχόρδων)

Wolfgang Amadeus Mozart(1756 – 1791)
Larghetto (από το κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 11 σε Φα μείζονα  KV413)                                                               

Christoph Willibald Gluck(1714 – 1787)
“Χορός των ευλογημένων πνευμάτων” για φλάουτο και ορχήστρα

Andrew Lloyd Webber(1948)
Γλυκέ Ιησού, μεταγραφή για τρομπέτα και ορχήστρα  εγχόρδων (από το έργο “Ρέκβιεμ”)

Antonin Dvorak(1841 – 1904)
Ψάλετε στον Κύριο καινούριο ύμνο (από το έργο “Βιβλικά τραγούδια”)

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.