Χάλκινα ηχοχρώματα από τον Μπαχ έως τον… Ιντιάνα Τζόουνς

Δώδεκα μουσικοί της ΚΟΑ και της ΚΟΘ παρουσιάζουν μελωδίες με ιστορικό βάθος έξι αιώνων

Τέσσερις τρομπέτες, τέσσερα τρομπόνια, δύο κόρνα, μία τούμπα και κρουστά συναντώνται στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης την Τετάρτη 20 Απρίλιου, στις 21.00, και παρουσιάζουν πολυδιάστατα ηχοχρώματα με ιστορικό βάθος έξι αιώνων, από το 1550 έως το 2015.

Τον ήχο των χάλκινων πνευστών και κρουστών παράγουν 12 κορυφαίοι μουσικοί, που αντιπροσωπεύουν τα δύο αρχαιότερα και μεγαλύτερα συμφωνικά σχήματα της Ελλάδας, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (ΚΟΑ) και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ).

Η σύμπραξη αυτή, η οποία φέρει τον τίτλο «Ό,τι λάμπει… είναι χαλκός», συντελείται για πρώτη φορά στην ιστορία της ΚΟΑ και της ΚΟΘ. Εντάσσεται δε στον κύκλο των εκδηλώσεων μουσικής δωματίου και φιλοξενείται στην αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης», στο κτήριο Μ2.

Θέματα από τον κινηματογράφο
Υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Νίκου Χαλιάσα, τα δύο μουσικά σύνολα ερμηνεύουν γνωστά κλασικά έργα του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, του Τζιοβάνι Γκαμπριέλι και του Νικολάι Ρίμσκι – Κόρσακοφ, αλλά και διάσημα μουσικά θέματα, που πρωταγωνίστησαν στον παγκόσμιο κινηματογράφο, όπως συνθέσεις των Νίνο Ρότα, Ένιο Μορικόνε, Νικόλα Πιοβάνι και Τζον Γουίλιαμς.

«Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον ιστορικό ρόλο των χάλκινων οργάνων και, υπό νέα οπτική γωνία, να ανακαλύψουν τους ήχους που μπορούν να παραγάγουν από τότε που εμφανίστηκαν για πρώτη φορά να παίζουν μαζί, δηλαδή από την εποχή του μπαρόκ, στις αρχές του 16ου αιώνα, έως και τις ημέρες του σύγχρονου κινηματογράφου, στις αρχές του 21ου αιώνα. Στόχος μας είναι να διατρέξουμε αυτήν τη μακραίωνη διαδρομή, επιλέγοντας χαρακτηριστικές συνθέσεις από διαφορετικές περιόδους, όπως την πρώτη όπερα όπου εμφανίστηκαν τα χάλκινα όργανα, τον “Ορφέα” του Μοντεβέρντι, ή γνωστά θέματα από τις ταινίες “Τιτανικός”, “Η ζωή είναι ωραία” και “Ιντιάνα Τζόουνς”», δηλώνει ο Κώστας Αυγερινός, εκπρόσωπος του Metallon, του Συνόλου Χάλκινων Πνευστών & Κρουστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

8 €
- 12 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.