Χριστούγεννα για μικρούς και μεγάλους στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Μουσικοθεατρική αφήγηση, κινηματογραφική προβολή & εργαστήρι σε χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) καλεί όσους θέλουν να παρευρεθούν στις χριστουγεννιάτικες δράσεις που διοργανώνει, στο Ιστορικό Αρχείο του Ιδρύματος, στον Ταύρο.

Ειδικότερα:
– Σάββατο 17 Δεκεμβρίου (ώρα 17:30)
Χριστουγεννιάτικη μουσικοθεατρική αφήγηση για παιδιά ηλικίας 6 έως 10 ετών με τους συνοδούς τους. Ο μουσικός Δημήτρης Βαρελάς και η ηθοποιός Μάρω Παπαδοπούλου παρουσιάζουν μια πρωτότυπη διασκευή της γνωστής Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας του Καρόλου Ντίκενς, για τον σπαγκοραμμένο Σκρουτζ, που αλλάζει τη ζωή του μια χριστουγεννιάτικη νύχτα, σε μορφή ζωντανού μουσικού αφηγήματος. Γνωστές Χριστουγεννιάτικες μελωδίες και κάλαντα, με ελληνικούς στίχους, μουσικά μοτίβα γραμμένα για την αφήγηση, ηχητικά εφέ και τραγούδια ερμηνευμένα ζωντανά δημιουργούν ένα ηχητικό σκηνικό και «ντύνουν» την ιστορία. Σε μία εποχή που κατακλύζεται από τη δύναμη της εικόνας, οι συντελεστές της παράστασης έχουν σκοπό να φέρουν τα παιδιά σε επαφή με την τέχνη της αφήγησης και της μουσικής, δίνοντας τον κύριο λόγο στην ακρόαση και τη φαντασία.

– Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου (ώρα 17:00)
Προβολή της ταινίας Καλά Χριστούγεννα (Joyeux Noël) (2005-110 λ.),του Κριστιάν Καριόν και χριστουγεννιάτικο εικαστικό εργαστήρι για εφήβους και ενήλικες.

Χριστούγεννα του 1914, οι επιχειρήσεις του Α’ Παγκοσμίου πολέμου έχουν καθηλώσει τους στρατούς της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Μεγάλης Βρετανίας στα γαλλο-ελβετικά σύνορα. Η δύναμη της μουσικής, η ανθρώπινη ευαισθησία, η ανάγκη για αγάπη και ζεστασιά θα οδηγήσει ορκισμένους εχθρούς σε μια «Άγια Νύχτα» κατάπαυσης του πυρός, σε μια αχτίδα ελπίδας, πως το αύριο θα τους βρει μακριά από το μέτωπο, στο σπίτι τους, στη ζεστασιά της ειρήνης. Σ’ εκείνη την ανακωχή, πέρα από τους νόμους του πολέμου, τις στρατιωτικές διαταγές και τις επιταγές της επίσημης θρησκείας Βρετανοί, Γερμανοί και Γάλλοι θα μοιραστούν κεράσματα και προσωπικούς φόβους, μια κοινή σύντομη χριστουγεννιάτικη λειτουργία και θα τιμήσουν τους νεκρούς τους. Η ταινία διηγείται ένα πραγματικό γεγονός του πολύνεκρου εκείνου πολέμου, από αυτά που δεν γίνονται πολύ γνωστά αλλά αποδεικνύονται διδακτικά σε μια άλλη εποχή εθνικισμών και μισαλλοδοξίας.

Με ερέθισμα την προβολή και τα κατάλληλα υλικά, όσοι παρευρεθούν θα έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τη χριστουγεννιάτικη διάθεσή τους δημιουργώντας, με διάφορες τεχνικές, χριστουγεννιάτικα ενθυμήματα από χαρτί και φως.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.