Όπερα και Μόδα: Δώσ’ μου τα χρώματα

Μία παραγωγή - φόρος τιμής στην ιστορία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και στους ενδυματολόγους που συνεργάστηκαν με αυτήν

Η φετινή παραγωγή του κύκλου «Όπερα και Μόδα» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η οποία παρουσιάζεται στις 19 Μαΐου στο Θέατρο Ολύμπια, έχει τίτλο “Dammi i colori“. Πρόκειται για τον στίχο από την διάσημη άρια “Recondita armonia” που ερμηνεύει ο ζωγράφος Μάριο Καβαραντόσι στην Τόσκα του Πουτσίνι.

Η νέα παραγωγή του κύκλου «Όπερα και Μόδα», σε επιμέλεια της Ίσμας Τουλάτου, επιχειρεί μια τολμηρή ανατροπή, προτού εγκαινιάσει μια καινούρια σελίδα το 2017 στις νέες εγκαταστάσεις της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ: Για πρώτη φορά, εστιάζει στο μακιγιάζ δια χειρός του Αχιλλέα Χαρίτου δίνοντάς στο στοιχείο αυτό την θέση του ενδύματος… Χρωματικές αντιθέσεις, αναπάντεχες συνθέσεις, τολμηροί συνδυασμοί υλικών, απρόσμενες προσμείξεις δημιουργούν ένα αποτέλεσμα που φιλοδοξεί να ανοίξει νέους δρόμους στο θεατρικό και όχι μόνο make up. Παράλληλα, η φετινή παραγωγή σχεδιάστηκε προκειμένου να αποτελέσει φόρο τιμής στην ίδια την ιστορία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και στους σπουδαίους ενδυματολόγους που συνεργάστηκαν με αυτήν στην διάρκεια της μακράς ιστορίας της. Κοστούμια από το βεστιάριο της ΕΛΣ «παντρεύονται» με ειδικές για την παράσταση κατασκευές, εμπνευσμένες από τις σύγχρονες τάσεις της μόδας, επιχειρώντας να δείξουν πώς ένα ιστορικό θεατρικό κοστούμι θα μπορούσε να αποτελέσει και δημιουργία υψηλής ραπτικής. Μέσα από αυτό το πρίσμα η βραδιά αποτελεί παράλληλα κι ένα διαφορετικό αφιέρωμα στους κύριους σταθμούς της Μόδας του 20ου και 21ου αιώνα.

ΟΠΕΡΑ ΚΑΙ ΜΟΔΑ2016_ΚΟΥΡΟΥΠΑΚΗΣ-ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ - ΦΩΤΟ ΚΩΝ. ΡΗΓΟΣ

Το φετινό event γίνεται στην κεντρική σκηνή του θεάτρου Ολύμπια, πάνω στο σκηνικό του Αντώνη Δαγκλίδη για τον Βαφτιστικό του Θ. Σακελλαρίδη. Πρόκειται για μια επιλογή υψηλού συμβολισμού καθώς η σεζόν 2015-16 είναι η τελευταία πλήρης καλλιτεχνική περίοδος της ΕΛΣ στο ιστορικό Θέατρο Ολύμπια, το οποίο αποτελεί την έδρα του οργανισμού από το 1944. Με τον τρόπο αυτό κλείνει ο πρώτος κύκλος του project που εγκαινιάστηκε το 2013 στις σκάλες του Ολύμπια (στο πλαίσιο του κύκλου του «φιλοξενούμενου συνθέτη» Γιώργου Κουμεντάκη) κι αργότερα συνεχίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Ωδείο Αθηνών. Στα τρία χρόνια της δυναμικής πορείας του ο κύκλος “Όπερα και Μόδα” φιλοξένησε εκτός από τους διαπρεπείς καλλιτέχνες της ΕΛΣ, μερικούς από τους σημαντικότερους Έλληνες σχεδιαστές. Ανάμεσά τους οι Δημήτρης Ντάσιος, Βασίλης Ζούλιας, MIRO, Ορσαλία Παρθένη και η μεγάλη κυρία του χώρου, η Λουκία.

Συντελεστές

Ιδέα-Γενική επιμέλεια: Ίσμα Τουλάτου
Σκηνοθεσία-Χορογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος
Special Guest:  Αχιλλέας Χαρίτος
Μουσική επιμέλεια – Συνοδεία παράστασης: Δημήτρης Γιάκας
Ενδυματολογική Επιμέλεια: Γιώργος Σεγρεδάκης
Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας

Ερμηνεύουν:
Τάσος Αποστόλου (βαθύφωνος),
Ινές Ζήκου (μεσόφωνος),
Βασιλική Καραγιάννη
(υψίφωνος),
Τσέλια Κοστέα
(υψίφωνος),
Δημήτρης Πακσόγλου
(τενόρος),
Γιάννης Σαμπροβαλάκης (κλαρινέτο)
Με τους Α’ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το corps de ballet της ΕΛΣ
Ειδική συνεργάτις: Πόλυ Χρυσανθακοπούλου

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.