Η 1η Μπιενάλε Κυθήρων Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο «Ταξίδι στα Κύθηρα, Διαχρονικό Παρατηρητήριο», η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Κυθήρων και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Πειραιά και Νήσων, θα παρουσιαστεί στη διατηρητέα παλαιά κοινοτική αγορά Μαρκάτο, στο Αγγλικό Σχολείο Μυλοποτάμου και στο Κάστρο Κάτω Χώρας από τις 17 έως τις 28 Ιουλίου 2016, θα εγκαινιαστεί στο Μαρκάτο το Σάββατο 16 Ιουλίου, ώρα 20:00.

Παράλληλα με την έκθεση, στις 19 & 20 Ιουλίου, ώρα 10:00-11:30, θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο κατασκευής σκιάχτρου για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κυθήρων στα Κοντολιάνικα.

Το θέμα «Ταξίδι στα Κύθηρα, Διαχρονικό Παρατηρητήριο», επιλέχθηκε ώστε να συνδέσει το παρόν με το παρελθόν και να προκαλέσει έναν ανοιχτό διάλογο μεταξύ του ιστορικού χώρου και του εικαστικού έργου. Τα Κύθηρα είναι ένα νησί, το οποίο στα χρόνια της Ενετοκρατίας ονομαζόταν «Το Μάτι της Ανατολής». Δεσπόζει ανάμεσα στο Ιόνιο, το Κρητικό και το Αιγαίο πέλαγος, με καθαρή θέα στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ εξαιτίας της γεωγραφικής του θέσης αποτέλεσε πόλο έλξης για εισβολείς και «Μήλον της Έριδος» για πολλούς πολιτισμούς. Αυτό το μικρό- αλλά κομβικό- γεωπολιτικό σημείο στον παγκόσμιο χάρτη είναι ένας τόπος που μιλάει ακόμα για την ιστορία και τα πάθη του. Ιστορικά μέρη του νησιού, στα οποία τα ίχνη του παρελθόντος ακόμα δηλώνουν παρόντα, είναι το Κάστρο Κάτω Χώρας, το Αγγλικό Σχολείο Μυλοποτάμου και η διατηρητέα παλαιά κοινοτική αγορά Μαρκάτο, τα οποία θα αποτελέσουν τους εκθεσιακούς χώρους.

Σκοπός είναι η έκθεση αυτή με έργα διαφορετικών μορφών όπως ζωγραφική, γλυπτική, εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας, εγκατάσταση, να αναφέρεται στον τόπο των Κυθήρων βασισμένη σε μια θεματική, που απορρέει από το νησί και την ιστορία του και παράλληλα να προάγει τη σύγχρονη τέχνη και τον ελληνικό πολιτισμό εν γένει.