Με την ευκαιρία της επερχόμενης 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης στην πόλη, η έκθεση «1,2,3,b4» έρχεται να συμπληρώσει και να λειτουργήσει ως προπομπός του προγράμματος της Μπιενάλε, από τις 18 Ιουνίου έως την 1η Σεπτεμβρίου 2013, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Ο τίτλος της έκθεσης αναφέρεται στις Μπιενάλε που προηγηθήκαν, στην πόλη, το 2007, το 2009, και το 2011, ενώ το λογοπαίγνιο b4 αναφέρεται στην 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης που φιλοξενείται στην πόλη από τις 18 Σεπτεμβρίου 2013.

Τα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση είναι παραγωγές από τις προηγούμενες Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και αποτέλεσαν δωρεές από τους καλλιτέχνες στη συλλογή του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, αλλά και στην ίδια την πόλη.

Τα συγκεκριμένα έργα ως εκθεσιακό υλικό στο σύνολο τους αποκτούν τώρα ένα νέο περιεχόμενο. Καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες του κόσμου συμπλέουν σε μια έκθεση που προετοιμάζει το έδαφος για την τέταρτη φετινή έκδοση της Μπιενάλε. Τα έργα αντανακλούν το ιδεολογικό περιεχόμενο της εκάστοτε έκθεσης και παράλληλα τα προσωπικά και κοινωνικοπολιτικά διεθνή και τοπικά θέματα.

Εγκαταλελειμμένοι τόποι-«ετεροτοπίες», κοινωνικές και εργατικές ανισότητες, εικόνες της σύγχρονης Μεσογείου και της Ελλάδας, σύμβολα καταπίεσης, οικολογικές καταστροφές, ζητήματα φύλου και ταυτότητας, είναι μερικές μόνο από τις έννοιες που συνυπάρχουν και συνδιαλέγονται.

Η έκθεση εκτός από μια απλή ανακεφαλαίωση των έως τώρα διοργανώσεων, αποτελεί επιπλέον και το υλικό τεκμηρίωσης μιας διοργάνωσης που συνδέεται στενά με την πόλη της Θεσσαλονίκης και τη ζωή της και συνεχίζει να προσφέρει σε αυτή πολιτιστικό πλούτο, καθώς και διεθνή προβολή.

photo: Nadia Ayari, Χωρίς τοίχους: Οι νέες τοιχογραφίες της Θεσσαλονίκης, φορητές τοιχογραφίες επικολλημένες σε ξύλο, 2011

Ξεναγήσεις
Από την Πέμπτη 11 Ιουλίου και κάθε Πέμπτη στις 20:00 οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ξεναγούνται στην έκθεση. Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις είναι ανοιχτή για το κοινό, με το εισιτήριο εισόδου.

Εργαστήριο για παιδιά
Οι μουσειοπαιδαγωγοί του ΚΜΣΤ ετοιμάζουν για τα παιδιά ένα καλοκαιρινό δημιουργικό εργαστήριο στο πλαίσιο της έκθεσης. Πρόκειται για ένα εργαστήριο που πραγματοποιείται σε δύο συναντήσεις την Πέμπτη 18 και 25 Ιουλίου στις 19:00 για παιδιά ηλικίας 7-12 ετών. Κάθε συνάντηση περιλαμβάνει δίωρη δημιουργική απασχόληση με συμμετοχή 1€/το παιδί. Εμπνευσμένο από συγκεκριμένα έργα της έκθεσης, το εργαστήριο έχει ως στόχο την εξοικείωση και τον πειραματισμό των παιδιών με τεχνικές της σύγχρονης τέχνης. Προαιρετικά κάθε συμμετέχοντας πρέπει να έχει ένα μεγάλο κουτί παπουτσιών και ένα φακό. Η συμμετοχή στο εργαστήριο γίνεται κατόπιν δήλωσης στο τηλέφωνο: 2310593270.