Ο Οργανισμός Εταιρικών Θιάσων του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, οργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Εταιρικών Θιάσων, με τη συνεργασία του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και τη στήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Άθλησης και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, από από τις 21 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου στο θέατρο «Προσκήνιο» (Καπνοκοπτηρίου 8 και Στουρνάρη).

Στο φεστιβάλ, συμμετέχουν 11 εταιρικοί θίασοι (οκτώ με παραστάσεις για μεγάλους και τρεις παιδικές σκηνές), με έργα του διεθνούς και του ελληνικού ρεπερτορίου και την τιμητική συμμετοχή της «Θεατρικής Λέσχης» στην έναρξή του.

Από το 1918, σκοπός του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών είναι η ανάπτυξη της συνεταιριστικής ιδέας, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας των ηθοποιών, η συνένωση των καλλιτεχνικών και τεχνικών δυνάμεων του θεάτρου, η καταπολέμηση της ανεργίας των ηθοποιών και η προώθηση της τέχνης του θεάτρου.

Ο Οργανισμός Εταιρικών Θιάσων δημιουργήθηκε το 1958 και αποτέλεσε το πνευματικό βάθρο της θεατρικής κίνησης του τόπου και έγινε το απαραίτητο όργανο που μπορεί να οδηγήσει το θέατρο στο σωστό δρόμο και στην συγκεκριμένη αποστολή του. Πέτυχε την έναρξη ανέγερσης δημοτικών θεάτρων, πρόβαλε και ανάπτυξε τους σκοπούς της συνεταιριστικής ιδέας, δηλαδή την ανάπτυξη συνεταιριστικής εργασίας, τη βελτίωση των όρων εργασίας. Στήριξε και βοήθησε οικονομικά πάνω από 150 εταιρικούς θιάσους και πάνω από 1.000 θεατρικές παραγωγές συμβάλλοντας στη δημιουργική ανάπτυξη του θεάτρου στη χώρα μας και δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε διεθνή φεστιβάλ.

Με την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, ο Ο.Ε.Θ. στερείται το βασικό οικονομικό του πόρο, το ποσοστό που έπαιρνε από τα εργατικά θεατρικά εισιτήρια, και με τον οποίο στήριζε τους εταιρικούς θιάσους.
Σήμερα ο Ο.Ε.Θ., με τα πενιχρά οικονομικά μέσα που διαθέτει, στηρίζει 11 εταιρικούς θιάσους και οργανώνει το «1ο Φεστιβάλ Εταιρικών Θιάσων», ως κύκνειο άσμα, αφού η πολιτεία σηματοδότησε τη διάλυσή του καταργώντας τα εργατικά εισιτήρια, το μοναδικό πόρο του.

– Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου στις 20:00
Έναρξη
Παρουσίαση Ο.Ε.Θ.
Θεατρική Λέσχη με αποσπάσματα από την κατά Χειμωνά «Φαίδρα», σε σκηνοθεσία Σπ.Βραχωρίτη

– Σάββατο 22 Φεβρουαρίου στις 12:00
Κάτω απ’ τη Γέφυρα
«Ιστορίες του παππού Αριστοφάνη» του Δημήτρη Ποταμίτη (παιδικό)

– Σάββατο 22 Φεβρουαρίου στις 20:30
Ομάδα Γέφυρα
«Mikrasi», δραματουργική επεξεργασία: Λεωνίδας Παπαδόπουλος

– Κυριακή 23 Φεβρουαρίου στις 17:00
Ωρών
«Ένα ξωτικό στην ντουλάπα μου» της Ελισσάβετ Κωνσταντοπούλου, (παιδικό)

– Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου στις 20:30
Οικείο Θέατρο
«Κόκκινο Φωτεινό» του Μπ.Μπρεχτ

– Τρίτη 25 Φεβρουαρίου στις 20.30
Elephas tiliensis
«Περσινή αρραβωνιαστικιά» της Ζυράννας Ζατέλη

– Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου στις 20:30
Σημείο Μηδέν
«Βόυτσεκ» του Γκέοργκ Μπύχνερ

– Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου στις 20:30
Συνθήκη
«Βυσσινόκηπος» του Άντον Τσέχωφ

– Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου στις 20:30
The Artists