Το metamatic:taf παρουσιάζει την έκθεση «10 ασκήσεις πάνω στην έννοια του Κοινού» που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017 στις 20.30 και θα διαρκέσει έως και τις 2 Απριλίου.

Επαναγράφοντας τον χάρτη των κοινωνικών δράσεων στην Αθήνα της κρίσης, στην Αθήνα που μετασχηματίζεται μέσα από συγκρούσεις και εντάσεις, σ’ αυτόν τον ιδιότυπο χώρο της παλιάς Αθηναϊκής γειτονιάς που φιλοξενεί το metamatic:taf, μια ομάδα εικαστικών επιδόθηκε σε μια σειρά ασκήσεων ερευνώντας τις διάφορες έννοιες του Κοινού.

©Σαρίτα Χαΐμ

©Σαρίτα Χαΐμ

Η ομάδα «Urban Art Lab. Athens», εργάστηκε με αναφορά στον συγκεκριμένο χώρο προσπαθώντας να διαστείλει τη λέξη «Κοινός» διαλέγοντας κάποια ομόρριζά της. Οι «10 ασκήσεις» είναι πειραματισμοί στο να αναδείξει κάθε δημιουργός τη σημασία της παρουσίας ή απουσίας της κοινωφέλειας.

Η αρχιτεκτονική έννοια του Κοινόχρηστου χώρου, η οικογενειακή δυσλειτουργία στην Επικοινωνία λόγω του διαδικτύου, τα Κοινωνικά Δίκτυα, η πολυπολιτισμική Κοινωνία της Αθήνας, η Κοινή γνώμη, ο Κομμουνισμός, η Αντικοινωνικότητα των νέων, οι Κοινές γυναίκες-θύματα, το Κοινοβούλιο, το Κοινωφελές έργο είναι κάποια από τα θέματα που επεξεργάστηκαν.

©Νίκος Αποστόλου

©Νίκος Αποστόλου

Πέρα από τον Κοινό άνθρωπο του Αριστοτέλη, που ως «ζώον πολιτικό» προορίζεται να ζει μέσα στην πόλη και πέρα από την έννοια της Κοινοκτημοσύνης, στόχος της έκθεσης είναι να στραφεί το βλέμμα στην Κοινή μοίρα, στην επανεξέταση των ορίων της συλλογικότητας και της από κοινού δράσης με αφετηρία μια φράση που προσδιορίζει το θέμα στην ολότητά του: «το πρόβλημα του κόσμου δεν έχει πρακτικά λύση, ζητάει απλά μια βαθιά επέκταση της ηθικής…»
– Garret Hardin, Η τραγωδία του κοινού

Κεντρική φωτογραφία: Εύη Τσάδαρη