“10.000 Steps”: Η διαδραστική εγκατάσταση του Θοδωρή Πιστιόλα στο Μουσείο Βορρέ

10.000 steps

«Κάθε βήμα ένα σημείο. Κάθε στάση μια παύση. Κάθε κίνηση μια αλλαγή».

Η εικαστική εγκατάσταση του Θοδωρή Πιστιόλα με τίτλο “10.000 Steps”, που εγκαινιάζεται την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019 στο Μουσείο Βορρέ, έχει ως σημείο αναφοράς τη μνήμη. Οι σκέψεις, οι επιθυμίες, οι ανάγκες και οι αποτυχίες μας γίνονται η βάση για ένα τραγούδι σε τέσσερα μέρη το οποίο καλούμαστε να ανασυνθέσουμε κάθε φορά που περιηγούμαστε στον χώρο. Ένας ζωντανός και ταυτόχρονα φανταστικός κόσμος περικλείεται στο σκηνικό του κήπου, σύμβολο ευτυχίας και αναπόσπαστο μέρος του μουσείου. Η διαδραστική εγκατάσταση “10.000 Steps”, η οποία απλώνεται σε διαφορετικά σημεία αυτού του κήπου, καταγράφει την κίνησή μας και τη μεταφράζει σε ήχο. Κάθε κίνηση και μια ανάκληση.

Η μετατόπισή μας στον χώρο καθώς και τα εξωτερικά ερεθίσματα που ενεργοποιούν τις αισθήσεις, μας οδηγούν στη δημιουργία ενός ηχοτοπίου, όπου μουσικές νότες εναλλάσσονται συνεχώς και χωρίς προκαθορισμένη σειρά με φράσεις από κινηματογραφικές ταινίες των τελευταίων 30 χρόνων. Ένας κοινός τόπος του συλλογικού ασυνείδητου, οι κατακερματισμένοι διάλογοι των ταινιών ανακινούν μνήμες και συναισθήματα, υπενθυμίζοντάς μας ότι όσα μας περιβάλλουν δεν αποτελούν παρά μέρος μιας ατέρμονης επιστροφής στον κόσμο των αναμνήσεων. Ένας λόγος αποσπασματικός που ανασυντάσσεται διαρκώς. Ένα soundtrack που δημιουργείται από τις σχέσεις που σταδιακά αναπτύσσουμε με όσα μας περιβάλλουν, καθώς αφήνουμε τα βήματά μας να χαθούν μέσα στον κήπο του μουσείου.

Ο Θοδωρής Πιστιόλας είναι εικαστικός και μουσικός με έδρα την Αθήνα. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στις ψηφιακές τέχνες στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και στο Université Paris 8 στο Παρίσι (2018). Η πρακτική του κινείται ανάμεσα στο οπτικό και το ηχητικό. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ άλλων Ηχώ, FLUX Laboratory, Αθήνα (2019), In the midst of winter, I found there was, within me, an invincible summer, Notus Studio, Αθήνα (2019), Galet, Espace des Arts Sans Frontieres, Παρίσι (2018). Ήταν μέλος της ομάδας Allopix που εκπροσώπησε το 2015 την Ελλάδα στη Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών στο Μιλάνο με την παράσταση Penduloop. Συνεργάζεται με το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας Σύγχρονης Μουσικής–ΚΣΥΜΕ.

Συντελεστές

Επιμέλεια: Μυρτώ Κατσιμίχα

Εισιτήρια

Τιμές εισιτηρίων: 

3 €
- 5 €

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.