«10: Θέλει καθημερινό πότισμα η ελευθερία μάτια μου» της Άρτεμις Λαμπίρη για λίγες παραστάσεις στο θέατρο Θησείον

10: Θέλει καθημερινό πότισμα η ελευθερία μάτια μου

Δέκα ερμηνευτές κι ερμηνεύτριες διαφορετικών ηλικιών διαπραγματεύονται επί σκηνής τα όρια μεταξύ προσωπικής και συλλογικής ελευθερίας

6 Μαΐου 2022
- 17 Μαΐου, 2022

Η χορογράφος Άρτεμις Λαμπίρη παρουσιάζει τη νέα της παράσταση με τίτλο «10: Θέλει καθημερινό πότισμα η ελευθερία μάτια μου» η οποία θα παρουσιαστεί τον Μάιο στο θέατρο «Θησείον, Ένα Θέατρο για τις Τέχνες» και διερευνά τι σημαίνει ελευθερία, ως βιωμένη εμπειρία που αφήνει το αποτύπωμά της στο σώμα.

Δέκα ερμηνευτές κι ερμηνεύτριες διαφορετικών ηλικιών αφηγούνται ενσώματα τη δική τους ελευθερία και διαπραγματεύονται επί σκηνής τα όρια μεταξύ προσωπικής και συλλογικής ελευθερίας, αφήνοντας το σώμα να μιλήσει για όσα θυμάται, νοιώθει, έχει ζήσει και καταγράψει.

Εμπειρίες καταστολής κι απελευθέρωσης γίνονται το επίκεντρο της χορογραφικής διαδικασίας και δημιουργίας. Πώς ορίζεται η έννοια της ελευθερίας, όχι μόνο ιστορικά και φιλοσοφικά, αλλά μέσα από τις προσωπικές ιστορίες του καθενός μας, καθώς και των ερμηνευτών που καλούνται να συνυπάρξουν και να δημιουργήσουν ένα κοινό τόπο μέσα από τη διαφορετικότητά τους.

Τι σχήμα, τι χρώμα, τι μορφές παίρνει η ελευθερία στην καθημερινή μας ζωή;

Η ελευθερία είναι μπλε κι έχει μωβ χρυσόσκονη. Η ελευθερία είναι ηρεμία, είναι η θέα του ορίζοντα, βρίσκεται στη συνύπαρξη και τη μοναξιά, στο φόβο. Η ελευθερία γεννιέται με αγώνα και είναι δικαίωμα. Η ελευθερία είναι η ανεμπόδιστη ανάσα.

Συνεντεύξεις από ανθρώπους διαφορετικών γενεών αποτελούν το έναυσμα της χορογραφικής έρευνας και μετασχηματίζονται σε κινητικό υλικό που εξερευνά παράλληλα τις έννοιες του σεβασμού, της ενσυναίσθησης και των ορίων που συν-διαμορφώνουν ένα κοινωνικό σύνολο.

Σε μια περίοδο περιορισμού των ατομικών ελευθεριών, η χορογράφος καταπιάνεται με ένα επίκαιρο θέμα και μέσω αυτοσχεδιαστικών πρακτικών δημιουργεί από κοινού με τους ερμηνευτές και τις ερμηνεύτριες 10 διαφορετικές παραστάσεις.

10: Θέλει καθημερινό πότισμα η ελευθερία μάτια μου

Βιογραφικό Σημείωμα Χορογράφου

Η Άρτεμις Λαμπίρη γεννήθηκε στις 9 Αυγούστου 1984 στην Αθήνα όπου ζει και εργάζεται ως χορογράφος, χορεύτρια και χοροδιδάσκαλος. Σπούδασε στην Επαγγελματική Σχολή Χορού «Ραλλού Μάνου» και με υποτροφία του Ι.Κ.Υ., χορογραφία στο ArtEZ στην Ολλανδία και Θεατρικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης. Ως χορογράφος έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ, έχει βραβευτεί και ανεβάσει δικές της παραστάσεις σε θέατρα στην Ελλάδα, τη Γερμανία, την Κροατία, την Ολλανδία και την Ισπανία. Μερικές απ’ τις παραγωγές είναι: “ANY ONE” (2018), “On Hope” (2016) ”Me On Top” με την υποστήριξη της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και του ιδρύματος ΝΕΟΝ (2015), ”META” (2014), “FREMD” (2014), “Ανάμεσα” (2012-2013), “(YX)^2” (2012), “Falling in love” (2011).

Το 2013 ίδρυσε τη δική της ομάδα «ΜΑΝ», η οποία επιχορηγήθηκε απ’ το ΥΠΠΟΑ για δεύτερη φορά φέτος καθώς και για την τελευταία της παραγωγή (2017-2018), Η ομάδα έχει συμμετάσχει στο φεστιβάλ Καλαμάτας (2016), το Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του ιδρύματος Ωνάση (2015), το φεστιβάλ Δημητρίων το 2013, στο ARC festival το 2014, κ.α.

Κάνει επιμέλεια κίνησης σε θεατρικές παραστάσεις απ’ το 2012 και έχει ξεκινήσει μια συνεργασία με την όπερα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής απ’ τον Οκτώβρη του 2017. Είναι επίσης μέλος του δικτύου του ΚΙΝΗΤΗΡΑ απ’ το 2012.

Συντελεστές

Σύλληψη / Έρευνα/ Χορογραφία: Άρτεμις Λαμπίρη
Δραματουργία: Μπετίνα Παναγιωτάρα
Μουσική Διδασκαλία / συντονισμός: Natasha Martin
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Βοηθός χορογράφου: Μίνα Ντάλη
Επικοινωνία: Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας
Σχεδιασμός προωθητικού υλικού: Μαύρα Γίδια
Επί σκηνής: Νίκος Βλαχογιάννης, Μαρία Βούρου, Αντιγόνη Γύρα, Νάντη Γώγουλου, Νώντας Δαμόπουλος, Νίκος Δραγώνας, Ελεάννα Ζώη, Νικολέττα Καρμίρη, Ευθύμης Μοσχόπουλος, Αλέξης Τσιάμογλου
Παραγωγή: MANdancecompany

Εισιτήρια

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Κάθε Σάββατο θα λαμβάνετε στο e-mail σας το newsletter του ελc με τις προτάσεις μας για την εβδομάδα!

Podpourri. Ιστορίες που ακούγονται

Ακολουθήστε το ελculture.gr στο Google News

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

6, 7, 8 και 9 Μαΐου και 12, 13, 14, 15, 16 και 17 Μαΐου 2022
Ώρα έναρξης: 21.00
Διάρκεια: 60 λεπτά

Τιμή εισιτηρίου:

Είσοδος: 10 ευρώ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Τουρναβίτου 7, Ψυρρή 10553, ΑΘήνα

το ελculture σας προσκαλεί σε εκδηλώσεις

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.