Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του DADA, το Cabaret Voltaire διοργανώνει ένα διήμερο φεστιβάλ στο κέντρο της Αθήνας με τη συμμετοχή 44 καλλιτεχνών και 27 έργων και δράσεων.

Το Dada, ένα κίνημα που ήκμασε κατά το ξέσπασμα του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στην ουδέτερη Ελβετία αλλά και σε διάφορα άλλα καλλιτεχνικά κέντρα ανά τον κόσμο, έδρασε καθοριστικά στην εξέλιξη της τέχνης καταρρίπτωντας τα όριά της και εισηγήθηκε ένα νέο πιο ανοιχτό ορισμό για το τι είναι έργο τέχνης και τι είναι καλλιτέχνης. Χάρη σε αυτή την απεριόριστη καλλιτεχνική ελευθερία που διεκδίκησαν τόσο έντονα οι ντανταϊστές με το έργο τους κατά τη δεύτερη δεκαετία του 20ού αιώνα, το κίνημα σήμερα συνεχίζει να γίνεται σημείο αναφοράς από σύγχρονους δημιουργούς για να πειραματιστούν με νέους τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης.

Οι καλλιτέχνες του νταντά συσπειρώθηκαν γύρω από το ιστορικό Cabaret Voltaire που ιδρύθηκε το 1916 στη Ζυρίχη και έγινε την εποχή εκείνη καταφύγιο καλλιτεχνών που αντιτάσσονταν στον πόλεμο. 100 χρόνια μετά, το DADA «επιστρέφει» στο σήμερα, στο δικό μας Cabaret Voltaire στην Αθήνα. Στόχος του φεστιβάλ είναι να δώσει βήμα σε νέους καλλιτέχνες και δημιουργούς των οποίων το έργο άμεσα ή έμμεσα εκφράζει τον απόηχο του κινήματος στη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία στην Ελλάδα. Τέλος φιλοδοξεί να γίνει αφορμή για μια εκ νέου συζήτηση για την τέχνη, τις ελευθερίες και τους περιορισμούς της καθώς και τον ρόλο της στην κοινωνία.