Ο ΝΕΟΝ εγκαινιάζει την έκθεση A Puppet Sun, του Κωστή Βελώνη, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Έργο στην πόλη 2017, σε επιμέλεια Βασίλη Οικονομόπουλου.

Ένα ιστορικό νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της Αθήνας ενεργοποιεί ο ΝΕΟΝ, αναθέτοντας μια νέα εικαστική εγκατάσταση στον Κωστή Βελώνη. Η νεοκλασική κατοικία, η οποία οικοδομήθηκε το 1891 αποτελεί μοναδικό αρχιτεκτονικό δείγμα και ένα από τα τελευταία κτίρια του είδους που έχουν απομείνει στην Αθήνα. Ο καλλιτέχνης αξιοποιεί τον ιστορικό αυτό χώρο για να επανασυστήσει τη σημαντικότητα του κτιρίου στο κοινό, ενώ ταυτόχρονα απευθύνει τις καινούργιες και αναπάντεχες σχέσεις μεταξύ χώρου και έργων τέχνης που αναπτύσσονται σε ένα τόσο ιδιαίτερο περιβάλλον.

Η οικία καθαυτή παρέχει ένα απαράμιλλο ιστορικό πλαίσιο, με σημαντική θέση στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας στη διάρκεια του 20ου αιώνα. Το κτίριο κατοικήθηκε αρχικά το 1892 από τον Παύλο Κουντουριώτη, ναύαρχο του πολεμικού ναυτικού που έγινε αργότερα ο πρώτος Πρόεδρος της Δεύτερης Ελληνικής Δημοκρατίας. Σημαντικές προσωπικότητες, όπως οι πρωθυπουργοί Δημήτριος Γούναρης και Παναγής Τσαλδάρης συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών που χρησιμοποίησαν την οικία ως τόπο πολιτικών συναντήσεων. Στην κρίσιμη ιστορικά περίοδο μεταξύ των δεκαετιών του 1910 και του 1920, λειτούργησε ως κεντρικό γραφείο του Λαϊκού Κόμματος. Παράλληλα, χρησιμοποιήθηκε και ως λογοτεχνικό σημείο συνάντησης καθώς την περίοδο αυτή, η Ελένη Ζούζουλα-Κανελλοπούλου, η πρώτη συγγραφέας παιδικών βιβλίων στην Ελλάδα, εγκατέστησε στην οικία ένα λογοτεχνικό σαλόνι, το οποίο έγινε κεντρικός τόπος συνάντησης για λογοτεχνικές προσωπικότητες, ποιητές, ζωγράφους και διανοούμενους που όρισαν με το έργο τους την κουλτούρα της εποχής στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά, πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το κτίριο είχε μετατραπεί στη φοιτητική εστία γυναικών ‘Ο Οίκος της Φοιτήτριας’.

Η σύλληψη και ανάπτυξη του A Puppet Sun αντανακλούν την επιθυμία του Βελώνη να ξαναζωντανέψει αυτές τις πολλαπλές αφηγήσεις και να δημιουργήσει ένα διάλογο ανάμεσα στις σχέσεις και την πρακτική της καθημερινότητας, της ιδιωτικότητας και της πολιτικής.  

Ερευνώντας τη συμβολική σχέση με τον χώρο, ο καλλιτέχνης αναλαμβάνει μία ανάθεση η οποία εμπερικλείει μια ευρεία γκάμα από εκφραστικά μέσα που εξετάζουν τις εννοιακές δυνατότητες της τέχνης υπερβαίνοντας το δίλημμα των αντιθέσεων στη μεταχείριση της φόρμας. Ο Βελώνης φανερώνει τις αντιφάσεις και προτείνει τη συνύπαρξη πολιτιστικών αισθητικών και ιδεολογικών αφηγήσεων, συνενώνοντας το κωμικό με το τραγικό, καθώς επίσης και κοινωνικά, πολιτικά και ψυχαναλυτικά στοιχεία και επιρροές που αποτελούν κεντρικά χαρακτηριστικά τόσο της ιστορίας του οικήματος, όσο και της ίδιας της δουλειάς του.

To πρόγραμμα του ΝΕΟΝ ΕΡΓΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ αναθέτει κάθε χρόνο σε έναν καλλιτέχνη τη δημιουργία έργου που εκτίθεται σε δημόσιο χώρο της πόλης της Αθήνας. Σκοπός είναι η ενεργοποίηση δημοσίων και ιστορικών χώρων μέσω της σύγχρονης τέχνης, συμβάλλοντας στη διάδραση μεταξύ της τέχνης, της κοινωνίας και της πόλης. Αυτή η νέα ανάθεση από τον ΝΕΟΝ είναι η μεγαλύτερη σε κλίμακα ατομική παρουσίαση του έργου του Βελώνη μέχρι σήμερα στην Ελλάδα.