Το Open House Thessaloniki δίνει ραντεβού και φέτος το φθινόπωρο για 6η συνεχή χρονιά, με δωρεάν ξεναγήσεις σε δεκάδες κτίρια, δημόσια  και ιδιωτικά, κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, χώρους πολιτισμού, ξενοδοχεία….

Οικία Τέλλογλου

Οικία Τέλλογλου

Στο φετινό πρόγραμμα του OPEN HOUSE Thessaloniki οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε 100 κτίρια από 500 εθελοντές. Πέρα από την κυρίως δράση, το OPEN TOURS, το πρόγραμμα του OPEN HOUSE Thessaloniki έχει διευρυνθεί με ένα σύνολο παράλληλων δράσεων, με στόχο να απευθυνθεί σε ακόμα μεγαλύτερο κοινό.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις, που θα πλαισιώσουν το OPEN HOUSE Thessaloniki 2017, θα ξεκινήσουν μια εβδομάδα νωρίτερα, ενώ ήδη από το Σάββατο 18 Νοεμβρίου το γυάλινο περίπτερο στην πλατεία Αριστοτέλους θα λειτουργεί ως ενημερωτικό περίπτερο της εκδήλωσης (OPEN BOX).

Tο σαββατοκύριακο 18 & 19 Νοεμβρίου, ξεκινά από τη μία με μια δράση για τους μικρούς μας φίλους, που θα περιλαμβάνει workshops με στόχο τη γνωριμία των παιδιών με την αρχιτεκτονική (OPEN JUNIOR)* και από την άλλη με έναν οργανωμένο θεματικό περίπατο στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης (OPEN WALK_ΛΙΜΑΝΙ).

Την Τρίτη 21 Νοεμβρίου και για την υπόλοιπη εβδομάδα επανέρχεται το MADE in Thessaloniki, το οποίο περιλαμβάνει ξεναγήσεις σε χώρους όπου δραστηριοποιούνται άνθρωποι που συγκροτούν τη δημιουργική και παραγωγική κοινότητα της πόλης. Την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το OPEN SCHOOL*, το οποίο αφορά προγραμματισμένες ξεναγήσεις σε ορισμένα κτίρια του προγράμματος, οι οποίες απευθύνονται σε οργανωμένα εκπαιδευτικά τμήματα.

Καθ’ όλη την διάρκεια του Σαββατοκύριακου 25 & 26 Νοεμβρίου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την αρχιτεκτονική της πόλης μέσω οργανωμένων ποδηλατικών ξεναγήσεων (OPEN BIKE)*, να ακολουθήσουν τον οργανωμένο περίπατο στο παλιό εμπορικό κέντρο της πόλης (ΧΩΡΟΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ), να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς όπως το OPEN PHOTO και το OPEN HUNT και τέλος να γιορτάσουν τη λήξη των μαραθώνιων ξεναγήσεων το βράδυ της Κυριακής, στο καθιερωμένο πάρτυ λήξης (TIME TO CLOSE Party). Με το πέρας τη εκδήλωσης το κοινό φέτος θα έχει την ευκαιρία να ψηφίσει στο openhousethessaloniki.gr την αγαπημένη του ξενάγηση για το ΟΗT 2017 (OPEN VOTE).

*Για τις δράσεις με αστερίσκο απαιτείται κράτηση.

Αναλυτικά το πρόγραμμα 18/11-26/11

 

OPEN BOX 18/11- 26/11
Το OPEN BOX θα βρίσκεται στο γυάλινο περίπτερο στην πλατεία Αριστοτέλους (Μητροπόλεως και πλατεία Αριστοτέλους) και θα λειτουργεί ως ενημερωτικό περίπτερο της εκδήλωσης, στο οποίο ο κόσμος θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για τη δράση και το φετινό πρόγραμμα και να προμηθευτεί τα αναμνηστικά προϊόντα.

OPEN JUNIOR 18/11-19/11
Ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα διοργανώνεται φέτος για τους μικρούς φίλους του OPEN HOUSE, σε συνεργασία με τους Κid A workshop το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Απριλίου. Μέσα από δύο διαδραστικά παιχνίδια τα παιδιά καλούνται να ανακαλύψουν τον κόσμο της αρχιτεκτονικής. Για τη συμμετοχή απαιτείται κράτηση μέσω της ιστοσελίδας μας, καθώς ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος.

OPEN WALK_ΛΙΜΑΝΙ 18/11- 19/11
Στο πλαίσιο της νέας δράσης OPEN WALK, η οποία αφορά οργανωμένους περιπάτους, το ΟΗΤ διοργανώνει μια διαδρομή στο λιμάνι σε συνεργασία με τον ΟΛΘ Α.Ε. , που στοχεύει στην προβολή και ανάδειξη της ιστορίας και του κτηριακού αποθέματος του λιμανιού. Για τη συμμετοχή στη δράση δεν απαιτείται κράτηση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση τον χρόνο άφιξης στο σημείο εκκίνησης (ΠΥΛΗ 1 στον 1ο Προβλήτα) εντός του ωραρίου.

MADE IN Thessaloniki 21/11-26/11
Στο πλαίσιο αυτής της παράλληλης δράσης, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ξεναγήσεις σε δημιουργικούς  χώρους και χώρους παραγωγής της πόλης. Οι ξεναγήσεις θα γίνουν από τους ίδιους τους δημιουργούς- παραγωγούς και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν, χρησιμοποιώντας σύγχρονες και παραδοσιακές μεθόδους. Στο πρόγραμμα του MADE in Thessaloniki συμμετέχουν φέτος 20 δημιουργοί και χώροι παραγωγής.

OPEN SCHOOL 24/11
Τo εκπαιδευτικό πρόγραμμα του OHΤ περιλαμβάνει οργανωμένες επισκέψεις σε ορισμένα από τα κτήρια του προγράμματος, την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου, οι οποίες απευθύνονται σε εκπαιδευτικά τμήματα. Για συμμετοχή είναι απαραίτητος ο προγραμματισμός της επίσκεψης.

ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ_ΧΩΡΟΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ 24/11
Στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΜΠΟΡΙΟΝ 1870-1970», που οργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς, το OPEN HOUSE Thessaloniki 2017 σε συνεργασία με το ΠΙΟΠ ξεναγεί σχολικές ομάδες σε κτήρια του παλιού εμπορικού κέντρου. Μέσα από μια σύντομη περιήγηση στο παλιό εμπορικό κέντρο και σε χαρακτηριστικά κτήρια σταθμούς, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πρόσφατη ιστορία του εμπορίου της πόλης και τη σχέση της με την αρχιτεκτονική. Για τη συμμετοχή στη δράση απαιτείται προγραμματισμός της επίσκεψης.

ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΧΩΡΟΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ 25-26/11
Στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΜΠΟΡΙΟΝ 1870-1970», που οργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς, το Open House Thessaloniki 2017 σε συνεργασία με το ΠΙΟΠ ξεναγεί το κοινό σε κτήρια του παλιού εμπορικού κέντρου. Μέσα από μια δίωρη περιήγηση, που ανατρέχει στην πρόσφατη ιστορία του εμπορικού κέντρου της πόλης, το κοινό καλείται να αναγνωρίσει χώρους εμπορίου που είτε διατηρούν την ίδια χρήση με το παρελθόν είτε έχουν αλλάξει πλέον χαρακτήρα. Η διαδρομή εστιάζει σε έξι χαρακτηριστικά κτήρια, αντιπροσωπευτικά των διαφορετικών ειδών εμπορίου: Στοά Μοδιάνο (αγορά τροφίμων), Μέγαρο Ερμείον (το πρώτο εμπορικό κέντρο), Μπεζεστένι (αγορά υφασμάτων), Στοά Μαλακοπή (πρώην τράπεζα), Κύρτση Χαν (ξενοδοχείο), Στοά Λεβή-Μενεξέ (κτήριο καταστημάτων και υπηρεσιών) και καταλήγει στα Λαδάδικα, στον χώρο της έκθεσης. Για τη συμμετοχή στη δράση δεν απαιτείται κράτηση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, με βάση τον χρόνο άφιξης στο σημείο εκκίνησης (OPEN BOX, γυάλινο περίπτερο Αριστοτέλους με Μητροπόλεως) εντός του ωραρίου.

OPEN BIKE 25-26/11
Η δράση αυτή προσκαλεί τον κόσμο να γνωρίσει  την αρχιτεκτονική της πόλης ποδηλατώντας! Για την κάθε διαδρομή θα σχηματιστεί ένα μικρό γκρουπ ποδηλατών, που θα ακολουθήσει μια συγκεκριμένη διαδρομή και θα ξεναγηθεί με προτεραιότητα σε 4 κτήρια. Στους συμμετέχοντες παρέχεται ποδήλατο από το thessbike και αναμνηστικό υλικό του OPEN HOUSE Τhessaloniki 2017. Για τη συμμετοχή απαιτείται κράτηση μέσω της ιστοσελίδας μας.

OPEN TOURS 25-26/11
Πρόκειται για την κυρίως δράση του OPEN HOUSE Thessaloniki: το σαββατοκύριακο των αρχιτεκτονικών ξεναγήσεων.  Στο φετινό πρόγραμμα συμμετέχουν 100 κτήρια και χώροι . Δημόσια κτήρια, ιδιωτικά διαμερίσματα, μονοκατοικίες, χώροι εκπαίδευσης, γραφεία, ξενοδοχεία, μνημεία, εκκλησίες, μουσεία,… συνιστούν το φετινό πρόγραμμα και 500 εθελοντές επιστρατεύονται για να σας ξεναγήσουν! Η είσοδος είναι δωρεάν και ελεύθερη για όλους και δεν απαιτείται κράτηση.  Τα κτίρια που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα ανακοινωθούν σύντομα.

OPEN PHOTO 25/11-03/12
Ο καθιερωμένος, πλέον, διαγωνισμός φωτογραφίας του OHT 2017 έχει φέτος θέμα «Παράθυρο στην πόλη». Οι επισκέπτες μπορούν να ανεβάζουν σχετικές με το θέμα φωτογραφίες, που τράβηξαν από το OPEN HOUSE Thessaloniki 2017, στο instagram, από δημόσιο προφίλ, γράφοντας #alumil_oht2017. Οι νικητήριες φωτογραφίες θα κερδίσουν υπέροχα δώρα.

OPEN HUNT 25/11-03/12
Ένα πρωτότυπο κυνήγι θησαυρού, όπου οι επισκέπτες καλούνται να εντοπίσουν στα κτήρια αντικείμενα και έπιπλα της εταιρείας Area Domus, να τα φωτογραφίσουν με τον πιο πρωτότυπο τρόπο και να ανεβάσουν τις φωτογραφίες σε instagram (από δημόσιο προφίλ) ή facebook γράφοντας #openhuntareadomus και κάνοντας tag τον λογαριασμό της areadomus. Τρεις νικητές θα κερδίσουν δώρα από την εταιρεία Kartel Area Domus.

Τitan OPEN VOTE 25/11-03/12
Βραβείο κοινού ΟΗT 2017!  Ο κόσμος φέτος θα έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει μέσω της ιστοσελίδας μας το κτήριο που του άρεσε περισσότερο αναδεικνύοντάς το ως αγαπημένο κτήριο του κοινού κι επιβραβεύοντας την αντίστοιχη ομάδα εθελοντών. Ένα δώρο-έκπληξη περιμένει έναν από τους ψηφοφόρους, ενώ τους εθελοντές που θα κερδίσουν, έπαινος συμμετοχής και αναμνηστικό δώρο. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί διαδικτυακά.

TIME TO CLOSE Party 26/11
Μετά τον μαραθώνιο  των αρχιτεκτονικών -και όχι μόνο- ξεναγήσεων , η αυλαία κλείνει όπως κάθε χρόνο με τον πιο όμορφο και γιορτινό τρόπο, με το πάρτυ λήξης. OUR LAST MEETING POINT για φέτος λοιπόν στο Ύψιλον, Εδέσσης 5, μετά τις 9.00μμ, με τον dj Chris Stam στα decks.